VREMENSKA PROGNOZA ZA ISTRU

Pripremite se: Za kraj ekstremno tople veljače u Istru stiže masivna pošiljka afričkog pijeska

| Autor: Glas Istre, Petar Radovan / Istramet
(Snimio Saša Miljević / Pixsell)

(Snimio Saša Miljević / Pixsell)


Na samom kraju ovogodišnje veljače koja će klimatološki ostati zabilježena kao jedna od najtoplijih, ako ne i najtoplija u povijesti mjerenja, stiže nam masivna pošiljka afričkog pijeska.

Dugotrajna ciklogeneza koja će se intenzivirati u Genovskim zaljevu krajem idućeg tjedna, a koja će započeti novim prodorom s Atlantika već u ponedjeljak, donosi vrlo turbulentno vrijeme velikom dijelu Europe, piše IstraMet.

Na prednjoj strani ciklona naši će se krajevi naći u jakom južnom visinskom strujanju zraka, a ciklone će povući i vruć zrak iz Sahare gotovo do Sicilije i juga Grčke. Prve velike vrućine tako stižu na sjever Afrike, a primjerice u Libiji vrijednosti bi mogle porasti i do 35 °C, što se dobro može uočiti na prognostičkim kartama za Europu.

U jakim južnim visinskim strujama stiže nam i ogromna količina saharskog pijeska koji će do kraja idućeg vikenda prodrijeti duboko na sjever Europe. Padati će prljava kiša, a vjerojatno će i kvaliteta zraka biti niža, što se naročito odnosi na razinu PM 2.5 čestica koje zasad pratimo na 2 lokacije u Istri.

Takvo stanje potrajat će danima, a naznake za smirivanje vremena postoje tek u drugom dijelu prve dekade ožujka. Naravno, ništa zimskog osim snijega u najvišem gorju nema na vidiku.

Donosimo vremensku prognozu za sutra.

UTORAK - Pretežno oblačno vrijeme uz mjestimičnu slabu kišu. Puhat će umjereno i jako jugo. Jutarnje temperature zraka od 5 do 9 °C, dnevne vrijednosti između 12 i 15 °C.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum