buzet

Dovršetak obilaznice na proljeće iduće godine

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Izgradnja buzetske obilaznice počela je u rujnu prošle godine (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Izgradnja buzetske obilaznice počela je u rujnu prošle godine (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, tijekom radnog posjeta Buzetu, razgovarao je s gradonačelnikom Damirom Kajinom o cestogradnji na buzetskom području.

(Snimila G. Čalić Šverko)(Snimila G. Čalić Šverko)

- Sve ide, ali brže ne može, bilo da je riječ o obilaznici koja bi trebala biti dovršena u drugoj polovini ožujka iduće godine, bilo da je riječ o rekonstrukciji Riječke ulice u Buzetu, kazao je gradonačelnik.

Obilaznica Buzeta

- Objektivno, mislio sam da će radovi u Riječkoj ulici započeti mjesec dana ranije, ali izgleda da će izvođač radova biti uveden u posao krajem siječnja, početkom veljače iduće godine. I ono što je za Buzet isto tako izuzetno značajno, negdje nakon iduće turističke sezone trebala bi krenuti sanacija državne ceste od Istarskih Toplica do skretanja za Motovun, izjavio je Kajin.

Obilaznicom Buzeta, ostvaruje se novi spoj državnih cesta DC44 i DC201 zapadno od gradskog centra s osnovnom funkcijom prihvaćanja tranzitnih prometnih tokova i preuzimanja dijela postojećeg lokalnog prometa, kao i očekivanog prometa generiranog otvaranjem planiranih gospodarskih zona.

Ishođena je lokacijska dozvola, izrađena cjelokupna glavna projektna dokumentacija i 2019. godine ishođena građevinska dozvola. Radovi su u tijeku od rujna prošle godine. Ugovor o građenju potpisan je na iznos od 2,5 milijuna eura i s rokom dovršetka od devet mjeseci od uvođenja u posao. Međutim, zbog nepovoljnih vremenskih prilika te duljeg praćenja konsolidacije temeljnog tla i zbog dodatnih radova na izgradnji potpornog zida, s radovima se, napominju u Hrvatskim cestama, planira završiti krajem ožujka iduće godine. Radove izvode GP Krk i buzetska Ekspert gradnja, pod nadzorom Učka Konzaltinga.

Riječka ulica

Temeljem potpisanog sporazuma za izvanredno održavanje Riječke ulice u Buzetu, dijela državne ceste oznake DC44, duljine 650 metara, izrađena je projektna dokumentacija, procijenjene vrijednosti radova od oko milijun eura. Izrađen je i odobren sporazum o reguliranju međusobnih obveza prema kojemu Hrvatske ceste preuzimaju obvezu ugovaranja radova vrijednih milijun eura i nadzor izvanrednog održavanja državne ceste duljine 650 metara, Grad Buzet rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u obuhvatu zahvata i sufinanciranje radova na izgradnji linijske javne rasvjete u iznosu 86.260 eura, Park odvodnja, sufinanciranje radova na izgradnji nove kanalizacije u iznosu od 51.448 eura, Istarski vodovod u dijelu koji se odnosi na radove unapređenja postojećeg vodovoda u trupu ceste, Elektroistra u dijelu koji se odnosi na polaganje dodatnih zaštitnih cijevi na prekopima ceste za potrebe Elektroistre. Ti radovi su dio projektne dokumentacije, međutim sporazumna strana se obvezuje ugovoriti ih i izvesti, a sve sukladno dinamici radova na obnovi ceste.

U tijeku je završetak javnog nadmetanja za odabir izvođača radova i uslugu nadzora, nakon čega slijedi potpisivanje ugovora i uvođenje izvođača u posao. Početak rekonstrukcije Riječke ulice očekuje se početkom iduće godine, a ovisit će o stupnju završenosti radova na obilaznici Buzeta zbog usklađivanja privremene regulacije prometa tijekom izvođenja radova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter