Gradonačelnik Bassanese primio zaslužne građane

Saša Renko, Danijel Maglica i Mario Šimat proglašeni umaškim volonterima godine

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Vili Bassanese s ovogodišnjim laureatima (Foto: Grad Umag)

Vili Bassanese s ovogodišnjim laureatima (Foto: Grad Umag)


Međunarodni dan volontera tradicionalno je obilježen svečanim prijemom u Gradu, gdje su im uručena prigodna priznanja. Gradonačelnik Vili Bassanese laureatima je čestitao na svemu što čine za zajednicu.

Nagrade za volontere godine Grada Umaga ove su godine otišle u ruke Saše Renko iz udruge "Pružam ti ruku-Ti porgo la mia mano", Danijela Maglice iz ŠRU-a Olimpik te Marija Šimata iz Gradskog društva Crvenog križa Buje koji je radi bolesti bio spriječen osobno preuzeti nagradu.

- Volonterstvo jest najplemenitiji oblik empatije i podrške onima kojima je pomoć najpotrebnija. Naša zajednica može biti ponosna što cijenjeni volonteri čine Umag ljepšim i boljim mjestom za život, naglasio je gradonačelnik prilikom uručivanja zahvalnica.

Predanost i entuzijazam

Aktivna članica Udruge "Pružam ti ruku-Ti porgo la mia mano", ponosna majka dvoje djece, Saša Renko s veseljem i entuzijazmom sudjeluje u aktivnostima udruge, aktivno pomaže te svojim doprinosom pomaže djeci s teškoćama u razvoju. Radionice u njenoj organizaciji su uvijek vesele i vedre, baš kao i Saša, a djeca je obožavaju. Uvijek spremna pomoći, vrlo je skromna, ali i izrazito empatična i marljiva, Saša Renko je vrlo bitna karika u lancu dobrote te primjer za cijelu zajednicu.

Danijel Maglica je, kako za njega kažu kolege, osoba čija predanost i entuzijazam oblikuju udruge čiji je član i volonter. Svojim nesebičnim radom unosi energiju u svaku ekipu, a posebno kada je u pitanju dobrovoljno vatrogastvo. Kao animator trčanja, pomaže udruzi Olimpik s treninzima i utrkama te svojim zalaganjem otkriva članovima ljepotu trčanja i pozitivne učinke rekreacije. Maglica je i aktivan volonter i u Planinarskom društvu Planik, ali i član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Uma, i to već 15 godina. Danijel Maglica predstavlja ljubav, zajedništvo, sport i rekreaciju te svojim radom čini malu - veliku zajednicu boljim mjestom za život.

(Foto: Grad Umag)Prijem u povodu Međunarodnog dana volontera (Foto: Grad Umag)

Mario Šimat volonter je Gradskog društva Crvenog križa Buje od 1. listopada 1996. godine, kada se uključio u rad kroz aktivnosti usmjerene prema mladima. Od tada pa sve do danas neprekidno volontira već više od 20 godina. Mario Šimat isticao se prethodnih godina kao i u 2023. godini u provođenju gotovo svih programa Crvenog križa Bujštine na čitavom području djelovanja. Najveći interes iskazuje već dugi niz godina u programima usmjerenim prema mladima i za mlade. Najviše se iskazao u programu "Humanih vrednota" gdje sudjeluje u aktivnostima priprema ekipa u okviru natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa te bilježi odlične rezultate i uspjehe na gradskoj, županijskoj i nacionalnoj razini.

Veliki angažman

Šimat je aktivan član timova prve pomoći koji vrlo često operativno djeluju u pružanju prve pomoći na različitim manifestacijama sportskog, glazbenog i kulturnog sadržaja. Posjeduje mnogobrojne međunarodne licence za izvanbolničko zbrinjavanje, poput ITLS-a i BLS-a. Aktivan je član interventne jedinice Crvenog križa Bujštine gdje sudjeluje u kreiranju i ažuriranju sve potrebne dokumentacije koja je vezana uz djelatnost pripreme i odgovora na katastrofe. Posebno se iskazao u aktivnom sudjelovanju za vrijeme kriza poput covida-19, kao i ublažavanju posljedica potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Ove godine bio je jedan od koordinatora volontera u sklopu angažmana Crvenog križa Bujštine na utrci "Istria100 by UTMB", ali i Sea Star Festivala u Umagu. Aktualni je član Odbora i Skupštine GDCK-a Buje, kao i član Skupštine Društva Crkvenog križa Istarske županije. Dobitnik je brojnih priznanja dodijeljenih od strane Hrvatskog Crvenog križa, a nedavno je predložen za dodjelu Zlatnog znaka Hrvatskog Crvenog križa za neprekidni volonterski rad više od 20 godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter