PRINT ZINE 2023

Kreativna i edukativna DIY print radionica u kasarni u Fažani

| Autor: Glas Istre
(Foto: Kasarna Fažana)

(Foto: Kasarna Fažana)


Udruga Prostor urbane kulture organizira šestu ediciju radionice izrade fanzina koja će se održati od 2. do 5. prosinca u prostoru udruge - Kasarna u Fažani.

Radionica izrade fanzina


Fanzin je neprofitabilna i nezavisna publikacija rađena prema d.i.y. (do it yourself - uradi sam) principu najčešće tiskana u manjoj nakladi. Print Zine radionica edukativnog je karaktera te polaznicima nudi mogućnost učenja osnova izrade fanzina gdje će moći oblikovati, otisnuti i uvezati svoju publikaciju u ediciji od deset primjeraka. Radionica je namijenjena svima koji se interesiraju za kreativan rad i žele se educirati o načinima i mogućnostima nezavisnog izdavaštva, te korištenju više medija i eksperimentalnim stvaralačkim prisupima.


Po završetku radionice pet primjeraka svakog izrađenog fanzina biti će arhivirani u Fanzinoteci, arhivu nezavisnih publikacija koji se vodi u prostoru Kasarne. Radionica će se održavati u poslijepodnevnim satima, od 17 do 20 sati a sudjelovanje je besplatno. Organizator i voditelj radionice je Oleg Morović. Prijave na radionicu putem formulara na novoj web stranici udruge prostor.com.hr


Print Zine & friends: Smak Press


Uvodno predavanje u ovogodišnju radionicu održati će ilustrator Marin Remić, jedan od osnivača nezavisne izdavačke kuće i tiskare Smak Press iz Zagreba u čijem su kolektivu još umjetnici/ce Vedran Štimac, Ana Dumančić i Filip Pilj. O tiskari su nedavno pisali na Kulturpunktu: kulturpunkt.hr/blic/suradnjom-do-tiskarske-radnje/. Remić aka Tužni Marin u Čizmama osim ilustracije bavi se tetoviranjem, stripovima, fanzinima te sito i riso štampom. Osim neformalnog razgovora sa ovim svestranim autorom imati ćemo priliku pogledati i izložbu radova nastalih u Smak Press-u. Tužni Marin i Smak Press omogućiti će nam i izradu zajedničkog fanzina otisnutog u riso tehnici. Svaki od polaznika Print Zine radionice oblikovati će po jednu stranicu fanzina dok će se tisak publikacije odraditi u Zagrebu. Predavanje i izložba počinju u 19 sati u subotu 2.12.

Održana Lego Print radionica


Prošlog je vikenda, 25. i 26. 11., održana radionica tiskanja sa Lego kockicama. Lego Print suvremena je grafička tehnika koja spada u kategoriju visokog tiska. Matrica ili baza slaže se pomoću plošnih (flat) lego kockica koje se premažu bojom i zatim otiskuju na papir ili tkaninu. Rezultat motiva nalik je pixel artu. Sudjelovalo je petnaest polaznika podijeljenih u četiri mješovite grupe između djece, mladih i roditelja a sveukupno su izradili tridesetak različitih grafika.

Izložba polaznika radionice


U subotu, 16. prosinca, svi radovi, Lego Print grafike i fanzini nastali na radionici biti će izloženi u prostoru Kasarne a početak je zakazan u 19 sati. Večernji glazbeni program voditi će Fresh New Guy, Roberto Baggio i Toni Disco.

Program financijski podržavaju Istarska Županija, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter