ministar butković

Intenzivno se radi na dovršetku druge cijevi tunela Učka, evo kada se očekuje otvorenje

| Autor: Jakov Kršovnik
(Snimio Srećko Niketić/Pixsell)

(Snimio Srećko Niketić/Pixsell)


Uoči konferencije Novog lista izjavu za medije dao je i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, nakon čega je odgovarao na pitanja novinara.

Rekao je da je financijska konstrukcija za završetak Istarskog ipsilona zaokružena te kaže da se radovi odvijaju na svim dionicama. Očekuje da će do iduće turističke sezone biti otvorena druga cijev tunela Učka, dok bi radovi koji idu prema Matuljima trebali biti završeni kroz dvije godine.

- Osigurano je 1,5 milijardi eura za završetak Jadransko-jonskog koridora kroz Hrvatsku, što uključuje dionicu Križišće - Žuta Lokva te Metković - Dubrovnik. Izgradnjom te dvije dionice u cijelosti će biti izgrađena autocestovna infrastruktura Jadransko-jonskog koridora u Hrvatskoj, rekao je Butković.

Terminal na Zagrebačkoj obali trebao bi početi raditi od 1. siječnja 2025. godine, dok se početak radova na projektu marine Porto Baroš očekuje u 2024. godini, s obzirom na to da je izdana lokacijska dozvola, a čeka se izdavanje građevinske dozvole.

Na novinarsko pitanje da nabroji tri ili pet ključnih stvari koje Kvarner nema, a imat će do 2030. godine, rekao je da će biti završen Jadransko-jonski koridor, barem u dijelu Križišće - Žuta Lokva. Rekao je i da se s tim malo kasni, ali da očekuje novu željeznicu Škrljevo - Rijeka - Jurdani, koja će osim prigradskog i željezničkog prometa Rijeci biti bitna i za terminale Brajdicu i Zagrebačku obalu.

- Tu će biti i nova marina Porto Baroš i puno toga velikog, kaže Butković. Na novinarsko pitanje štete li HDZ-u prosvjedi u Slavoniji, te misli li da će im oni oduzeti poziciju vodeće stranke u Slavoniji i Hrvatskoj, Butković kaže da ne misli da bi se to moglo dogoditi.

- Nema razloga za to, ministar Filipović je prije mene spomenuo sve izazove s kojima se Vlada suočila, a bilo ih je jako puno od korone do energetske krize, pa do afričke svinjske kuge. To su sve nedaće za koje nije odgovoran nitko u Hrvatskoj, to su europske i svjetske krize koje su nas zadesile i s kojima smo se jako dobro nosili, a u prilog tome govore i i rezultati koje smo vidjeli jučer.

Rast hrvatskog gospodarstva i unatoč svim tim krizama, mi smo vodeća zemlja u EU-u. Ne treba od toga raditi hvalospjeve, ali to je određeno priznanje i potvrda da smo radili dobar posao, smatra Butković.

Župan PGŽ-a Zlatko Komadina rekao je da su Kvarner i Gorski kotar kroz sva povijesna vremena i sve države u kojima su se nalazili kako oni, tako i Hrvatska, bili motor razvoja cijele Hrvatske.

- Investicije koje se rade i radit će se u dogledno vrijeme dat će zamašnjak u energetici, logistici i turizmu. Ne sumnjam u dobru perspektivu ovoga kraja, rekao je župan Zlatko Komadina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater