u cijelom mediteranu ih je nađeno manje od deset

Senzacija u Poreču: Nađeno čak 78 živih malih periski, pred kojima je veliki teret repopulacije ove vrste u Mediteranu

| Autor: Glas Istre
(Foto: JU Natura Histrica)

(Foto: JU Natura Histrica)


U još jednoj godini projekta "Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru", koordiniranog od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i sufinanciranog iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, fantastične vijesti stižu iz Poreča. Uspješna suradnja projektnog partnera JU Natura Histrica i dr.sc. Silvije Kipson (SEAFAN – obrt za znanstvene i stručne usluge) iznjedrila je čak 78 živih malih periski!

- Ova je vijest fantastična jer se ove godine do sada u cijelom Mediteranu prikupilo manje od 10 periskica. Naše su periske otpremljene u najkraćem mogućem roku u Akvarij Pula gdje su aklimatizirane i gdje će stručnjaci do daljnjeg skrbiti za njih. Kako se periskice prikupljaju?

Ličinke periski naselile su kolektore koji su postavljeni na dvije lokacije u podmorju Poreča početkom lipnja ove godine, a prikupljeni su i pregledani ovih dana. Do ove godine u Jadranu se redovito najveći broj periski na kolektore hvatao na Brijunima, no ove godine na Brijunima imamo tek nekoliko životinjica.

Srećom, analizom postojećih podataka o živim odraslim jedinkama i uz malo sreće, ove godine odlučili smo postaviti kolektore upravo na području Poreča. I, naša nadanja i slutnje pokazale su se ispravnima", javljaju iz JU Natura Histrica.

(Foto: JU Natura Histrica)(Foto: JU Natura Histrica)

Postavljanje, i nakon nekoliko mjeseci vađenje kolektora, nije nimalo lagan posao. Uslijed vrlo slabe vidljivosti u moru, nakon dugotrajnih juga i tramontane, pronalazak kolektora u moru je vrlo zahtjevno jer se na površini ne nalaze nikakve vidljive oznake. "Izbjegavamo postavljanje vidljivih oznaka jer smo imali i neugodnih iskustava gdje bi nam kolektori nestajali tj. bili izvađeni od strane trećih osoba, iako su na bovicama uvijek navedene informacije o uključenim institucijama i tipu istraživanja o kojem se radi. To nam se npr. desilo s kolektorima postavljenim u uvali Škar kraj Šibenika ili otoku Kaprije", sa žaljenjem navodi Silvija Kipson.

Međutim, nakon veselja što su kolektori pronađeni na prvoj lokaciji u podmorju Poreča, uslijedilo je i dodatno veselje već pri sigurnosnom zastanku na 5 metara dubine – jedna je periskica virila iz kolektorske vreće i spremno je pozirala!

"S obzirom da je njena procijenjena duljina ljušture bila između 4-5 centimetara, čemu nisam svjedočila još od 2019. godine kad smo prvi put postavili kolektore u NP Brijuni u sklopu jednog drugog projekta, dakle godinu dana prije masovnog pomora periski u sjevernom Jadranu, osjećala sam da nas čeka zanimljiv 'ulov', ali konačni je broj nadmašio sva očekivanja", navodi znanstvenica.

(Foto: JU Natura Histrica)(Foto: JU Natura Histrica)

"78 živih periski, malih bebica periski pred kojima je veliki teret repopulacije ove vrste u Mediteranu. Ovome se nismo nadali niti u najoptimističnijim predviđanjima!"

Trenutno je ovo najveći broj zabilježen u kolektorima koje diljem Sredozemnog mora postavljaju brojni znanstveni timovi, a i najveći broj zabilježen ikada u Jadranu ovim tipom istraživanja. Osim živih periski, na kolektorima su prikupljene i ljušture od preko 100 uginulih periskica, što je isto vrlo zanimljiv podatak.

Rezultati ovog vrijednog istraživanja nam potvrđuju da još uvijek u Jadranu ima odraslih, spolno zrelih jedinki koje su se uspjele razmnožiti u uvjetima dramatično smanjenih populacija, što je velik izazov s obzirom da do oplodnje dolazi u stupcu morske vode - dakle muške i ženske spolne stanice se moraju sresti u "velikom plavetnilu".

(Foto: JU Natura Histrica)(Foto: JU Natura Histrica)

"Iako ne možemo govoriti o početku oporavka vrste dok god ne nađemo mlade periske kako uspješno rastu (i spolno sazrijevaju) pričvršćene za sedimentnu podlogu, dakle u svom prirodnom okolišu, ovi rezultati bude nadu da bi sjeverni Jadran mogao biti jedno od prvih mjesta u Sredozemnom moru gdje bi do oporavka plemenitih periski moglo doći. Na nama je da im taj povratak maksimalno olakšamo reguliranjem onih aktivnosti koji direktno ovise samo o čovjeku, poput sidrenja koje može mehanički oštetiti same periske ili oštećuje njihovo prirodno i omiljeno stanište, livade morskih cvjetnica.

(Foto: JU Natura Histrica)(Foto: JU Natura Histrica)

Ovom prilikom trebamo se zahvaliti brojnim građanima koji nam svake godine javljaju o mogućim lokacijama odraslih živih jedinki. Bez njih danas ne bismo znali za dvadesetak jedinki koje odolijevaju pošasti koja ih je gotovo istrijebila. A, za istraživanje u Poreču moramo zahvaliti svima koji su nam pomogli da sve prođe u najboljem redu i bez velikog stresa: Ronilački centar Poreč, Ronilački klub Poreč, komunalno poduzeće Usluga Poreč, Marina Poreč i Lučka uprava iz Poreča. Svi su oni na svoj način pridonijeli istraživanju i veliko im hvala", navode iz JU Natura Histrica.

(Foto: JU Natura Histrica)(Foto: JU Natura Histrica)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter