ISTRAVIRGIN

Premium proizvod iz boutique regije treba adekvatno prezentirati

| Autor: Milan Pavlović
Istravirgin je izrastao u najveći i najprestižniji maslinarski festival u Hrvatskoj

Istravirgin je izrastao u najveći i najprestižniji maslinarski festival u Hrvatskoj


Flos Olei je svojevrsni atlas svjetskog maslinarstva i "biblija ekstradjevičanskih maslinovih ulja". U izdanju za narednu godinu Istra će u toj publikaciji biti prisutna dvadeseti put zaredom, te je na najvišoj međunarodnoj kompetitivnoj razini, po broju uvrštenih maslinara i kvaliteti njihova ulja, prepoznata kao jedna od najboljih maslinarskih regija svijeta. No, kao i svako kraljevstvo, tako i ovo sjajnih istarskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja ima svoju prijestolnicu, a to su, nimalo slučajno, grad Vodnjan i čitava Vodnjanština.

Istravirgin

Naime, duh maslinarske tradicije, koji u ovom kraju živi već više od dva tisućljeća, u zadnjih je nekoliko desetljeća ponovno "izišao iz boce" te danas mnoga od najboljih ekstradjevičanskih maslinovih ulja s Poluotoka nose potpise maslinara Vodnjanštine. Tradicija da se nakon svake berbe sretnu, razmjene iskustva, usporede rezultate svog rada i javnosti predstave sa svojim mladim maslinovim uljima s vremenom je izrasla u najveći i najprestižniji maslinarski festival u Hrvatskoj i regiji - Istravirgin. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu u 17. izdanju koje je pred vratima i počinje ovog petka, dodatno su pojačanje dobili u direktoru programa rovinjskog Weekend Food Festivala, piscu i novinaru o hrani, vinu i putovanjima te konzultantu u brojnim restoranima i hotelima Hrvoju Petriću, s kojim smo razgovarali o stručnom dijelu i programu ove manifestacije za koje je bio zadužen.

Hrvoje PetrićHrvoje Petrić

Strani stručnjaci

- Budući da se radi o premium proizvodu koji dolazi iz male, boutique regije, cilj je kroz budućnost, iz godine u godinu, sve više ga tako i prezentirati. Dakle, na jednom višem, premium nivou. Zbog toga je moj prijedlog organizatorima bio da pokušamo što više privući strane stručnjake i novinare koji su najeminentniji u tom području. Tako smo za ovogodišnje izdanje uspjeli dobiti Mariju Paolu Gabusi, poznatu talijansku stručnjakinju za maslinovo ulje i direktoricu prestižnog natjecanja Leone d’Oro, a u Vodnjan stiže i Matia Barciulli, chef i predsjednik organizacije Il Magnifico koje je jedno od nekoliko najcjenjenijih svjetskih ocjenjivanja, predsjednik EQOO Cluba Emiliano Biagi, te niz austrijskih i bavarskih novinara koji pišu o gastronomiji. Cilj je bio ne da postanemo nekakvo ocjenjivanje ili slično, već da čujemo njihovo stručno mišljenje o aktualnoj berbi, mladim uljima i trendovima. Zato u suradnji s Institutom za poljoprivredu organiziramo Masterclass na kojem će oni na blind tastingu kušati sedam ili osam ulja koje ćemo im pripremiti, te reći svoje stručno mišljenje, kaže Petrić.

Bit će održane brojne radionice i masterclassoviBit će održane brojne radionice i masterclassovi

Tome će, dodaje, prethoditi svojevrsni uvod u »svijet maslinovih ulja Istre« koji će pripremiti Marin Krapac i Karolina Brkić Bubola s porečkog Instituta tijekom koje će se, kao uvod u Masterclass, gosti upoznati s poviješću istarskog maslinarstva, uspjesima, teškoćama, terroiru, sortnosti i ostalim karakteristikama područja.

- Budući da bi željeli da Masterclass bude vrlo stručno odrađen, nakon njega ćemo održati okrugli stol na kojem će maslinari, predstavnici medija, ali i svi ostali zainteresirani moći sudionicima postavljati pitanja. Doista ne osporavam da i mi imamo vrhunske stručnjake i znalce u Hrvatskoj koji su mogli razgovarati o toj temi, ali čim to dobije međunarodni prizvuk, kao i činjenicom da se radi o doista svjetski cijenjenim stručnjacima, mislim da prikupljamo pažnju koju trebamo i namjeravamo dobiti u narednim izdanjima, kaže naš sugovornik.

Istraživanja pokazuju da je gastronomija danas drugi po redu motiv za odabir destinacije prilikom putovanja, a Istra je sjajno prepoznala potencijal koji mu u privlačenju takve vrste proizvoda pružaju premium proizvodi poput ekstradjevičanskog maslinovog ulja.

- U zadnjih 16 godina Istra je osam puta bila prva i jednako toliko puta druga maslinarska regija na svijetu i to je rezultat kojim se trebamo ponositi, ali i iskoristiti ga za dodatno brendiranje tog vrijednog proizvoda prema vani jer Istra se s vodećim maslinarskim regijama svijeta ne može uspoređivati količinski, ali može i uspijeva kvalitetom svojih ulja. I dobro je što su ekstradjevičanska maslinova ulja samo dio te jedne šire priče težnje izvrsnosti u istarskoj gastronomiji i što se ta priča konstantno nadograđuje i razvija i kroz zdravu konkurenciju, kaže Hrvoje Petrić.

"Posvajanje" maslina

Kad je maslinarski segment te priče u pitanju, značajan korak naprijed značilo je u zadnjih nekoliko godina uređenje nekoliko malih, modernih uljara koje su, kako kaže naš sugovornik, "formula 1" u tom segmentu.

Nakon prvog dana Istravirgina koji je koncipiran na B2B principu i umrežavanja sa spomenutim stranim stručnjacima, u subotu je predviđen odlazak »na teren« i obilazak uljara i maslinika, a organizirano je i prigodno "posvajanje" stabala maslina da bi se ti stručnjaci na neki način trajno simbolično povezali s Istrom.

- Stručni dio se lagano programski proteže kroz sva tri dana sajma, no naravno nije zanemaren ni gastronomski dio koji je tradicionalno jedan od najatraktivnijih sadržaja brojnim posjetiteljima koji zbog Istravirgina dolaze u Vodnjan. Bit će organizirani brojni masterclassovi i gastro prezentacije u središtu kojih će se nalaziti mlado maslinovo ulje, a s njim će raditi neki od najpoznatijih hrvatskih chefova, poput Hrvoja Kroflina iz zagrebačkog restorana ManO2 koji je prije mjesec dana proglašen najboljim u Hrvatskoj. Doći će nam Deni Srdoč iz riječkog restorana Nebo s Michelinovom zvjezdicom, Stiven Vunić iz Konobe Zijavica u Mošćeničkoj Dragi koji će pričati o ribi i maslinovim uljima, a pozvao sam i Danielu Kramarić iz Plavog podruma da porazgovaramo o temi pravilne prezentacije i prodaje maslinovih ulja u restoranima, najavio je Petrić.

- Na ovogodišnji Istravirgin stiže i naša najpoznatija slastičarka Tea Mamut iz Splita koja će predstaviti razne deserte s maslinovim uljem, a Filip Pleteš, vjerojatno naš najpoznatiji barmen, napravit će masterclass o koktelima i maslinovom ulju i maslinovom listu. To je zadnjih godina viđeno vani kao veliki trend, pa zašto ne bi možda i istarski restorani, konobe ili kafići imali neki signature koktel koji je vezan za to. On će predstavljati kombinacije s Old Pilots ginovima koji su prije četiri godine proglašeni najboljim London dry ginovima na svijetu. Sve su to redom ljudi koji svakako imaju što za reći i za pokazati, a činjenica je da posljednjih godina i gosti širom Hrvatske sve više prepoznaju kvalitetu i etikete istarskih maslinara. Nedavno sam primjerice bio u jednom vrhunskom restoranu koji u ponudi ima ulja nekoliko maslinara te, ovisno o hrani koju naručujete. somelijer preporučuje i odgovarajuće ulje, kazao je Hrvoje Petrić, te naglasio da postoje i područja vezana uz uzgoj maslina čiji potencijal još nije dovoljno prepoznat i iskorišten, poput primjerice korištenja maslinovog ulja u kozmetici.

- Radi se o branši koja se u svijetu vrlo brzo razvija, te ćemo potaknuti i tu temu i volio bih da se i o njoj u budućnosti malo više razgovara, odnosno da se u narednim izdanjima Istravirgin, među ostalim, možda počne razvijati i u pravcu kozmetike jer to je očito novi veliki biznis s maslinovim uljem, zaključio je Petrić.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter