Do 2025. godine 50 posto vode koju koriste bit će reciklirana

BAT - Tvornica duhana u Kanfanaru pred certifikacijom međunarodnog standarda za upravljanje vodama

| Autor: Edi Prodan
(Snimio Srećko Niketić / Pixsell)

(Snimio Srećko Niketić / Pixsell)


Jedna od ekonomski najuzornijih tvrtki u Istri, kanfanarski BAT ističe se i po ekološkoj uzornosti. Kao što smo i najavljivali, ovih je dana pokrenut postupak certifikacija prema najstrožim europskom protokolima, konkretno prema Standardu za upravljanje vodom. Tvornica duhana u Kanfanaru priprema se za certifikaciju po standardu AWS-a, što je međunarodni standard Saveza za upravljanje vodama (Alliance for Water Stewardship).

Kako je poznato od samog nastanka kanfanarskog duhanskog pogona, održivost i odgovornost prema okolišu kao i skrb za budućnost i naraštaje koji dolaze u središtu su zanimanja. Kompanija je postavila jasnu korporativnu svrhu stvaranja Boljeg sutra (A Better TomorrowTM) za sve svoje dionike, ali i za prostor te ljude koji žive u okruženju. To je temeljna postavka svih planova i aktivnosti u kompaniji, a ESG strategija je jedna od važnih poluga ostvarenja te svrhe.

Ono što je najvažnije i svakako zanimljivo za šire okruženje je cilj kompanije na globalnoj razini da se 30 posto ukupno korištene vode reciklira. Kad je u pitanju Hrvatska, odnosno BAT-ova tvornica u Kanfanaru, planovi su još i znatno odgovorniji jer je u planu da se do 2025. godine reciklira čak 50 posto vode, što je dvostruko više od postavljenih globalnih ciljeva BAT-a. Sva voda koju tvornica u Kanfanaru ispušta, reciklira se i ponovno koristi pa tako 40 posto korištene vode dolazi od recikliranja, a ostalih 60 posto od kiše i javne mreže.

Vratimo li se na AWS, globalni cilj uvođenja standarda je dobro gospodarenje vodom, održiva bilanca voda, dobra kvaliteta vode, očuvanje važnih područja vezanih za vodu i dostupnost zdrave pitke vode i higijenski primjerenih uvjeta za sve.

Da bi ostvarili te ciljeve, u BAT-u su proveli opsežnu pripremu nakon koje je došlo do usvajanja ažuriranja Politike upravljanja vodama, kao i organizacijsku shemu upravljanja vodom unutar organizacije. Ono što također krasi BAT-ovu vodnu politiku, otvorenost je za komunikaciju i suradnju s drugim dionicima po pitanjima vezanim za upravljanje vodom, točnije spremnost za daljnje podizanje kvalitete zaštite voda što će u svakom slučaju biti jedan od većih izazova pred svima nama u skoroj budućnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater