Prvi rebalans fažanskog proračuna

Sredstva za igralište kod vrtića "Sunce", za udžbenike i prijevoz učenika

| Autor: Milan Pavlović
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Na ovotjednoj "blic" sjednici Općinskog vijeća fažanski vijećnici prihvatili su prvi rebalans ovogodišnjeg proračuna. Doduše, iznos proračuna se nije mijenjao, ostao je na 8,149 milijuna eura, međutim uslijed nastalih promjena u poslovanju Općine Fažana tijekom prve polovice ove godine, utvrđena je potreba za korekcijama unutar pojedinih stavaka prihoda i primitaka, odnosno rashoda i izdataka do kraja proračunske godine, prije svega kako bi se osigurala potrebna sredstva za realizaciju kapitalnih investicija.

Skuplji materijali

- Proračunski prihod je ostao isti, međutim određenim stavkama, odnosno materijalima i uslugama za koje smo trebali ići u nabavku, cijena je porasla za 20-30 posto te smo morali ići u izmjenu proračuna ako želimo dovršiti pojedine započete investicije, u prvom se redu to odnosi na ceste. Kod socijalnog programa smo išli u neke izmjene koje su išle u korist našim građanima, a rebalansom smo izmijenili i neke dijelove gospodarskog programa kako bismo pomogli našim poduzetnicima, komentirajući usvojeni rebalans kazao je načelnik Fažane Radomir Korać.

Donošenju rebalansa prethodilo je usvajanje izmjena i dopuna programa građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture, programa održavanja komunalne infrastrukture te društveno gospodarskog i socijalnog programa. Među značajnijim investicijama koje će se realizirati u ovoj godini, proračunska sredstva namijenjena su projektu održavanja biciklističkih staza na sjevernom dijelu Fažane te izgradnji igrališta kod Dječjeg vrtića "Sunce" s obzirom na to da je Fažana jedna od jedinica lokalne samouprave u Istri kojoj je Ministarstvo turizma i sporta dodijelilo potporu putem Natječaja za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2023. godini i to 36,4 tisuće eura za sanaciju postojeće dvorane i opremanje sportskog centra Fažana.

(Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)

Sportska igrališta

Izmjenama i dopunama Programa građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture osigurana su i u općinskom proračunu sredstva za pripremu prostorne dokumentacije i kretanje u taj projekt koji predviđa uređenje i izgradnju igrališta za odbojku, rukomet i košarkaški "hakl". Izmjenama i dopunama socijalnog programa Fažana je predvidjela u ovogodišnjem proračunu osigurati 36 tisuća eura za nabavku udžbenika učenicima srednjih škola, odnosno radnih bilježnica i likovnih mapa za učenike osnovnih škola te 6,1 tisuću eura za sufinanciranje rada Istarskih domova zdravlja kroz tekuće pomoći za podizanje medicinske razine iznad standarda.

Izmjenama i dopunama društvenog i gospodarskog programa Općine predviđeno je, među ostalim, povećanje sredstava za subvencioniranje prijevoza učenika srednjih škola, organizaciju općinskih manifestacija te sufinanciranje LAGUR-a Istarska batana i Javne vatrogasne postrojbe Pula.      

Nema pitanja

Iako je na početku sjednice dnevnim redom bio predviđen uobičajeni "aktualac", fažanski vijećnici nisu imali ni jedno pitanje za načelnika i njegove suradnike, a rasprava je izostala i po ostalim točkama tako da je poprilično obiman dnevni red sjednice ovoga puta poprilično brzo odrađen uz jednoglasnu potporu ili tek neki suzdržan glas iz oporbe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater