ADRIATICPORTLAND

Novi EU projekt Kuće o batani: U središtu priče je regata koja na najslikovitiji način prikazuje povezanost Rovinja i njegove tradicijske barke

| Autor: Ian Tataj
(Foto: Kuća o batani)

(Foto: Kuća o batani)


Ekomuzej Kuća o batani u Rovinju, organizirao je prvi službeni sastanak projektnog tima novog EU projekta "AdriaticPortLand" na kojem su sudjelovali partneri iz Hrvatske i Italije, a kao prvo događanje u okviru projekta, na uživanje projektnih partnera i okupljenog stanovništva održana je druga po redu Regata batana na vesla.

Originalnost

Već samo ime projekta upućuje na njegovu originalnost jer, za razliku od dosadašnjih, u čijem je fokusu isključivo bila obalna moreplovna baština, Interreg projekt Italy-Croatia AdriaticPortLand ima za cilj razvoj strukturiranog plana integracije turističkih ponuda obale i riječnog zaleđa kroz valorizaciju tradicijske plovidbe koja je kroz povijest povezivala ove zajednice. Jadranska tradicijska plovidba i brodogradnja djeluje kao poveznica između kopna i mora te kao temelj za inovativne turističke usluge i rute mogu značajno ojačati ulogu kulture u razvoju održivog turizma, posebno u pogledu smanjenja sezonalnosti i prekomjernog broja gostiju na obalnim destinacijama.

(Foto: Kuća o batani)(Foto: Kuća o batani)

Vodeći partner projekta je Ekomuzej Kuća o batani, partner iz Hrvatske Općina Mošćenička Draga, a talijanski partneri su Pomorski muzej iz Cesenatica i Udruga Tradicionalni venecijanski brodovi iz Battaglia Terme.

Na prvom projektom sastanku dogovoren je raspored i detaljan sadržaj aktivnosti koji će dovesti do ostvarenja projektnog cilja kroz prikaz dobrih praksi, razmjenu i prenošenje znanja, zajedničko sudjelovanje na regatama te izradu zajedničke strategije i plana operativne koordinacije.

Uzbudljivo natjecanje

Susret partnera bio je odlična prilika za upoznavanje načina rada Ekomuzeja te za održavanje prve manifestacije u sklopu projekta koja na najslikovitiji način prikazuje povezanost Rovinja i njegove tradicijske barke. I dok na skoro punoljetnoj Rovinjskoj regati koja je rezervirana za lipanj sudjeluju različite tradicijske barke iz Hrvatske i inozemstva, mlada batanina regata na vesla posvećena Corradu Pellizzieru, legendarnom rovinjskom ugostitelju, uljepšala je kraj ljeta u rovinjskom akvatoriju.

(Foto: Kuća o batani)(Foto: Kuća o batani)

Ova je regata pružila mogućnost uzbudljivog natjecanja u tri jednako važne kategorije koje su pokazale koliko je batana važna Rovinjcima svih uzrasta. Moglo se uživati u najuspješnijim plovidbama u kojima su slavili Ennio Cherin u kategoriji senior, Gabriel Cherin u kategoriji junior te Eufemia Benussi u kategoriji lady.

Projekt AdriaticPortLand traje 18 mjeseci, od srpnja 2023. do kraja prosinca 2024. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 249.670,00 eura, a osamdeset posto (199.736,00 eura), sufinancira se sredstvima prekograničnog programa Interreg Italy-Croatia.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater