Ex Tempore Grožnjan

Zanimljiv program i bogate nagrade tijekom međunarodnog likovnog natječaja

| Autor: Glas Istre
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Od 21. do 24. rujna održava se 29. izdanje međunarodnog likovnog natječaja Ex Tempore Grožnjan, jedna od najznačajnijih manifestacija Talijanske nacionalne zajednice. Organizatori su Talijanska unija u suradnji s Narodnim Sveučilištem iz Trsta, Općinom i Zajednicom Talijana Grožnjan uz potporu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske, Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Istarske županije.

Kao i svake godine, manifestaciju će popratiti mnogobrojni susreti, izložbe, koncerti i enogastronomska ponuda.

Program počinje u petak, 22. rujna, u 9 sati likovnom radionicom za učenike talijanskih osnovnih škola pod vodstvom umjetnice Leonide Bernetič Zelenko. U 15 sati je na rasporedu vođeni obilazak Muzeja narodnih glazbala u Završju i glazbeni nastupi uz Anitu & Dantea. U 16 sati započinje "Šetnja Parenzanom" od Završja do Grožnjana a večernji su sati rezervirani za predstavljanje monografije Tome Gerića i društvenu večer uz glazbeni nastup Roberta Darisa.

U subotu, 23. rujna od 16 do 18.30 satu na rasporedu su koncerti istromletačke narodne glazbe u organizaciji Muzeja narodnih glazbala u Završju na kojima sudjeluje 12 kontrabasista u "Contrabbassi senza confine". U 18 sati započinje malonogometni turnir "Calcetto dell’amicizia" a u 18.30 u Galeriji Ex Tempore održat će se otvorenje izložbe posvećene nagrađenim radovima Ex Tempore-a. U 19 sati započinje kulturno-umjetnički program Zajednice Talijana Grožnjan, uz gostovanje dramske skupine Zajednice Talijana iz Materade.

U nedjelju, 24. rujna, program počinje već u jutarnjim satima izložbom i prodajom knjiga izdavačke kuće EDIT te nastupom limene glazbe Zajednice Talijana iz Vižinade. U 13.30 sati započinje glazbeno-zabavni program uz Trio Saltin a u 14.30 sati degustacija crnih vina, izložba bijelog tartufa i istarskih gljiva. U 16 sati na rasporedu je koncert ITALIAN VINTAGE BAND-a nakon kojega će se održati dodjela nagrada 29. izdanja Ex Tempore-a.

Prema Pravilniku, svaki sudionik imat će na raspolaganju tri dana (od 21. do 23. rujna) za oslikavanje platna maksimalnog formata 100cmX 120cm a dozvoljeno je pečatiranje dviju podloga. Umjetnici mogu sami izabrati slikarsku tehniku i materijale pod uvjetom da se osiguraju karakteristike stabilnosti, trajnosti, lakoće u održavanju i rukovanju.

Teme radova su "GROŽNJAN - ISTARSKI KRAJOLIK". Prijava sudionika i pečatiranje podloga održat će se u četvrtak 21. i petak 22. rujna, od 9 do 13 sati u sjedištu:

  • Talijanske unije Rijeka, Uljarska ulica 1/IV
  • Talijanske unije Kopar, Kidričeva ulica 35
  • Narodnog Sveučilišta u Trstu - Sala Sbisà, Via Torrebianca 22
  • Zajednice Talijana Pula, ulica Carrara 1

U Loži u Grožnjanu, u četvrtak 21. rujna od 12 do 19 sati, u petak 22. i subotu 23. rujna, od 8 do 19 sati.

Sudionici će izložiti svoje radove u nedjelju, 24. rujna, do 11 sati, uzduž ulice koja povezuje Veliki trg i Ložu, te po susjednim ulicama. Slike će biti izložene do 17 sati.

Međunarodni žiri dodijeliti će sljedeće nagrade:

  • Prva nagrada 2.500 €
  • Druga nagrada 1.500 €
  • Treća nagrada 1.000 €
  • Nagrada Grada Grožnjana 700 €
  • Nagrada "Daria Vlahov Horvat"- samostalna izložba u Galeriji "Fonticus" u Grožnjanu

Svečana dodjela nagrada pobjednicima održat će u nedjelju 24. rujna u 17 sati, na terasi Belvedere.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater