Istra se sve više profilira kao cjelogodišnja destinacija

Skoro 190 tisuća gostiju nije prijavljeno, ali ih infrastruktura itekako osjeća

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


Nakon što je u pojedinim medijima objavljena vijest da je ovogodišnja turistička sezona podbacila, direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević demantirao je te navode, uz komentar da »turistička Istra može biti zadovoljna, jer u dosadašnjem dijelu godine bilježi odlične rezultate«.
- Imamo za četiri posto bolji rezultat u dolascima, 3,7 milijuna, što je 160 tisuća više, te dva posto bolji rezultat u noćenjima, ukupno 22,3 milijuna, što je 450 tisuća noćenja više u odnosu na prethodnu godinu. Pritom je posebno važno naglasiti da je Istra jedina primorska turistička regija u Hrvatskoj koja je prošle godine ostvarila bolji rezultat nego rekordne 2019. U odnosu na 2019. imamo plus od pet posto u noćenjima. Dakle, i u odnosu na 2022. i na 2019. Istra bilježi pozitivan rezultat fizičkih pokazatelja, ističe Ivošević.

Kvaliteta se isplati

Napominje da je za kvalitetnije razumijevanje aktualne turističke godine, potrebno pojasniti tržišne uvjete koji su bitno različiti od prošlogodišnjih.
- Uspoređujući, po pitanju ekonomskih, poslovnih i turističkih režima, ovu godinu s prošlom, vidimo da su to kompletno dvije različite turističke godine s važnom razlikom da je ova godina prva nakon pandemijskih, kojom smo se vratili u »normalne« uvjete, a ti normalni uvjeti znače da se vratila i naša konkurencija, da se stabilizirao odnos ponude i potražnje na Mediteranu unatoč svim izazovima energetske, inflatorne i ekonomske krize. I u tim izmijenjenim uvjetima Istra pokazuje da je vrlo dobro posložena i organizirana turistička regija koja je spremna brzo reagirati na novonastale promjene i izazove na međunarodnom turističkim tržištu, kaže Ivošević.

Ističe da je u optici ocjenjivanja uspješnosti turističke godine bitno sagledati činjenicu da Istra svake godine ostvaruje sve bolje rezultate u predsezoni i posezoni, a da se sve više profilira kao zimska, odnosno cjelogodišnja destinacija, posebno u segmentu sportskih priprema i velikih sportskih evenata.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


- Zar nije to bila naša prioritetna zadaća prema Master planu razvoja turizma Istre? Zar takve ciljeve ne postavlja i nacionalna Strategija razvoja održivog turizma? Definitivno da, i to najbolje dokazuje ova 2023. godina koja je najvećim dijelom višak noćenja akumulirala upravo u zimskim mjesecima i predsezoni, ocjenjuje Ivošević.

U ocjeni ove godine napominje da su svi plusevi ostvareni u hotelskom i kamping segmentu, koji je ujedno i najdohodovniji segment turizma u našoj zemlji. Kako kaže, hoteli su u dosadašnjem dijelu godine realizirali 5,6 milijuna noćenja, što je rast od pet posto, a kampovi 8,4 milijuna noćenja, dva posto više nego lani u istom razdoblju.

Pola milijuna postelja

- Ideja Istre kao održive i odgovorne destinacije nije obarati rekordne u srpnju i kolovozu, već »rastegnuti« turistički promet na pred i posezonu, pametno turistički razviti unutrašnjost Istre, podizati razinu kvalitete usluge i smještaja kako bismo bili kompetitivniji i istovremeno profitabilniji. Činjenica da najbolju posjećenost i popunjenost imaju objekti više kategorije, hoteli, kampovi i kuće za odmor, potvrđuje da jedino ulaganje u kvalitetu i generalno podizanje razine usluge kako privatnog, tako i javnog sektora, predstavlja dobitnu formulu za uspjeh i za podizanje konkurentnosti Istre kao destinacije u cjelini s osnovnim predznakom održivog i odgovornog razvoja, kaže Ivošević.

Uz komentar da je potrebno fokusirati se na cjelogodišnji održivi turizam, ukazuje i na problem neprijavljenih gostiju, što u velikoj mjeri opterećuje infrastrukturu i utječe na kvalitetu življenja.
- Svima nam je dobro poznata činjenica da je Istra dostigla gotovo 500 tisuća postelja raspoloživog kapaciteta, a da smo ove godine imali najveći dnevni rekord od 311 tisuća prijavljenih gostiju, što znači da skoro 190 tisuća gostiju nije nigdje evidentirano u sustavu prijave, ali da ih naša infrastruktura itekako osjeća, i opskrba vodom i strujom, odvoženje otpada, parking, plaže, kaže Ivošević, dodajući da, uz agresivnu gradnju nekretnina namijenjenih kratkoročnom turističkom najmu, to predstavlja glavne izazove budućeg ukupnog, ne samo turističkog razvoja Istre, kaže direktor istarskog TZ-a.

Medulin u malom padu

Provjerili smo kakva je situacija na području Medulina, koji slovi kao najturističkija općina u Hrvatskoj. Kako doznajemo od Mihaela Idžakovića, direktora TZ-a Medulina, u razdoblju između 1. i 20. kolovoza na području općine ostvareno je 92.527 dolazaka, dok ih je u istom razdoblju lani zabilježeno 95.542, dakle tri posto manje nego prošle godine. U istom je periodu ostvareno i 5,64 posto manje noćenja u odnosu na isto razdoblje lani.

- U cijeloj ovoj godini, do referentnog datuma 20. kolovoza ostvareno je 355.408 dolazaka i 2.191.436 noćenja. U odnosu na prošlu godinu, kada je od početka godine do 20. kolovoza ostvareno 356.768 dolazaka i 2.247.551 noćenja, bilježimo umanjenje broja dolazaka od 0,38 posto te umanjenje ostvarenih noćenja od 2,5 posto. S obzirom na navedeno da se zaključiti da je turistička godina dobra, ali ipak ne toliko kao rekordna lanjska te se nadamo da će dobra i ostati s obzirom na optimistične najave za posezonu, kaže Idžaković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter