ŠAMPION TURIZMA

Rovinježi se pitaju gdje su turisti iz službenih statistika, a ugostitelji se žale na manjak gostiju i njihovu slabu potrošnju

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Ja sam 34 godine na tržnici i nikad nije bilo loše kao ovaj tjedan. Osim kad su nas u epidemiji zatvorili. Turista jednostavno nema, požalio se prodavač rovinjske tržnice kojom posljednjih dana prolazi vidno manje turista. Smatra da turiste od dolaska odvraćaju vrtoglavi iznosi po kojima se iznajmljuju apartmani u Rovinju.
- Nema cijene apartmana ispod 100 do 150 eura za noć, ističe.

Uz njega, gotovo svi ugostitelji s kojima smo razgovarali požalili su se na manjak gostiju. Glavna je to tema i mnogih razgovora o kojoj građani pričaju uz šalicu kave.

Odlično, ali skupo

Turistički pokazatelji za predsezonu su izvrsni. Prije nekoliko dana Hrvatska turistička zajednica izvIjestila je da je u prvih šest mjeseci u Hrvatskoj ostvareno više od 6,7 milijuna dolazaka i više od 27,3 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 16 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima. Od toga je najviše noćenja ostvareno upravo u Rovinju, a zatim slijede Dubrovnik, Poreč, Split i Umag. No, po situaciji na terenu s kojom se ugostitelji i iznajmljivači suočavaju zadnjih desetak dana, reklo bi se da se taj trend neće nastaviti. Hoće li time grad okrunjen titulom šampiona turizma imati nešto slabije turističke rezultate ove sezone?

- Čuli smo na vijestima da je ove godine 16 posto više turista kod nas. Počeli smo se smijati. Pitamo se, gdje su ti turisti, kaže nam konobar kojeg susrećemo u restoranu u Ulici Carera, koja je u vrijeme ručka bila poprilično pusta.

Šećemo dalje ovom promenadom pitoresknih fasada i nailazimo na obitelj Nijemaca koji uživaju u hladu ulice sa sladoledom u rukama. U Rovinju su, saznajemo kroz razgovor, posljednjih 12 dana na obiteljskom odmoru. Kažu da im je grad prekrasan, a sladoled odličan.

- Očekivali smo da će cijene ipak biti nešto jeftinije, ali u redu je, u Njemačkoj imamo slične cijene, pa smo naviknuli. Sladoled smo platiti 2,80 eura, što je malo skupo. Kod nas je 2 eura, ali recimo u drugim gradovima, u Münchenu je skuplji. Cijena kuglice je skoro 3 eura, kaže nam mlada Nijemica Nicole.

Dobre napojnice

Nešto dalje, kraj velikih suncobrana na rivi uočavamo i druge ugostitelje koji, držeći jelovnike s raznom ponudom jela, nastoje privući svoje goste na ručak. Iako »nema što nemaju« u ponudi, to im baš i ne polazi za rukom. Pitamo ih jesu li, u odnosu na lani, podizali cijene pića i jela.
- Cijene su iste kao prošle godine. Mislim da je turista skoro isto, samo što ih je sada više u trgovinama. Odite u Plodine, tamo ćete ih vidjeti, kaže nam konobar jednog bistroa, dodajući da je primjetno kako turisti slabije jedu po restoranima ove godine.

Da problem manjka gostiju leži u visokim cijenama apartmana, smatra i konobar Eugen Mesić.

- Nešto se vrti, ali osjeti se da je manje turista nego prošle godina. Konzumacija je više-manje ista, ali nije problem u ugostiteljstvu, već apartmanima kojima su iznajmljivači toliko podignuli cijene, kaže nam Mesić.

Što se tiče cijena hrane u centru Rovinja, i ona je nešto viša u odnosu na lani. Pizzu je gotovo nemoguće pronaći ispod 10 eura. Kuglica sladoleda u kafićima kreće se oko 2 eura, dok je u slastičarnicama ona i za 50 posto skuplja.

- Sve je poskupjelo. Najviše me iznenadila cijena kuglice sladoleda od 5 eura u Dalmaciji, ali ima sličnih cijena i kod nas, kaže nam ugostitelj Luka Jakovljević koji radi u lokalu na Valdibori. Pričajući o gostima, kaže kako je najviše Nijemaca, a napojnice dobiva više nego što je to bilo dok je na snazi bila kuna.

Cijena apartmana visoka, ali prihvatljiva

Na Valdibori smo susreli i supružnike iz Nizozemske koji su taj dan stigli u Rovinj - i to prvi put. Ističu da su i sami prije 20 godina imali tranziciju iz domaće valute u euro, što su svi iskoristili kako bi zaokružili iznos na više, odnosno podignuli cijene. Trebalo im je, kažu, i dvije godine da se cijene stabiliziraju.

- Nemamo još puno iskustva s cijenama budući da smo stigli maloprije, ali čuli smo da su išle gore. Uvijek treba gledati jelovnik na ulazu u restoran, a i najbolje nam je otići jesti na preporuku lokalaca. Zato se prije nego odemo negdje volimo informirati. Na vrijeme smo tražili i rezervirali apartman, pa nam je cijena prihvatljiva, iako ni tada nije bila jeftina, kažu Nizozemci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter