1 dozom može se spasiti čak 3 života

U Medulinu obilježen Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

| Autor: Glas Istre


Općina Medulin u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Pula organizirala je 6. akciju dobrovoljnog darivanja krvi u Medulinu. Akcija se održala u petak, 2. lipnja 2023. godine u prostoru Multimedijalnog centra Općine Medulin – 3mc na medulinskoj placi, gdje su svi zainteresirani mogli u vremenu od 9 do 16 sati donirati dozu krvi, jedinog nezamjenjivog pripravka u medicini, koji nije moguće dobiti na drugačiji način nego donacijom dobrovoljnih darivatelja.

O važnosti doniranja krvi govori i činjenica da se 1 dozom krvi može spasiti čak 3 života, a donosi i zdravstvene dobrobiti za samog darivatelja.

Općina Medulin ovu akciju organizira već 4. godinu za redom,  s ciljem promoviranja mogućnosti darivanja krvi kako djelatnicima Općine, općinskim poduzećima i ustanovama, tako i svim mještanima.

Od samih djelatnika Općine je i krenula inicijativa da se ovakva darivanja organiziraju u prostorima Općine, kako bi ljudi s područja općine mogli sudjelovati u većem broju, bez potrebe da odlaze u Pulu, gdje se inače krv može donirati svakog četvrtka od 9,00 do 17,00 sati (dnevni odmor od 13,30 do 14,30), u obnovljenim prostorima Gradskog društva Crvenog križa, na adresi Trg istarske brigade 14 (zgrada Herculaneae).

Iako pojedini zainteresirani djelatnici i mještani nisu mogli pristupiti darivanju krvi, prikupljeno je čak 18 doza krvi! Uz pomoć ove akcije i prikupljenih doza krvi moći će se spasiti čak 54 života! Bravo Medulin!

Istovremeno, u vijećnici Općine Medulin načelnik Ivan Kirac održao je prijem dobrovoljnih darivatelja krvi s područja Općine Medulin. Prijem je održan za dobrovoljne darivatelje krvi koji su svoju krv nesebično donirali 50 – 70 puta!

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac ovom im je prilikom čestitao te zahvalio na njihovom nesebičnom činu doniranja krvi čime su spasili iznimno veliki broj ljudskih života. Naglasio je kako se jednom dozom krvi može spasiti čak 3 života, a s područja općine Medulin čak 9 je osoba doniralo krv između 50 – 70 puta.

Izrazio je želju da se što veći broj mladih osoba uključi u proces dobrovoljnog darivanja krvi. Općina Medulin u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Pula upravo u cilju poticanja većeg broja mještana za doniranjem krvi organizira dva puta godišnje doniranje krvi u multimedijalnom centru 3mc u Medulinu. 

Dobrovoljni darivatelji krvi Općine Medulin ispričali su svoja iskustva i pozvali sve druge mještane da i oni sudjeluju u akcijama prikupljanja krvi. Predstavnici Općine Medulin na kraju su im uručili prigodni poklon paket te još jednom zahvalili na darivanju krvi.

Dobrovoljni darivatelji krvi s područja općine Medulin koji su krv donirali 50 – 70 puta su: Grbin Željko, Silić Marino, Božac Claudio, Pačić Milan, Ganić Siniša, Ivančić Dragan, Radošević Vitomir, Sukačić Denis i Puh Sebastijan! Hvala im! 

Krv je vrijedan i nezamjenjiv lijek, znanstvenici još nisu uspjeli pronaći zamjenu za krv, pa je jedini izvor tog lijeka čovjek- darivatelj krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje oboljelih potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi. Stoga su naši darivatelji krvi nacionalno bogatstvo zemlje i iznimno je važno istaknuti njihovu ulogu u zajednici.

Uz zahvalu svima koji su se odazvali, Općina Medulin zahvaljuje i pulskom Crvenom križu i njegovim volonterima, kao i medicinskom timu KBC-a Rijeka, koji su realizirali akciju koja život znači. Općinski načelnik Ivan Kirac uputio je zahvale i svim dobrovoljnim darivateljima s područja općine i uopće, a posebno onima koji su se okuražili i darovali krv po prvi puta!

Tom prilikom pozvao je i mlade ljude te sve zdrave mještane da se uključe u nadolazeće akcije dobrovoljnog darivanja krvi u Medulinu koje se održavaju dva puta godišnje.

Donesi odluku, izdvoji vrijeme, daruj život… Hvala. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini