RAZGOVOR: VLADIMIR ŠEKS

"Kada je osnivač IDS-a Pauletta pokušavao napraviti Istru kao regiju, to smo sasjekli ognjem i mačem"

| Autor: Marcello ROSANDA
Vladimir Šeks (Snimio Milivoj Mijošek)

Vladimir Šeks (Snimio Milivoj Mijošek)


Prije nekoliko dana u Pulu je stigao Vladimir Šeks da bi promovirao svoju knjigu "Rašomon na Savi - Dokumentarna kronologija rata u Bosanskoj Posavini" koja je predstavljena na pulskom Filozofskom fakultetu pred zainteresiranom publikom od 50-ak prisutnih građana, uglavnom njegovih stranačkih kolega ili simpatizera HDZ-a.

U njoj Šeks, veteran hrvatske politike i HDZ-a, donosi slojevitu obradu ratnih zbivanja na tom području, kao i prikaz rašomona, džumbusa, koji vlada između raznih verzija tamošnjih ratnih događaja. Nakon prezentacije knjige imali smo priliku razgovarati s njim, prvo u nešto ležernijem tonu, no kasnije i vrlo ozbiljno.

Bilo je tu riječi o ratu, Branimiru Glavašu, istarskom regionalizmu, ali i dnevnopolitičkim temama i aktualnosti, kao što je prijedlog novog zakona o izbornim jedinicama. Polemizirali smo o trenutnom stanju u Hrvatskoj, a vjerojatno najzanimljiviji trenutak bio je kada je Šeks poručio da je početkom devedesetih "ognjem i mačem sasjekao pokušaje regionalizma u Istri".

- Da krenemo u malo neformalnom tonu. Kada će Vladimir Šeks u političku mirovinu?

- Na to pitanje bih i ja volio znati odgovor. Mislim da će to biti onog trenutka kada mi srce bude prestalo kucati. Do smrti.

- Koje funkcije obnašate unutar vaše stranke HDZ?

- Pročelnik sam Savjetodavnog vijeća stranke i član njezinog predsjedništva. Osim toga, predsjednik sam Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman".

S predstavljanja knjige (Snimio Duško Marušić Čiči)S predstavljanja knjige (Snimio Duško Marušić Čiči)

- Ovih dana ste u Puli promovirali knjigu o ratnim zbivanjima u Bosanskoj Posavini. Zaintrigirajmo malo čitatelje, zašto je to štivo bitno za razumijevanje tadašnje situacije?

- Razumijevanje događaja oko Bosanske Posavine je ključ za shvaćanje zbivanja na cijelom jugoslavenskom prostoru, pa i jugoistoku Europe. To je ključ da se, što je moguće više, utvrde uzroci i razlozi sloma međunarodnog poretka 89. i 90. godine u tom dijelu Europe, gdje se i kroz ovu knjigu otkrivaju uzroci raspada Sovjetskog saveza, Čehoslovačke, komunističkog sustava. Naime, padom Berlinskog zida došlo je, kao domino efekt, do raspada starih sustava i stvaranje novih demokracija, Mađarske, Rumunjske, Bugarske i na prostoru Jugoslavije, koja je jedan specifičan fenomen. Upravo kroz sudbinu Bosanske Posavine zrcali se i krvavi raspad Jugoslavije i stvaranje novih država na tom području.

- Što vi zaključujete da se dogodilo u Bosanskoj Posavini? Mnogi će reći da ju je politički Zagreb izdao.

- Jedan se mit i dalje održava u javnosti, da je na temelju sporazuma u Karađorđevu isplanirano komadanje BiH te da je Bosanska Posavina prodana i izdana od strane hrvatske politike i Franje Tuđmana. Nije tako, i ja to dokazujem u knjizi. Srpska premoć je tamo bila previše razorna. Održavanje tamošnjeg koridora bilo je za njih pitanje života i smrti, a kasnije je u Daytonu zapečaćena sudbina Bosanske Posavine na temelju dogovora velikih sila.

Vladimir Šeks i Marcello RosandaVladimir Šeks i Marcello Rosanda

- Ima li neki dio knjige da vam je ostao u posebnom sjećanju?

- U to vrijeme sam često boravio na području Bosanske Posavine, a tamo sam ranije i osnivao HDZ. Sjećam se da je u jednom rovu direktor Vjesnika izgubio brata, koji je poginuo pored njega. Bio je to zadnji dan rata, a ja sam bio tamo u blizini.

- Jesu li tamo ratovali i Istrijani?

- Kako da ne? Naravno. Bila je riječka postrojba i unutar nje bilo je mnogo Istrana.

- U kojem ste sada odnosu s Branimirom Glavašem? Stalno imate nekakve trzavice.

- Mi smo bili u izvrsnim osobnim i političkim odnosima sve do 2005. godine. Još ranije je on tražio da iz stranke isključim Ivića Pašalića, a ja to nisam htio i on je bijes okrenuo protiv mene. Morao sam očuvati jedinstvo HDZ-a da se ne raspukne na tri, četiri dijela. Nastojao sam okupiti svih. Odjednom dolazi do toga da Glavaš osniva novu stranku HDSSB kao organizaciju koja promovira da se Hrvatska organizira po regionalnom načelu i da regija Slavonija treba imati prerogative kakve ima regija Castilla ili Lombardia. To su države u državi. Sa stajališta HDZ-a, to je rak rana. Ja sam tu rak ranu suzbijao i u Istri kada je osnivač IDS-a Pauletta pokušavao napraviti Istru kao regiju. To smo sasjekli ognjem i mačem.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater