POREČ

Održano prvo kolo Istarske endurance lige: Zlatni jahači Natali Lubiana, Maro Pandurić i Željko Radola

  Pošto je Istarska endurance liga edukativnog karaktera, cilj je, prije svega privući što više natjecatelja i zaljubljenika u konje, pokazati ljepote ove discipline, upoznati ih s pravilima gdje je najbitnija dobrobit konja, a u konačnici svim jahačima i ljubiteljima konja koji se žele natjecati, pružiti mogućnost nastupa kroz neki od istarskih klubova i na domaćem terenu

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Istarska endurance liga

Istarska endurance liga


U Poreču je tijekom proteklog vikenda održano prvo kolo Istarske endurance lige u organizaciji novoosnovanog Konjičkog kluba Spirit. Veoma dobra organizacija, koja je ugodno iznenadile sve sudionike, osigurala je za 20-ak natjecatelja iz šest istarskih klubova užitak jahanja lijepim istarskim krajolikom Poreštine. Jahači su se natjecali u tri kategorije, ovisno o uzrastu i to u kadetima, juniorima i seniorima.

Nakon uspješno odjahanog terena u cilju su kao najoblji u kadetima prvi bili Natali Lubiana koja je osvojila zlato, Tia Mofardin bila je druga te joj je pripala srebrna medalja, dok je treća stigla Nora Matejčić. U kategoriji juniora najbrži je bio Maro Pandurić koji je osvojio zlato, iza njega u cilj je stigla Anna Poropat i zasluženo osvojila srebro, dok je treća, odnosno brončana bila Veronika Lovrenko. U kategoriji seniora najbrži je bio Željko Radola, potom je u cilj ušla Tina Jurković kao drugoplasirana, dok je trećeplasirana bila Sarah Jurković Levak.

Ova je utakmica bila edukativno-sportskog karaktera pod pokroviteljstvom Konjičkog saveza Istarske županije. No, ono što je još važnije i što su istaknuli svi stariji sudionici, ova je utakmica označila ponovno vraćanje daljinskog jahanja na lokalnu razinu s ciljem upoznavanja novih mladih jahača s disciplinom endurance, kao i upoznavanje s pravilima jahanja i davanja mogućnosti napretka do svjetske razine natjecanja.

- Konjička disciplina endurance započela je u Istri 2006. godine u Barbanu i natjecanja su se održavala sve do 2019. godine, nakon čega je, silom prilika, uslijedila stanka sve do ove godine. Međutim, u tom velikom periodu koliko su se održavala, upravo su istarski jahači predstavljali Hrvatsku na velikim svjetskim utakmicama te promovirali endurance u svijetu. Također, važno je naglasiti da je upravo mlade jahače bitno upoznati s radom u timu, da shvate da je dobrobit konja na prvom mjestu, ali i da ih se upozna s mentorstvom starijih i iskusnijih jahača i njihovim postignućima. Evo primjerice, pobjednik u seniorskoj kategoriji ovog prvog kola Istarske endurance lige bio je Željko Radola koji je još 2009. godine postao balkanski prvak na grlu Wolf na stazi duljine 110 kilometara. Na ovoj utakmici mentorirao je novim jahačima te ih tako polako uvodi u disciplinu, ispričao nam je pionir istarskog i hrvatskog endurancea Zoran Uravić iz KK Istra iz Manjadvorci.

Istaknuo je nadalje kako su na ovoj porečkoj utakmici kao mentori u organizaciji bili prisutni i Denisse Radin, Barbara Šošić i Stefano Osip koji su višestruki natjecatelji svjetskih i europskih prvenstava te se natječu diljem Europe i svijeta na utakmicama najvišeg ranga duljine i do 160 kilometara.

- Upravo su oni svojevrsni podstrek novim mladim jahačima da se vinu do europskog i svjetskog vrha i da vide kako, ako si uporan, treniraš i voliš ono što radiš, nema zapreka biti u vrhu, čak i ako dolaziš iz malih sredina, rezimirao je Uravić.

Istarska endurance liga ove je godine započela 27. svibnja u Poreču, a u planu je organizacija četiri kola sa četiri domaćina. Iduće kolo održat će se tako 1. srpnja u Manjadvorcima u organizaciji Konjičkog kluba Istra, pa slijedi utakmica u Savičenti u organizaciji KK Cukrići, dok je organizacija finalne utakmice pripala Konjičkom klubu Soko iz Pazina.

Sudionici porečkog kola zahvalili su se Ediju Milokanoviću i AMK-u Skok racingu, potom Gradu Poreču na čelu s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem i Konjičkom savezu Istarske županije na pomoći pri realizaciji.

Pošto je Istarska endurance liga edukativnog karaktera, cilj je, prije svega privući što više natjecatelja i zaljubljenika u konje, pokazati ljepote ove discipline, upoznati ih s pravilima gdje je najbitnija dobrobit konja, a u konačnici svim jahačima i ljubiteljima konja koji se žele natjecati, pružiti mogućnost nastupa kroz neki od istarskih klubova i na domaćem terenu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater