U JEDNOJ UVALI U ISTRI

Frcaju optužbe među ljudima koji su praktički susjedi: "Turisti vrše nuždu u brodu, a sve ide u more"

| Autor: Branko BIOČIĆ
Sporna brodica oko koje plivaju fekalije

Sporna brodica oko koje plivaju fekalije


Lijepa uvala Tunarica na području Općine Raša poprište je sukoba lokalnih stanovnika oko mogućih nepravilnosti u radu poduzetnika Elera Dobrića iz Brovinja, na kojeg pritužbe imaju Patrik Rajković iz susjednog Brgoda i Smiljan Dobrić iz također obližnjih Viškovića.

Kako nam pričaju njih dvojica, Eler Dobrić u Tunarici obavlja više poslova, iznajmljuje barke, pedaline i sandoline, a ima i izletnički brod koji je vezan u uvali. Kako saznajemo, Rajković i Smiljan Dobrić nedavno su u Tunarici krenuli popravljati slip za spuštanje čamaca u more.

Smiljan Dobrić i Patrik RajkovićSmiljan Dobrić i Patrik Rajković

Tamo su zetekli stranca koji je, kako kažu, zabio cijev u plažu i za nju vezao svoje plovilo. Kad su mu oni prigovorili - stranac im je na vrat doveo komunalnog redara, koji ih je prijavio. Razljućeni što su dobili prijavu, njih dvojica su pitali redara zašto ne reagira na druge nepravilnosti u Tunarici, a potom su odlučili o tome govoriti i za Glas Istre.

Kako se pokazalo, nepravilnosti su uglavnom vezane za Elera Dobrića.

Sumnjiva dužina

Kao prvo, Rajković i Smiljan Dobrić tvrde da izletnička brodica Elera Dobrića nema crni tank (kojeg moraju imati sva plovila koja imaju wc, op. ur.) iako služi u svrhu iznajmljivanja turistima. Ona je stacionirana unutar zaljeva Tunarica i primijećene su fekalije oko nje. Naši sugovornici kažu da po 5 ljudi obavlja nuždu na brodici i sve završava u moru.

- Nadalje, ista brodica zavedena je u registar plovila s dužinom 11,95 metara, iako je model oznake M 1225, što upućuje na stvarnu dužinu od 12,25 metara. U stvarnosti, dužina brodice je preko 14 metara, tvrde Rajković i Smiljan Dobrić.

Nadalje, Eler Dobrić je koncesionar na plaži u Tunarici za iznajmljivanje barki, pedalina i sandolina. Njegova dva susjeda ističu da je za tu potrebu izgradio objekt na plaži, što nikako nije smio učiniti. Osim toga, Eler Dobrić je, tvrde, pokrenuo radove na plaži koje ne smije izvoditi, uključujući brušenje i lijepljenje stakloplastike. Kažu da su više puta upozoravali mjerodavne na ove probleme, ali se ništa nije promijenilo. Na koncu su, razočarani i ogorčeni, odlučili progovoriti za javnost.

Utvrđuju se činjenice

O svim ovim tvrdnjama pitali smo Elera Dobrića, ali on nije želio ništa komentirati.

- U odnosu na sve primjedbe koje se odnose na mene i moj rad, ne postoje nikakve nepravilnosti, odgovorio je kratko Eler Dobrić.

Odgovore smo potražili i u Općini Raša, gdje nam je općinska načelnica Gloria Paliska rekla da su imali postupanje na temelju prijave o radovima na pomorskom dobru, što je proslijeđeno nadležnoj inspekciji. Riječ je o radovima koje su izvodili Rajković i Smiljan Dobrić.

- Prijavljeni su dali protuprijavu Općini, a sada i medijima. Dakle, Općina je za svoj dio nadležnosti već postupala. Utvrđuju se nove činjenice i, bude li potrebno, bit će i daljnjeg postupanja, rekla je Paliska.

* U tiskanom izdanju Glasa Istre nenamjernom greškom pisalo je da sporni brod prima 25 ljudi, a točno je da prima 5. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of