vremenska prognoza za istru

Stiže nam velika promjena vremena, kao da ulazimo u jesen. Slijedi dug period promjenjivog vremena

| Autor: Petar Radovan/Istramet
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


Iako će se atmosfera destabilizirati već u ponedjeljak, relativno povoljno vrijeme očekuje nas do sredine tjedna kada će stanje početi priličiti jeseni, piše Istramet.

Sredinom tjedna stiže nam jaka promjena uz kišu, pljuskove i grmljavinu, a lokalno će biti i obilnijih količina oborina. Temperature zraka osjetno će se sniziti, na cijelom području ispod prosječnih za doba godine. Osjećaju svježeg vremena doprinosit će i vjetar.

Obilnije oborine u prvom dijelu četvrtka

Glavnina oborina u idućih 7 dana past će u alpskom području, što se dobro može uočiti na priloženoj karti ukupne sume oborina Istrametovog WRF-a. U većem dijelu Europe temperature će pasti ispod prosjeka, a anomalija će najveća biti upravo na našem području.

Krajem idućeg tjedna, područje hladnijeg vremena od prosjeka protezat će se od Španjolske pa sve do Rusije, dok će proljetna toplina kao metlom biti pometena sa starog kontinenta natrag u Afriku!

Kumulativne oborine u idućih 7 dana

Tako stanje koje će prema svemu sudeći potrajati više tjedana, a možda i do kraja mjeseca, možemo zahvaliti netipičnoj sinoptičkoj situaciji za svibanj koji postaje meteorološki sve ekstremniji mjesec.

Slaba azorska anticiklona i razvoj bloka na sjeveru kontinenta omogućit će konstantne prodore hladnog zraka sa Atlantika. Takvo stanje vjerojatno će potrajati jako dugo, možda i do klimatološkog ljeta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater