FESTIVAL SAMONIKLOG BILJA U KRŠANU

Povratak prirodnoj hrani i zdravom životu svjetski je trend

Danas će Snježana Bilić govoriti o tome zašto je svako stablo bogatstvo, a Žaklina Stroligo podučiti posjetitelje kako pravilno slojevito njegovati kožu. Radionice na kojima se može sudjelovati su one o sirovoj hrani, samoniklom bilju u ručno izrađenom papiru, izradi prirodne kozmetike iz bilja Gorskog kotara i izradi čokolade iz samoniklog bilja

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Poznati travar i sudionik svih dosadašnjih Festivala, Franko Zgrablić iz Svetog Petra u Šumi vodio je zainteresirane na pokazno branje bilja kršanskim livadama

Poznati travar i sudionik svih dosadašnjih Festivala, Franko Zgrablić iz Svetog Petra u Šumi vodio je zainteresirane na pokazno branje bilja kršanskim livadama


"Zaista smo zadovoljni odazivom posjetitelja, naročito stoga što pomičemo granice ovog festivala općine Kršan izvan našeg područja, a mogli bismo kazati da to postaje međunarodni festival", kazao nam je kršanski općinski načelnik Roman Carić. "To je naš autentični brend", dodao je o Festivalu samoniklog bilja koji je jučer u Kršan privukao brojne posjetitelje, znatiželjnike i ljubitelje prirode i hrane iz prirode. Direktorica Turističke zajednice Kršana Ariana Brnetić smatra da je Festival zaista postao adut ove općine, prepoznatljiv u širem prostoru.

Prvi svibanjski vikend

Već dvanaestu godinu zaredom, prvi svibanjski vikend u Kršanu posvećen je bilju i svima koji su sudjelovali na zanimljivim predavanjima i radionicama, ali i prijavili se na razne outdoor aktivnosti. Festival bez glamura, festival na kojemu glavnu ulogu imaju priroda i samoniklo bilje i, naravno, posjetitelji te brojni izlagači. Festivalski šator je otvoren i danas, u nedjelju, do 19 sati.

(Snimio Anđelo Dagostin)(Snimio Anđelo Dagostin)

Već prvog dana, u subotu, posjetitelji su na predavanjima mogli saznati zašto je prirodna hrana važna za zdravlje i okoliš, o čemu je govorila Ivana Vitasović Kosić. O tome kakav je utjecaj biljaka na ljudski organizam i kako se može usporiti starenje saznali su u nastavku od nutricionistice Martine Linardić. Bilo je riječi o biljnim vrstama koje pospješuju zdravstveni status i trebale bi biti uključene u ljudsku prehranu. Jedna od tema bila je ekologija, o čemu je na predavanju pod nazivom "Kuda ide otpad?" govorila Aleksandra Anić Vučinić.

(Snimio Anđelo Dagostin)(Snimio Anđelo Dagostin)

Danas će Snježana Bilić govoriti o tome zašto je svako stablo bogatstvo, a Žaklina Stroligo, fitoaromaterapeutkinja, podučit će posjetitelje kako pravilno slojevito njegovati kožu. Radionice na kojima se može sudjelovati su one o sirovoj hrani, samoniklom bilju u ručno izrađenom papiru, zatim kako izraditi prirodnu kozmetiku iz bilja Gorskog kotara te kako izraditi čokoladu sa samoniklim biljem. Raw food ili sirova hrana prigodna je tema za proljeće o kojoj će goste educirati Mihaela Brijak Gutierrez, vlasnica istoimenog obrta. Bit će riječi o detoksikaciji organizma kojim se čisti tijelo od toksina, pospješuje probava, jača imunološki sustav i doprinosi samoizlječenju.

Pokazno branje bilja

Dva dana poznati travar i sudionik svih dosadašnjih Festivala, Franko Zgrablić iz Svetog Petra u Šumi vodio je zainteresirane na pokazno branje bilja kršanskim livadama, a pripremili su i nordijsko hodanje i biciklijadu Kršan Spring bike tour. Mislili su i na gastronomske užitke te su posjetitelji imali priliku naučiti kako izraditi paštu s poludivljom blitvom i još mnogo toga.

(Snimio Anđelo Dagostin)(Snimio Anđelo Dagostin)

Organizatori su i ove godine Općina i TZ Kršana te Poljoprivredna zadruga Čepić polje, uz suorganizatorstvo Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije.

(Snimio Anđelo Dagostin)(Snimio Anđelo Dagostin)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter