Zamijenit će se  ukupno 1.646 svjetiljki

Do početka turističke sezone nova, moderna rasvjeta u Općini Medulin

| Autor: Glas Istre
S potpisivanja ugovora

S potpisivanja ugovora


Potpisivanjem ugovora vrijednim više 600.000 eura s tvrtkom Elektro-energetika d.o.o. iz Zagreba za modernizaciju javne rasvjete Općina Medulin čini značajan korak prema održivom razvoju i boljoj kvaliteti života svojih mještana.

Projekt će obuhvatiti modernizaciju postojeće javne rasvjete u naseljima Medulin, Premantura, Pomer, Banjole, Pješčana Uvala, Vintijan, Vinkuran i Valbonaša. Ukupno će biti zamijenjeno 1.646 cestovnih i dekorativnih svjetiljki te reflektora, a bit će uspostavljen i sustav nadzora i upravljanja rasvjetom koji će omogućiti individualnu i grupnu kontrolu svjetiljki putem jedinstvene web aplikacije. Javna rasvjeta rekonstruirat će se primjenom najučinkovitijih LED rasvjetnih tijela koja zadovoljavaju sve zahtjeve Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja te nemaju u sebi nikakvih sastojaka opasnih teških metala.

Kako je istaknuo načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, projekt predstavlja još jedan važan korak u tranziciji prema zelenoj i pametnoj Općini Medulin, koja nastoji unaprijediti kvalitetu života svojih mještana i osigurati najviše standarde zaštite okoliša.

ggNove lampe

gg

- Obzirom da su postojeća rasvjetna tijela zastarjela, ona predstavljaju veliko opterećenje za proračun, posebice obzirom na novo nastale okolnosti drastičnog povećanja cijena električne energije, te je obzirom na većinom dobro stanje instalacija javne rasvjete, moguće jednostavnijom prilagodbom postaviti suvremena rasvjetna tijela te postići bolje osvjetljenje i smanjiti potrošnju električne energije. Također, naglasio bih i važnost podrške Hrvatske banke za obnovu i razvitak, koja je presudna za realizaciju ovog projekta obzirom da nam je osigurana iznimno povoljna linija kreditiranja. Općina Medulin potpisala je s HBOR-om Ugovor o kreditu u visini od 623.797,20 € (4.700.000,00 kn) na rok od 8 godina s godišnjom fiksnom kamatnom stopom od 0,5 posto, naglasio je Kirac. Očekuje se da sva rasvjeta bude zamijenjena do početka turističke sezone.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su načelnik Kirac, direktorica tvrtke Elektro-energetika Anja Katalinić, predstavnici HBOR-a - rukovoditelj direkcije za poslove s bankama, financijskim institucijama i jedinicama lokalne samouprave Mario Perić i voditeljica područnog ureda za Istru Cinzia Zubin, pročelnici Suzana Racan Stern, Goran Peruško, Silvija Perica te viši savjetnik za poslove načelnika Gianni Bužleta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater