Danas u saboru

Sanja Radolović: "Dajemo 40 milijuna kuna pomoći bolnici u Mostaru, a pulski odjel pedijatrije je pred kolapsom!"

| Autor: Glas Istre
Sanja Radolović (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Sanja Radolović (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović u današnjem iznošenju stajališta Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru vezano za Izvješće za službenu razvojnu pomoć navela je kako je službena razvojna pomoć Republike Hrvatske iznosila 624,22 milijuna kuna, a očekivano, Bosna i Hercegovina najveći je pojedinačni primatelj razvojne pomoći Hrvatske s ukupnom vrijednosti od 103,04 milijuna kuna.

Razvojna pomoć potpori zdravstvenom sustavu Bosne i Hercegovine iznosila je 43.843.050,89 kuna – čitajmo bolnici u Mostaru 40 mil kn, a preostalo za dva doma zdravlja i bolnicu Nova Bila. Paralelno svjedočimo „vapajima“ iz naše pulske bolnice vezano za mogući kolaps na pedijatriji zbog nedostatka kadrova.

Nemamo ništa protiv toga da se pomaže našim građanima van granica Lijepe naše, međutim smatramo da treba namiriti i potrebe za uređenjem zdravstvenih ustanova u našoj zemlji, gdje se primjerice nedavno urušio strop na pedijatriji u Vinogradskoj.

Ili da se odobri dopusnica za pulski studij medicine i kvotu od 30 studenata medicine u zemlji gdje nedostaje 2500 liječnika, a dajemo Sveučilištu u Mostaru 8 mil. kn, istaknula je Radolović.

Na Sveučilištu u Mostaru ima zaista vrijednih, sposobnih i poštenih ljudi, ali s druge strane dok naša sveučilišta propadaju po pitanju prostornih i kadrovskih uvjeta te uvjeta opreme s kojima raspolažu, mi dajemo milijune bolnici u Mostaru i Sveučilištu u Mostaru.

Nemam ništa protiv, ponavljam, da je prvo sređena situacija kod nas u Hrvatskoj, ali nije, daleko je od sređene. Da, može i Mostaru, ali idemo prvo zadovoljiti potrebe naših sugrađana unutar granica RH.

Radolović je zatim nastavila da se iz podnesenog Izvješća ne vidi na koji način se određuju pojedinci i institucije kojima je potrebna pomoć i da li postoji nekakva vrsta nadzora i analize koliko je učinkovito to što smo postigli s tim sredstvima.

Realno ovako gledajući mi ne znamo da li je od svih tih “malih” projekata novac stvarno utrošen na nešto što je potrebno ili ne.

Odnosno da budem vrlo konkretna, među tim malim projektima u BiH, imamo projekte od popravka ograda, krova na crkvama, financiranja kulturno-umjetničkih društava, sportskih društava (za koja realno nemamo nikakvog nadzora da li uopće postoje ili ne), rekla je Sanja Radolović.

Smatramo da bi se razvojna pomoć trebala “spuštati” putem službenih kanala te da se uspostavi jasan nadzor i mehanizam kontrole gdje je završila svaka kn, odnosno sada EUR razvojne pomoći, koja je u konačnici novac naših građana.

S druge strane, postavlja se i pitanje kako građani primjerice u BiH dolaze do potrebnih informacija vezano za mogućnosti razvojne pomoći koje su im na raspolaganju.

Posebice se to odnosi na ove jednokratne pomoći, kako do njih dolaze ljudi u teškom zdravstvenom stanju, teškog socijalnog statusa, primjerice i bez informatičke pismenosti. Naravno da sve to baca sumnju na transparentnost odabira pojedinaca kojima se pomoć dodjeljuje.

Na kraju moramo spomenuti i rezultate HDZ-ove mjere „Biram Hrvatsku“ vezano za povratak iseljenika kojom se povratnicima nudi 200.000 kn za povratak u Hrvatsku. Brojke sve govore. Dakle, ako uzmemo u omjer broj podnesenih zahtjeva – 136 i 3,8 mil. stanovnika, HDZ je tom mjerom uspio vratiti 0,0035% iseljenika u Hrvatsku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini