"Svi za Erika"

Rovinjska Popolana: Sav prihod od prodaje majica doznačit će se za pomoć mladog Erika koji boluje od leukemije

| Autor: Glas Istre
Popolana (TZ Rovinj)

Popolana (TZ Rovinj)


Ovogodišnja Popolana, u organizaciji Sportske zajednice grada Rovinja i uz potporu Grada Rovinja i Turističke zajednice, pod sloganom "Sportom s ulica i trgova do prirode i turizma" održat će se u nedjelju 16. travnja pod motom "Svi za Erika". A baš kao i svih ovih godina i ovogodišnja Popolana proteći će u znaku dobrote i humanosti. Naime, sav prihod od prodaje majica za koje će svatko dati iznos po želji i mogućnostima, doznačit će se za pomoć obitelji mladog sugrađana koji boluje od leukemije.

U sklopu ove sportske manifestacije, održat će se već tradicionalna utrka, a sudionici mogu birati kraću ili dužu dionicu, od četiri ili 18 kilometara, za koje će start i cilj biti na glavnom trgu. Svi rekreativci koji žele pješačiti ili trčati dionicu u dužini 4 kilometra do plaže Biondi i natrag ili žele sudjelovati u organizirano vođenoj biciklijadi u dužini od 40 kilometara okupit će se na Trgu maršala Tita. Budući da se trči bez kotizacije i mjerenja vremena, pozvani su svi sugrađani, s naglaskom na obitelji, da dođu i podrže humanitarnu akciju i provedu nedjeljno prijepodne u sportskom okruženju baveći se umjerenom tjelesnom aktivnošću.

Sportske aktivnosti na trgu upotpunit će članovi sportskih udruga koji će prezentirat svoje aktivnosti.

Natjecateljski dio će se odvijati na Štrika Ferati gdje će zaljubljenici u trail trčanje doći na svoje. Malo duže dionica je spremna za sve one koji se odluče na štafetno trčanje u duljini od 2x7 kilometara. Da ne bi došlo do zabune, prijavljuju se dvije osobe koje se moraju dobro dogovoriti tko će trčati prema Rovinjskom selu, a koji će član trčati natrag do Rovinja. Naravno da je poanta u nadmorskoj visini koja će otežati kretanje prvom članu štafete, a jako puno olakšati trčanje drugom članu. Koju god dionicu odabrali, u Rovinjskom selu ih očekuje veseli okret, s okrjepom i istoimenom veselom ekipom koja će, uz DJ-a, oraspoložiti sudionike štafete, ali i individualne trkačice i trkače. Sve prijavljene natjecatelje će u startnom paketu čekati izotoničko-energetski napitak i eko bira Kampanjola te majica utrke. Osiguran je i autobus za sve natjecatelje koji će čekati svoje partnere u Rovinjskom selu. Polazak drugog člana štafete je s parkinga kod početka Štrika Ferate 15 minuta prije starta. Za tri prvoplasirane štafete osigurane su nagrade sponzora, kao i za najbrže na najdužoj trkačkoj dionici utrke od 18 kilometara.

Trasa će trkače koji će trčati 18 kilometara provesti putem revitalizirane trase bivše željezničke pruge Rovinj-Kanfanar (Štrika Ferata) i omogućiti upoznavanje Rovinja i njegove okolice na zahtjevan, ali posebno lijep način. Ostat će bez daha trčeći uz prirodne ljepote duž trase s prekrasnim pogledom na Limski kanal na okretištu udaljenom 9 kilometara od Rovinja. Kotizacija za obje utrke (štafetnu i utrku na 18 kilometara) je 20 eura u što je uračunata i majica za humanitarnu kampanju.

Najduža dionica je rezervirana i za rekreativne bicikliste koji ne plaćaju kotizaciju, ali kupnjom majice (daje se iznos prema želji i mogućnostima), omogućava se sudjelovanje. Dužina organizirano vođene biciklijade je 40 kilometara i očekivani povratak je oko 13 sati.

Prijave i informacije su na https://strika-ferata.wineandwalk.info/popolana

Inače, prva Popolana održana je 2007. godine na inicijativu Saveza sportova grada Rovinja uz pomoć Grada Rovinja, Turističke zajednice i Maistre. Cilj je, kao što se u samom motu manifestacije navodi, promovirati sport, rekreaciju, odnosno općenito kretanje i fizičku aktivnost u zdravom i prirodnom okruženju kakvog nudi Grad Rovinj.

Paralelno uz sportsko – rekreativna događanja manifestacija se razvila u veliku humanitarnu akciju pod nazivom "1+1=milijuni koraka" pri čemu se prikupljaju sredstva za one kojima je to najpotrebnije. Tako je u 2008. godini informatičkom opremom opremljen prostor gradskog Društva osoba s posebnim potrebama, u 2009. godini nabavljena su četiri ortopedska kreveta za štićenike Doma za starije i nemoćne osobe "Domenico Pergolis" Rovinj, u 2010. prikupljena sredstva iskorištena su za nabavu radnih stolova za rad s autističnom djecom i pokrivanje troškova cjelogodišnjeg rada defektologa za rad s autističnom djecom. U 2011. godini prikupljena sredstva utrošena su za nabavku invalidskih kolica i pokretnih stepenica za potrebe članova Društva osoba s invaliditetom Rovinja, a u ostalim godinama prikupljena su sredstva utrošena za potrebe članova Društva osoba s invaliditetom Rovinja. Godine 2021. donirana su sredstva maloj sugrađanki Dijani Sabljak za potrebe liječenja, lani za potrebe financiranja Dječjeg odjela Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "dr. Martin Horvat" u Rovinju i za potrebe Centra za ranu intervenciju za djecu s teškoćama u razvoju.

Cilj ove manifestacije osim promocije sporta, zdravog načina života, popunjavanja turističke ponude i sudjelovanja na sportskim nadmetanjima je i senzibilizacija javnosti za volonterskim radom i uključivanjem što više ljudi u humanitarne akcije s ciljem promicanja zajedništva i suradnje. Osim sportskog i humanitarnog karaktera Popolana je bitna i za promociju grada s naglaskom na prirodne ljepote i očuvanu prirodu čime se grad Rovinj doista može pohvaliti. I konačno, Rovinj će i ove godine pokazati da su mogućnost sporta otvorene svima i da sport nema granica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater