NOVI POREČKI I PULSKI BISKUP

Mons. Ivan Štironja: Čestitari su mi postavili visoko ljestvicu. Bit ću dobar pastir, otac, brat i prijatelj

Svi govori biskupa i čestitara bili su popraćeni dugotrajnim pljeskom. Ceremonijom je upravljao Rikardo Lekaj, pulski katedralni župnik, združenim zborom istarskih župa Aleksandra Orbanić, voditeljica žminjskog Zbora sv. Mihovila, uz orguljsku pratnju Nele Božac. Pjevačkom zboru rekao je, "lijepo ste kantali" i zaslužio pljesak

| Autor: Robert BURŠIĆ


Tijekom subotnjeg svečanog misnog slavlja u porečkoj prvostolnici, katedrali Uznesenja Marijina (Eufrazijevoj bazilici), ustoličen je novi porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja. Tim činom biskup Štironja preuzeo je službu pastira Porečke i Pulske biskupije, koju mu je papa Franjo početkom godine povjerio na upravljanje i vodstvo, nakon što je biskupija dvije i pol godina bila upražnjena.

Misu je predvodio apostolski administrator Porečke i Pulske biskupije, zagrebački nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša, u zajedništvu s brojnim (nad)biskupima iz Hrvatske, ali i okruženja, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Rodbina i uzvanici

Svećenicima Porečke i Pulske biskupije slavlju su se pridružili svećenici ostalih (nad)biskupija, redovnice i redovnici, brojni vjernici koji su ispunili Eufrazijanu te braća, sestra i rodbina biskupa Ivana. Uz brojne uzvanike misi su prisustvovali izaslanica predsjednika RH Jadranka Janković te izaslanici predsjednika Vlade, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, predsjednika Sabora, Anton Kliman, ministar pravosuđa Ivan Malenica, istarski župan Boris Miletić, gradonačelnici Pule i Poreča, Loris Peršurić i Filip Zoričić, Šimo Jerčić, ravnatelj Ureda komisije za odnose s vjerskim zajednicama, te mnogi drugi gradonačelnici i načelnici.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Nadbiskup Kutleša poželio je biskupu Ivanu dobrodošlicu te kazao: "Danas se opraštam od vas kao biskup i službeno završavam službu u ovoj časnoj biskupiji. Hvala svima koji su ohrabrivali moje korake u ovoj biskupiji. Među vama doista sam se osjećao vašim biskupom."

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Apostolski nalog o biskupskom imenovanju vjernicima je pokazao kancelar mons. Sergije Jelenić, a na hrvatskom jeziku pročitao mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Hrvatskoj. Nakon čitanja naloga pape Franje, nadbiskup mons. Kutleša predao je mons. Ivanu biskupski štap i dopratio ga do biskupske katedre. Od toga trenutka novi porečki i pulski biskup Ivan preuzeo je predvođenje euharistijskog slavlja i upravljanje Porečkom i Pulskom biskupijom. Crvena nit propovijedi mons. Štironje bilo je njegovo biskupsko geslo "Bog je ljubav".

"Lijepo ste kantali"

U ime (nad)biskupa novoimenovanom biskupu dobrodošlicu je poželio mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup i metropolit, mons. Sergije Jelenić u ime svećenstva, a dr.sc. Sandra Krtalić u ime vjernika.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Na kraju svečane mise biskup Ivan kazao je da su mu čestitari ljestvicu postavili visoko. Zahvalio se svima na svemu, pa i na lijepom vremenu. Zahvalio se hodočasnici iz Studenaca gdje je službovao kao župnik, pa onima iz Boke kotorske, a sa suzama u očima prisjetio se oca Stojana i majke Anice koji su ga odgojili, kako je rekao, "da budemo zdravi nacionalno i vjerski". Poput pape Franje biskup je poručio: "Molite za mene, ja ću za vas! Bit ću dobar pastir, otac, brat i prijatelj."

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Svi govori biskupa i čestitara bili su popraćeni dugotrajnim pljeskom. Ceremonijom je upravljao Rikardo Lekaj, pulski katedralni župnik, združenim zborom istarskih župa Aleksandra Orbanić, voditeljica žminjskog Zbora sv. Mihovila, uz orguljsku pratnju Nele Božac. Pjevačkom zboru rekao je, "lijepo ste kantali" i zaslužio pljesak.

Mons. Ivan Štironja će u nedjelju u 18 sati predvoditi misno slavlje u pulskoj katedrali, sjedištu Pulske biskupije.

Dvanaesti biskup Porečke i Pulske biskupije

Mons. Štironja dvanaesti je porečki i pulski biskup nakon ujedinjenja ovih dviju biskupija 9. svibnja 1830., na osnovi bule pape Lava XII. "Locum beati Petri" od 30. lipnja 1828. On je ujedno peti biskup na porečkoj i pulskoj katedri otkako je nakon Drugog svjetskog rata Istra pripojena Hrvatskoj; nasljednik je biskupa Dragutina Nežića, Antuna Bogetića, Ivana Milovana i Dražena Kutleše. Papa Franjo imenovao je kotorskog biskupa mons. Ivana Štironju biskupom Porečke i Pulske biskupije zadnjeg dana siječnja ove godine.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Ivan Štironja rođen je u svibnju 1960. u Pješivcu, tada u župi Prenj, a danas u župi Aladinići, u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji. Za svećenika je zaređen u mostarskoj katedrali 1986. Bio je misionar u Tanzaniji i Kanadi. Imenovanje kotorskim biskupom zateklo ga je u službi župnika i upravitelja Svetišta Presvetog Srca Isusova u Studencima 22 prosinca 2020. Za biskupa je zaređen 7. travnja 2021. u mostarskoj katedrali, a ustoličen u kotorskoj katedrali 27. travnja 2021.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini