Ilustracija (Arhiva)
Novi turistički eno-gastronomski projekt "The best of Poreč Riviera" predstavljen je danas u Poreču. Događaju su nazočili direktor porečkog TZ-a Nenad Velenik, Sanja Žužić, direktorica TZ-a Tar-Vabriga, Ana Milohanović Čehić, direktorica TZ-a Funtana, Linda Grebac, direktorica TZ-a Kaštelir-Labinci te Lidija Brdarić, direktorica TZ-a Vižinada.
Turističke zajednice Klastera Poreč Riviera (TZ Poreč, TZ Tar - Vabriga, TZ Funtana, TZ Kaštelir-Labinci i TZ Vižinada) u kolovozu prošle godine su raspisale natječaj za ocjenjivanje i izbor restorana, konoba, vinara, maslinara, proizvođača sira i meda, slastičarnica, barova i autohtonih suvenirnica koji posluju na području klastera.
Riječ je o projektu kojem je cilj da se posjetiteljima, ali i lokalnom stanovništvu Poreštine ponudi kvalitetnu informaciju o eno-gastronomskoj ponudi prema kriterijima izvrsnosti, te dodatno promovira autentični sadržaj kroz već afirmiranu turističku ponudu uz podizanje kvalitete i obogaćenje turističke ponude na području Klastera Poreč Riviera.
Vjerodostojnost projekta i izbora garantira i okuplja neovisni žiri za procjenu ponude objekata. Proces izbora započet će raspisivanjem natječaja s jasno definiranim kriterijima, a nakon prijave pristupa se ocjenjivanju pojedinih segmenata definiranih u kriterijima.
Na natječaj su se mogli prijaviti poslovni subjekti koji na području Poreča i općina Tar - Vabriga, Funtana, Kaštelir - Labinci i Vižinada obavljaju djelatnosti u jednoj ili više navedenih kategorija:restorani / konobe razvrstani u sljedeće podkategorije: restorani, agroturizam / konoba, gourmet objekti specijalizirani za određenu vrstu hrane /usluge, plažni objekti.
U ostale kategorije spadaju vinari, maslinari, proizvođači sira i meda, slastičarnice i barovi koji su razvrstani u sljedeće podkategorije: coffee bars, cocktail/ beach bar, special bars, night bars, eko, autohtone suvenirnice s ponudom etno/gastro, more - Ostale kategorije, za one koji se ne pronalaze u nekoj od gore navedenih.
Uvjeti za prijavu kandidata su bili da subjekt mora imati uredno poslovanje i biti registriran za sve oblike djelatnosti kojima se bavi u kategoriji u kojoj se natječe. Mora poslovati najmanje jednu godinu prethodno prijavi na predmetni natječaj.Subjekt mora zadovoljavati minimalne tehničke uvjete za sve oblike djelatnosti kojima se bavi u kategoriji u kojoj se natječe.
Prijavitelji su morali popuniti prijavni obrazac koji sadrži osnovne podatke poslovnog subjekta, kratak opis djelatnosti i argumente temeljem kojih se kandidira za uvrštenje na listu "The best of Poreč riviera". Obrazac za prijavu na natječaj bio je objavljen na web stranicama Turističkih zajednica klastera Poreč Riviera (www.myporec.com, www.tar-vabriga.com, www.funtana.com, www.kastelir-labinci.com, www.tz-vizinada.hr). Informacija o pozivu bila je objavljena putem dnevnog lista Glas Istre, te putem lokalnih radio postaja.
Provjerom na terenu, izravnim razgovorima i snimkom stanja prikupljene su osnovne informacije i podaci o poslovanju, kao i kvalitativni pokazatelji (vrsta, sadržaji ponude i ostali značajni parametri). Pravilnikom za ocjenjivanje i izbor kandidata za uvrštenje na listu The best of Poreč Riviera određeni su kriteriji i mjerila za prijavu, izbor i uvrštenje na listu The best of Poreč Riviera. Ocjenjivanje je provelo stručni žiri koji se sastojao od pet članova imenovanih od strane Turističkih zajednica klastera Poreč Riviera.
Nakon provedbe ocjenjivanja pripremljena je brošura The best of Poreč Riviera koja će se dijeliti u informativnim centrima turističkih zajednica, turističkim agencijama i recepcijama hotela. Brošura je tiskana u pet tisuća primjeraka. Putem Javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica u 2022. godini iz Fonda za udružene turističke zajednice za realizaciju ovog projekta turističkim zajednicama klastera Poreč Riviera je dodijeljeno sto tisuća kuna bespovratnih sredstava.