objavljena lista 

Gastronomski vodič ocjenjivao istarska tradicionalna jela. U istarskoj kužini najlošija je istarska supa, a najbolje maslinovo ulje?

S obzirom da samo na društvenoj mreži Facebooku ovaj internetski portal prati 810 tisuća ljudi diljem svijeta, ne može se kazati da njegove ocjene (koje daju korisnici ovog portala, ali i gastronomski kritičari, kako smo negdje pročitali, ali nismo dobili potvrdu od TasteAtlasa koji smo kontaktirali) ne utječu na opće mnijenje o istarskoj gastronomiji

| Autor: Anđelo Dagostin
Arhiva

Arhiva


Jedan od najčitanijih gastronomskih vodiča za tradicionalnu lokalnu hranu, možda i na svjetskoj razini, TasteAtlas koji je 2018. godine utemeljio novinar i poduzetnik Matija Babić, nekadašnji glavni urednik portala Index, ocjenjuje i istarska autohtona jela, pa je tako ovog tjedna objavio listu TOP8 najgorih, ili možda bolje kazati, najslabije ocijenjenih istarskih autohtonih jela.

S obzirom da samo na društvenoj mreži Facebooku ovaj internetski portal prati 810 tisuća ljudi diljem svijeta, ne može se kazati da njegove ocjene (koje daju korisnici ovog portala, ali i gastronomski kritičari, kako smo negdje pročitali, ali nismo dobili potvrdu od TasteAtlasa koji smo kontaktirali) ne utječu na opće mnijenje o istarskoj gastronomiji. Inače, ovaj "svjetski atlas tradicionalnih jela, lokalnih namirnica i autentičnih restorana", kako se naziva, osim ocjenjivanja hrane spaja autentične recepte, recenzije kritičara hrane i istraživačke članke o popularnim sastojcima i jelima. Sadrži interaktivnu globalnu kartu hrane s ikonama jela prikazanim u njihovim regijama, a riječ je o gotovo 10.000 jela, pića i sastojaka, kao i 9.000 restorana.

Prema ovotjednom izboru TasteAtlasa, najgore ili najslabije ocijenjeno istarsko jelo/piće je poznata istarska supa koja je dobila ocjenu 3 (u rasponu od 1 do 5). Kako navodi ovaj internetski vodič na engleskom jeziku, istarska supa je "jelo koje se priprema u glinenom vrču zvanom bukaleta, a kombinira začine, maslinovo ulje i zagrijano crno vino, po mogućnosti domaće sorte teran".

- Supa je upotpunjena dodatkom grilanih šnita kruha koje ostavimo da se natapaju u aromatičnu podlogu. Prilikom posluživanja vino se polako pijucka, a kruh se obično jede žlicom. Nekad popularno jelo koje se uglavnom koristilo kao način grijanja tijekom zime, istarska supa danas se smatra jednom od autohtonih delicija ovog kraja, pojašnjavaju u vodiču.

Na drugom "neslavnom" mjestu nalaze se kroštule (ocjena 3,3), pecivo podrijetlom s područja Istre i Dalmacije, koje je u nedavnom njihovom izboru smješteno u TOP100 najlošije ocijenjenih jela na svijetu, s čime se mnogi nisu složili. Slijedi istarska jota (ocjena 3,5) koju opisuju kao starinsko jelo koje se pravi od jednostavnih sastojaka kao što su grah, kiseli kupus ili repa, krumpir, slanina, rebarca, luk i češnjak, a zatim (istarska) maneštra (ocjena 3,8) za koju pak kažu da se radi o "hrvatskoj verziji popularne talijanske juhe minestrone".

- Ova izdašna i gusta juha nalik varivu priprema se od suhog mesa, graha i proljetnog kukuruza, kažu dodajući da ima brojne varijante.

Na petom mjestu najslabije ocijenjenih jela s područja Istre našli su se fuži s tartufima (ocjena 3,9) uz opis - "izvrstan spoj tradicionalne tjestenine od fuža i poznatih istarskih tartufa", ali i upozorenje da se umjesto tartufa često "podvaljuje" ulje od tartufa ili tartufata. Slijedi maneštra od bobići (ocjena 3,9) koja se "priprema od graha, krumpira i kukuruza šećerca, lokalnog naziva bobići". Glavna razlika od istarske maneštre, čini se, to je što mora sadržavati kukuruz (bobiće).

Slijedi žgvacet od kokoši (ocjena 3,9), za koji osobno smatram da je definitivno podcijenjen. "Obično se priprema s pilećim batacima i batacima koji se prvo zapeku na tavi, a zatim pirjaju u umaku od rajčice i luka. (…) Jelo je dodatno začinjeno ružmarinom i tradicionalno se poslužuje uz istarske fuže." Preostaje još istarski ombolo i kobasice s kiselim kupusom koji također ima ocjenu 3,9. "Prethodno marinirane u bijelom vinu začinjenom češnjakom i lovorom, ploške ombola peku se na žaru sa svinjskim kobasicama i poslužuju uz kiselo zelje (kapuz) pirjano u vinu i prženi krumpir", kažu pak za ovo jelo koje proglašavaju istarskim klasikom.

Isti vodič prije mjesec i pol objavio je i izbor TOP10 najboljih istarskih jela. Najbolje je ocijenjeno istarsko djevičansko maslinovo ulje s ocjenom 4,6. "Masline su već više od 2.000 godina zaštitni znak Istre i jedan su od njezinih najvažnijih gospodarskih čimbenika. Istarsko maslinovo ulje proizvodi se od autohtonih maslina koje uključuju sorte istarska belica, buža, karbonaca, črnica, žižolera, rošinjola, puntoža, leccino, frantoio, moraiolo, pendolino i picholine", stoji u opisu.

Na drugom su se mjesto najbolje istarske hrane pronašli fuži! S ocjenom 4,5 tik su do maslinovog ulja. "Tradicionalna istarska vrsta tjestenine koja svoj prepoznatljivi oblik dobiva presavijanjem, stezanjem i lijepljenjem dva kraja lista tjestenine u obliku romba. Ova vrsta tjestenine često se sljubljuje s crvenim telećim umakom i pilećim gulašom, no poslužit će i bilo koji drugi umak ili gulaš", opisuju. Na trećem je mjestu istarski pršut (ocjena 4,4) koji se "obično poslužuje tanko narezan kao predjelo, uz malo domaćeg kruha i ovčjeg ili kozjeg sira".

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter