očuvanje baštine

U pitoresknom istarskom mjestašcu uskoro završetak obnove velikog sakralnog zdanja

Ove godine treba nastaviti i završiti rekonstrukciju krova ove crkve sagrađene u početku 16. stoljeća. Slično je i sa uređenjem zvonika grožnjanske crkve * Općina Grožnjan uključena je i u veliki županijski projekt uređenja kaštela Contarini u Završju, a iako treba nešto manje sredstava, u planu je i obnova grožnjanskog kaštela, zgrade na ulazu u Grožnjan, što je ipak značajna investicija za grožnjanski proračun

| Autor: Luka Jelavić
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Nekoliko projekata i planiranih poslova uklonjeno je rebalansom proračuna iz popisa lanjskih planova, a uvršteno u ovogodišnji proračun. Ništa posebno, jer se u proračunu uglavnom planiraju poslovi i unose projekti, ali mnogo toga ovisi o sredstvima, hoće li se osigurati ili ne. Male općine poput Grožnjana ovise o ishodima raznih natječaja za županijska ili državna sredstva, kandidata je puno, a sredstva ograničena. U takvim se okolnostima radi koliko se može.

Tako je i u grožnjanskoj općini gdje su u novu godinu ušli s također puno planova proizašlih iz potreba građana i općeg razvoja. Proračun za 2023. godinu je usvojen u visini od 1,8 milijuna eura, što je za 20 posto više od lanjskog. U Grožnjanu se nadaju da će ova godina biti uspješnija, naročito kada su u pitanju rezultati natječaja za financiranje pojedinih projekata. A, planova ima dosta.

jjZavršje (Snimio Luka Jelavić)

Velik dio proračunskih i drugih sredstava (pomoći iz županijskog i državnog proračuna) i ove će godine biti utrošen na obnovu sakralnih i kulturnih objekata, uglavnom starih crkvica koje treba sačuvati od propadanja, kao svjedoke povijesti tih krajeva. Među poslovima koji slijede, načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz ističe nastavak i završetak obnove crkve svetih Petra i Pavla u Kostanjici. Ta je crkva jedna od većih na području općine i obnova traje već nekoliko godina. Najveći dio sredstava za obnovu daje Ministarstvo kulture RH, a dio sredstava osigurava se iz općinskog proračuna. Međutim, ni jedne godine nije bilo dovoljno sredstava za cjelokupnu investiciju pa se radilo koliko se moglo, u etapama. Ove godine treba nastaviti i završiti rekonstrukciju krova te crkve sagrađene u početku 16. stoljeća. Slično je i s uređenjem zvonika grožnjanske crkve.

jj

- U nekoliko proteklih godina uradili smo dosta na sanaciji sakralnih objekata na cijelom području, čime doprinosimo očuvanju sakralne baštine, značajne za povijest ovog kraja. Nedavno smo sačuvali od propadanja crkvicu u Kubertonu, krov, vrata i prozori su novi. To je jedna od mnogih crkvica koje više ne služe za bogoslužja pa im treba možda naći i neku drugu namjenu. U Kubertonu ima zanimanja za otvaranje galerije, ali je problem što mjesto nema struje. Trenutno nam je u najlošijem stanju stara crkvica u Vrnjaku, davno napuštenom selu. Crkvica je dosta devastirana, pojedinci su iz nje odnijeli mnogo kamenog materijala, nema vrata ni kamenih okvira, oltar je devastiran. Napravljeni su preliminarni restauratorski radovi kako bi se uspjelo spasiti dio fresaka i zidnih ukrasa, a zatim se mora urediti krov kojega gotovo i nema. Inače, crkvicu su sebi 1892. godine izgradili sami mještani Vrnjaka. Ima još posla i na drugim crkvicama, ali ako uspijemo sačuvati crkvicu u Vrnjaku, dosta smo napravili, jer su ostale u boljem stanju. Moramo je sačuvati, jer je vrijedan spomenik, kaže načelnik Stocovaz i dodaje da će se ove godine nastaviti sanacija zida oko groblja i crkve svetih Prima i Felicijana u Čirkotima.

Prethodnih je godina uloženo dosta u očuvanje te crkve sa vrijednim freskama, saniran je velik dio zida, a ove godine u planu je urediti zid do kraja i sačuvati ga od urušavanja. Također je saniran zid oko groblja i crkvice svetog Kancijana kod Šterne, a planirano je bojanje unutrašnjosti, zidova i stropa. Treba urediti i sačuvati crkvicu svetog Nikole na grožnjanskom groblju koja prokišnjava, pa svetog Vida, kao i druge manje, ali jednako vrijedne kulturne i sakralne objekte o kojima brine općina.

Uvijek ima posla na uređenju nerazvrstanih cesta koje pripadaju općini. Mnogo se sredstava troši na održavanje lokalnih cesta koje uglavnom nisu asfaltirane, a zamijećeno je da takve ceste u posljednje vrijeme uništavaju teški kamioni. Naime, živnula je gradnja raznih objekata, posebno se puno gradi budućih turističkih objekata, ima i privatnih kuća, a do gradilišta se ide uglavnom lokalnim cestama.

jj

- Naravno, drago nam je da se gradi, a oživljavanju gradnje pomogle su uveliko i promjene u naših prostornim planovima i pratećoj dokumentaciji. Ipak, imamo problema s oštećenjem cesta koje treba sanirati. S nekim se investitorima može dogovoriti održavanje, ukazujemo na to, predlažemo da se koriste manji kamioni, ali oni imaju svoje planove. Nadam se da ćemo zajednički uspijevati sanirati ceste koje trebaju svim mještanima, i sadašnjim i novima. Inače, uvijek na takvim cestama ima posla, negdje su odroni, negdje voda, tako da imamo često i neplaniranih intervencija. Sredstva planiramo u proračunu, ali uvijek treba više. Trebalo bi znatno više sredstava za asfaltiranje tamo gdje se može, to bi puno značilo. Nadamo se da će ove godine biti nastavljeno asfaltiranje županijske ceste Ponte Porton - Grožnjan koju Županijska uprava za ceste uređuje u etapama. Nama je ta cesta vrlo važna pa želimo da se radi i brže, dodaje Stocovaz.

- Gotova je konzervatorska podloga i sada idemo k projektiranju, od idejnog do glavnom i izvedbenog projekta. Glavni je cilj da se tu napravi jedan polivalentni interpretacijski centar, poput onoga u Savičenti, gdje bi bilo sve o povijesti cijelog područja na jednom mjestu. To bi bila prilika za predstavljanje proizvoda s tog područja, a jedan dio bi se posvetio umjetnosti. Zgrada je dosta velika, obnova i preuređenje traže sredstva i vremena, ali stalno se nešto radi na realizaciji te ideje. Inače, ima zainteresiranih investitora i za druge objekte u Završju, nešto se pokreće, reći će Stocovaz.

Nešto manje sredstava, ali za grožnjanski proračun ipak puno, treba za planiranu obnovu grožnjanskog kaštela, zgrade na ulazu u Grožnjan. Na prvom natječaju za europska sredstva bilo je više od 200 kandidata, prošla su 23 projekta. Sada se sa spremnom dokumentacijom čeka novi natječaj. I dok se čekaju veća sredstva iz nekog od vanjskih fondova, radi se ono što se može financiranjem iz općinskog proračuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum