ŠPAHOR JE GORIJA, A ROBA SE SUŠILA...

Bila je to jako stara kuća s drvenim podovima, izgorjela je kao barut

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Izgorjela kuća u Režancima

Izgorjela kuća u Režancima


Četveročlana obitelj Milovan iz sela Režanci kraj Savičente prošlog je tjedna u požaru ostala bez obiteljske kuće. Sad, kada su već splasnule emocije, uzbuđenje, užas i tuga, porazgovarali smo s tatom Davorom Milovanom koji je svjedočio samom požaru na licu mjesta u kojoj im je kuća u kojoj su živjeli posljednjih desetak godina u potpunosti izgorjela. U ognju je nestala kompletna kuhinja i soba s namještajem te hladnjak, zamrzivač i televizor.

Izgorjela kuća u Režancima Ovako je to izgledalo

- Iza 15 sati zvala me šjora suseda da gori dimnjak. Ja san bi na putu za doma, blizu kod Bokordići, jer san bi po malu koja dela u Crimppiju (tvrtka iz Žminja), a malega san pokupi s makine u Krančićima, prisjeća se nedavnog nemilog događaja tata Davor.

Supruga je, kaže, otišla iz kuće 20-30 minuta ranije na posao, a radi kao medicinska sestra. Stoga smatra da se požar očito trenutačno dogodio i naglo proširio. Pitamo ga zna li se što je uzrokovalo tako nagli i silovit požar?

- Ha glejte, špahor je gorija, a roba se sušila poli njega, neodređeno nam odgovara Milovan aludirajući na to što bi mogao biti uzrok.

Izgorjela kuća u Režancima Posljedice i u susjedstvu

- Teško je više reć di je počelo. Nažalost, kad san doša već je sve bilo u plamenu, nastavlja i dodaje da su pulski vatrogasci stigli vrlo brzo, svega 15 minuta nakon njega.

- Dok ni pa krov nisu mogli ni gasiti unutra. Tada se praktički više ni moglo učiniti niš, pa su hladili okolne zidove, jer je s livega kraja štala od suseda puna sena, a s desnega je hiža od tete, pojašnjava nam milovan i dodaje da su vatrogasci bili maksimalno profesionalni.

Sam kaže da se radilo o jako staroj kući s drvenim podovima koja je izgorjela "kao barut".

- Ma, dobro, da budem pošten, srića u nesrići je to ča smo planirali još samo ovu zimu prezimiti u njoj, pa se preseliti u hižu koju smo renovirali u selu. Još ni gotova za sin, ali nu, smo se planirali do šestega miseca preseliti, ali ovo nas je malo ubrzalo, kaže nam naš sugovornik.

Napominje da u novom domu uglavnom imaju sav namještaj koji im je potreban. Privremeni smještaj zasad su pronašli u kući za odmor kod Škicini, koju im je ponudio prijatelj.

Izgorjela kuća u Režancima Obitelj Milovan

- Treba poć naprid s kurajen i gotovo, zaključuje Davor.

Ističe da je i u susjednoj kući, kod njegove tete Mirjane Selimović (rođene Milovan), zbog dima uslijed požara, uništen sav namještaj i garderoba u dvije spavaće sobe koje se nalaze na katu. Pitamo ga što im treba s obzirom da su Općina Svetvinčenat i pulski Crveni križ pokrenuli humanitarnu akciju.

Kaže nam da za njih ne treba namještaj, jer je renovirana kuća u selu u koju se misle preseliti, već opremljena, ali da će za tetu koja živi do opožarene kuće, trebati namještaj i ostalo, međutim, tek za dva, tri tjedna kad se sve regula. Stoga, kaže, pomoć u vidu donacija potrebna je, ali trenutno zbog raščišćavanja požarišta nemaju mjesta gdje bi smjestili eventualno donirane stvari koje će biti potrebne, dakle, za neka dva do tri tjedna.

Izgorjela kuća u Režancima Otac i sin Milovan

Općina Svetvinčenat i pulski Crveni križ pokrenuli su humanitarnu akciju prikupljanja novčane pomoći za obitelj Milovan kojima je nedavno izgorjela kuća u selu Režanci. Općina je objavila i račun kod Zagrebačke banke na koji se mogu uplatiti donacije: IBAN: HR7023600001300178186 Opis plaćanja: Humanitarna akcija za Milovane.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum