NOVI RAVNATELJ ISTARSKIH DOMOVA ZDRAVLJA

Manuel Runić: Cilj je unaprijediti komunikaciju s pacijentima koja je otežana zbog nedostatka zdravstvenog kadra

U mom mandatu, kao novog ravnatelja IDZ-a, jedan od prioriteta je upravo privlačenje deficitarnog kadra te unapređenje zdravstvene usluge koja se pruža pacijentima i to u svih sedam ispostava Istarskih domova zdravlja. Ublažavanju problema nedostatka kadra mogu itekako pomoći i jedinice lokalne samouprave dodjelom stanova u svome vlasništvu deficitarnom kadru, kaže ravnatelj Runić

| Autor: Branko BIOČIĆ
Labinski Dom zdravlja i dalje čeka obnovu / Manuel Runić, novi ravnatelj Istarskih domova zdravlja (Snimio Branko Biočić)

Labinski Dom zdravlja i dalje čeka obnovu / Manuel Runić, novi ravnatelj Istarskih domova zdravlja (Snimio Branko Biočić)


Zgradu labinskog Doma zdravlja već je odavno načeo zub vremena. Stoga je svojevremeno dr. Ante Ivančić, sada već bivši ravnatelj Istarskih domova zdravlja, pod čijom kapom djeluje i labinski Dom zdravlja, najavljivao njegovu obnovu. No, sve dosad ona nije došla na red. Spominje se i nabava nove opreme, prvenstveno novog mamografa, pa bi je zasigurno bilo dobro montirati nakon obnove prostora.

Istarski domovi zdravlja važna su karika u pružanju zdravstvene zaštite građana Istre i to u sedam ispostava: Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Pula, Rovinj i Umag u koje se kontinuirano ulaže upravo s ciljem unapređenja usluge prema pacijentima. Novog ravnatelja Istarskih domova zdravlja Manuela Runića, pitali smo stoga o planovima ulaganja u modernizaciju opreme i sustava u Labinu, o nabavi mamografa te konačnoj obnovi same zgrade labinskog DZ-a.

U pet godina uloženo više od milijun eura

- Samo u proteklih pet godina u Ispostavu Labin uloženo je 1.282.670 eura, odnosno 9.644.284 kuna, a gledajući ulaganja po glavi stanovnika, upravo je labinska Ispostava prva s ulaganjem od 123 eura po stanovniku. Prošle je godine završena adaptacija prostora stacionara labinske ispostave koja je, u fazama, trajala četiri godine. Adaptacijom su kompletno obnovljene sve bolesničke sobe, kao i radni prostori zdravstvenih radnika. Ukupna vrijednost investicije je 242 tisuće eura, od čega je 230,2 tisuća osigurala Istarska županija, a preostalih 11,8 tisuća eura su sredstva iz donacija. Navedeni zahvati u rekonstrukciju i opremanje stacionara u Labinu doprinijeli su povećanju kvalitete smještaja pacijenata i omogućili im bolju medicinsku skrb i njegu te time podigli razinu zdravstvene zaštite koju, kao ustanova, možemo pružiti stanovništvu Labinštine i cijele Istre, kazao je novi ravnatelj IDZ-a Runić.

Dodao je kako je, također lani, otvorena i adaptirana ljekarna u labinskoj ispostavi. Sredstvima isključivo Istarske županije i donacijama partnera s kojima IDZ godinama surađuje, zaokružena je investicija u konačnom iznosu od gotovo 120 tisuća eura.

- Spomenimo tako da su Istarski domovi zdravlja 2019. godine pokrenuli projekt modernizacije radiološke dijagnostike u sklopu kojeg su zamijenjeni stari radiološki uređaji u svim ispostavama osim Pule, gdje je temeljna radiologija organizirana u Općoj bolnici Pula, a naša ustanova pruža usluge dentalne radiologije. Postupak javne nabave završio je 2021. godine te su do kraja godine novi digitalni uređaji instalirani u svim ispostavama, pa tako i u onoj labinskoj. Radi se o investiciji od gotovo 969 tisuća eura ili 7,3 milijuna kuna, što je najveća investicija u Istarskim domovima zdravlja od osnivanja 2004. godine, ističe ravnatelj IDZ-a.

U Istru stiže suvremeni mobilni mamograf

Radi se o najsuvremenijim uređajima renomiranog belgijsko-njemačkog proizvođača Agfa, kojima se napustila stara analogna tehnologija i uvela ona digitalna s naprednim softverima koji omogućuju najvišu kvalitetu akvizicije, arhiviranja i obrade slikovnog materijala. Također, u tijeku je postupak nabave mobilnog mamografa s tomosintezom i digitalnog sustava za automatizirano ultrazvučno skeniranje dojke (ABUS). Nabava, osim aparata, uključuje i nabavu vozila i licence te nadogradnju hardwera za pohranu podataka, ukupne vrijednosti od 500 tisuća eura, što financira Istarska županija.

- Na taj način omogućit će se bolja dostupnost usluge u svim dijelovima Istre, posebice u manjim sredinama, kaže o ulaganjima u istarsko zdravstvo, s posebnim naglaskom na ono labinsko, novi ravnatelj Istarskih domova zdravlja Manuel Runić.

Upitali smo ga da komentira i obećanja bivšeg ravnatelja dr. Ante Ivančića koji je još sredinom prošle godine na održanoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća grada Labina rekao da onkološki bolesnici kao i oni s kardiovaskularnim bolestima više neće morati na terapije izvan Labina te da će se riješiti problem telefonske komunikacije putem IP telefonije između pacijenata i ambulanti, na način da će ambulante nazivati pacijente nakon što se nitko u ambulanti ne javi na njihov poziv.

Gorući problem nedostatak zdravstvenog kadra

- Što se tiče rehabilitacije kardiovaskularnih bolesnika u Ispostavi Labin ona je započela u studenom lani, a međusobno su uključene djelatnosti ordinacije obiteljske medicine (OOM), fizikalna terapija i patronaža preko KV savjetovališta, pojasnio je novi ravnatelj i dodao da je gorući problem, i to na razini cijele države, nedostatak zdravstvenog kadra.

Podsjećamo, u prosincu prošle godine, Istarska županija je pokrenula burzu zdravstvenih radnika s ciljem ublažavanja problema nedostataka kadrova u ustanovama čiji je osnivač, pa tako i u Istarskim domovima zdravlja. Radi se o jedinstvenoj inicijativi koja će omogućiti dostatan broj zdravstvenog osoblja po svim ispostavama IDZ-a, kao i u cjelokupnom sustavu istarskog zdravstva.

- U mom mandatu, kao novog ravnatelja IDZ-a, jedan od prioriteta je upravo privlačenje deficitarnog kadra te unapređenje zdravstvene usluge koja se pruža pacijentima i to u svih sedam ispostava Istarskih domova zdravlja. Jedan od ciljeva je i unapređenje komunikacije s pacijentima jer je otežana telefonska komunikacija nažalost jedna od posljedica nedostatka kadra. Ublažavanju problema nedostatka kadra mogu itekako pomoći i jedinice lokalne samouprave dodjelom stanova u svome vlasništvu deficitarnom kadru, kaže ravnatelj Runić koji najavljuje da će u svome radu nastojati ojačati Istarske domove zdravlja jer se radi o jedinstvenom sustavu sa sedam ispostava, a sve kako bi svim stanovnicima Istre, bez obzira živjeli oni u gradovima ili ruralnim sredinama, omogućili kvalitetnu, ujednačenu i pravodobnu primarnu zdravstvenu skrb.

- Jačanje Istarskih domova zdravlja kao sustava ujedno je i jedini način jačanja primarne zaštite pacijenata, smatra Runić.

Tek za kraj ističe da nije upoznat s razlozima zašto nije uvedena IP telefonija, koju je najavljivao dr. Ivančić, jer je on stupio na čelo Istarskih domova zdravlja prije samo dva tjedna te je odmah pristupio rješavanju prioriteta i jačanju sustava. O svim novim projektima, programima i ulaganjima IDZ-a u nadolazećem razdoblju najavljuje da će pravovremeno izvijestiti javnost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter