GRIPA SE PRIBLIŽAVA VRHUNCU

Zbog upale pluća i komplikacija u pulskoj bolnici hospitaliziano 16 djece i sedmero odraslih

| Autor: Jasna ORLIĆ
Dr. Branka Sep-Ševerdija (snimila Duška PALIBRK)

Dr. Branka Sep-Ševerdija (snimila Duška PALIBRK)


Zbog komplikacija uzrokovanih gripom u pulskoj su bolnici na liječenju završila 23 pacijenta, među kojima su pretežno djeca. Od početka pojave ovosezonske gripe na pedijatriji se liječilo 16 djece, najčešće zbog upale pluća kao posljedice gripe. Među odraslima koji su hospitalizirani zbog upale pluća i komplikacija zbog gripe bilo je sedam osoba, od kojih je jedna zbog teškog stanja prebačena u jednu zagrebačku kliniku.

Prvi slučaj influence u Istri potvrđen je u laboratoriju pulske Opće bolnice 28. studenog. Od tada pa do kraja prošlog tjedna liječnici u Istri prijavili su županijskom Zavodu za javno zdravstvo 449 oboljelih od gripe, uglavnom na temelju kliničke slike, doznajemo od dr. Branke Sep-Ševerdije, epidemiologinje Zavoda. Ona naglašava da je oboljelih znatno više jer prijave ne stižu od mnogih liječnika.

Prošlog tjedna iz Pule su stigle samo prijave iz bolnice gdje stižu bolesnici putem hitnog prijema. OB Pula potvrdila je sedam oboljelih, dok od obiteljskih liječnika nije stigla niti jedna prijava. U isto vrijeme porečki obiteljski liječnici prijavili su 19 slučajeva, a labinski čak 40. U Zavod su prošlog tjedna pristigle 82 prijave o oboljelima od gripe. Za usporedbu, prvog tjedna u siječnju bilo 89, a drugog tjedna 88 prijavljenih.

Općenito u Istri najviše je oboljelih među školskom i predškolskom djecom, zatim kod osoba starijih od 65 godina. Epidemiolozi ocjenjuju da je intenzitet aktivnosti gripe umjeren. Dr. Sep Ševerdija smatra da se približavamo platou koji će trajati još dva, tri tjedna, te da bi se sredinom veljače broj oboljelih počeo smanjivati.

- Prema procjeni temeljenoj na dosadašnjim sezonama, do kraja ožujka gripe više neće biti. Kada nastupi ljepše vrijeme i veći broj ljudi ne bude u zatvorenim prostorima, tada se virus teže širi.

Za sada preporučujem nošenje maski u zatvorenim prostorima, posebno starijima i kroničnim bolesnicima, da se ne bi izlagali riziku, veli dr. Sep-Ševerdija, te napominje da masku trebaju u zatvorenom prostoru nositi i oni koji se osjećaju bolesnim da ne bi širili viruse. Kroničnim bolesnicima i starijima preporuča se cijepljenje protiv gripe koje se i dalje može obaviti u Zavodu četvrtkom i besplatno je za sve.

Na raspolaganju ima oko 200 doza. Županijski zavod je dobio 20.000 doza cjepiva koje je distribuirao liječnicima obiteljske medicine i pretpostavlja se da su gotovo sve doze utrošene.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater