UDRUGA OSOBA S INTELEKTUALNIM POTEŠKOĆAMA

Novi Zakon o osobnoj asistenciji uskoro će zamijeniti pojedinačne projekte

Danijel Zahtila, koordinator osobnih asistenata iz Labina, rekao je kako se usluge osobnih asistenata provode od 2019. godine kroz dva projekta, a koristi ih 40 osoba u Istri, od čega 11 s Labinštine. U četvrtak je, kaže, bio zadnji dan provedbe projekata, a do stupnja na snagu novog Zakona, usluge asistenata financirat će se iz državnog proračuna

| Autor: Branko BIOČIĆ
Pula 29.11.2021. invalid - invalidi - kolica Snimio: Dejan STIFANIC

Pula 29.11.2021. invalid - invalidi - kolica Snimio: Dejan STIFANIC


Predsjednik Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre i koordinator osobnih asistenata Danijel Zahtila na konferenciji za novinare u Labinu istaknuli su kako se usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim i/ili mentalnim teškoćama u Istri pruža od 2019. godine. Kroz ukupno dva projekta koja su trajala u razdoblju od 2019. - 2021. godine te njihov nastavak od svibnja 2021. do siječnja 2023. godine, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre te Centar za inkluzivnu podršku i zapošljavanje INPROMO pružile su podršku, odnosno uslugu osobne asistencije za više od 40 osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta za osobe s intelektualnim i/ili mentalnim oštećenjima na području Istarske županije, a radi unapređenja njihove socijalne uključenosti i kvalitete života.

Pomoć i 16 sati dnevno

- Osobna asistencija osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta te intelektualnim teškoćama pruža podršku u provođenju aktivnosti svakodnevnog življenja i samozbrinjavanja u trajanju do 20 sati tjedno, a novi će Zakon omogućiti i 16 sati dnevno. Za zadnja dva projekta osigurani su iznosi bespovratnih sredstava od gotovo 255 tisuća eura, od čega 85 posto sredstava sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto Republika Hrvatska iz Državnog proračuna. Udruge su kroz razdoblje od četiri godine stekle važno iskustvo u pružanju ove usluge čime su pokazale koliko ova usluga može olakšati i oplemeniti život osobama s invaliditetom, rekao je pritom Catela.

Dodao je kako osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu nailaze na brojne probleme u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba te značajno ovise o pomoći svoje okoline što ih sprječava da postanu ravnopravni članovi društva.

- Naime, ova usluga osobi s invaliditetom omogućava da sama odlučuje o sadržaju i načinu obavljanja svakodnevnih aktivnosti te stvara uvjete da ima jednake mogućnosti za aktivno sudjelovanje u životu zajednice kao i osobe bez invaliditeta, bez opterećujuće ovisnosti o članovima svoje obitelji i prijatelja. Dakle, ova usluga je izvaninstitucijska u punom smislu riječi, rezimirao je Catela te pojasnio kako osobni asistenti pružaju podršku u obavljanju svakodnevnih aktivnosti poput osobne brige, higijene, pomoć pri ustajanju iz kreveta i odlasku u krevet, pri odijevanju i svlačenju, hranjenu, pripremi obroka, pri sitnim kućanskim poslovima, nabavi namirnica, potrepština, pomoć prema fizičkim potrebama, pri telefoniranju, transfer na relaciji krevet - kolica i slično, pri obavljanju administrativnih poslova, odlasku kod liječnika ili u banku, poštu, pri dostavi i podizanju razne dokumentacije i slično.

Socijalne aktivnosti

Tu je i pomoć pri uspostavljanju i olakšavanju komunikacije i pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima radi kvalitetnog provođenja slobodnog vremena što je veoma važno za osobe s intelektualnim i/ili mentalnim teškoćama. Catela je najavio i novi Zakon o osobnoj asistenciji koji stupa na snagu 1. srpnja ove godine.

- Provođenjem ovih programa u cijeloj RH stvoreni su uvjeti da se sve i zakonski regulira te je u pripremi Zakon o osobnoj asistenciji koji bi na snagu trebao stupiti 1. srpnja. Iako je prijedlog zakona izazvao brojne kontroverze i prijepore, smatramo da je to najkvalitetniji način za dugotrajno rješavanje problema. Do stupanja na snagu zakona, usluga će se financirati kroz Ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava koja će dodijeliti ministarstvo nadležno za poslove socijalne politike i/ili nove natječaje u okviru Europskog socijalnog fonda, rekao je Ozren Catela.

Danijel Zahtila, koordinator osobnih asistenata iz Labina, rekao je kako se usluge osobnih asistenata provode od 2019. godine kroz dva projekta, a koristi ih 40 osoba u Istri, od čega 11 s Labinštine. Novi zakon zamijenit će te pojedinačne projekte a upravo je jučerašnji dan, četvrtak, bio zadnji dan provedbe projekata, a do stupnja na snagu novog Zakona, usluge asistenata financirat će se iz državnog proračuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater