Nakon prozivke

Grad Umag odgovorio predsjednici umaškog IDS-a Anji Žužić: Mišljenje da gradovi i općine osnivaju klubove je relikt prošlosti

| Autor: Glas Istre
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Slijedom javnog pitanja predsjednice umaškog IDS-a Anje Žužić, Grad Umag poslao je odgovor kojeg potpisuje pročelnik Upravnog odjela za opću upravu i društvene djelatnosti Slaviša Šmalc.

"Predsjednika i članove tijela udruge, temeljem Statuta, biraju isključivo članovi udruge. Također, klubove ne osniva, niti ih je ikada osnivao Grad! Mišljenje da gradovi i općine osnivaju neke klubove raznim dekretima i odlukama je relikt nekih prošlosti i bivših političkih sustava, za koje smatramo da su već davno zaboravljeni.

Grad Umag kao institucija, gradonačelnik, njegovi zamjenici ili pročelnici Grada Umaga, niti imaju zakonsku mogućnost niti žele imati utjecaj na donošenje odluka u bilo kojoj od 193 trenutno aktivne udruge na području grada pa tako niti na izbor osoba koje će voditi i upravljati nekim klubom ili bilo kojom drugom udrugom. Odluku o tome donose isključivo članovi udruge!

Ako govorimo o sportu, u Umagu postoji i krovna udruga Sportska zajednica Grada Umaga koju su još 2004. godine osnovali klubovi. Osnovni zadatak Sportske zajednice je brinuti o razvoju sporta i predlagati program javnih potreba u sportu, odnosno raspodjelu sredstava namijenih sportu u Umagu po klubovima. Dakle, niti raspodjelu sredstava po klubovima i po pojedinim sportovima ne definira Grad Umag, već to čini Sportska zajednica!

Ali, što Grad Umag radi i što mora raditi? Kako bi uredila financiranje udruga javnim novcem, Vlada Republike Hrvatske je 2015. godine donijela Uredbu kojom su definirani uvjeti i načini na koje se rad udruga smije financirati, ali i obveze i odgovornosti čelnika jedinica lokalne samouprave pri financiranju projekata i programa koje provode udruge. Slijedom tih propisa, Grad mora brinuti da se sredstva koja su dodijeljena sportu (kao i svim drugima segmentima civilnog društva) namjenski troše, da za sve troškove klubovi imaju pravovaljanu dokumentaciju, ukratko da su javna sredstva za sport stvarno utrošena za razvoj sporta. U tom smislu, nadležni upravni odjel provodi terenske provjere rada udruga, kojom prilikom daje upute kako određene nepravilnosti ispraviti, a u slučaju većih prekršaja prijavljuje ih nadležnim tijelima RH.

Činjenica je da su donošenjem novih zakona, pravilnika i uredbe vezanih za rad i financiranje udruga pravila djelovanja udruga u velikoj mjeri postrožena, da je danas vođenje udruge identično vođenju određenog obrta, odnosno poduzeća i da sa sobom nosi veliku odgovornost te da iz tog razloga udruge sve češće imaju problem s pronalaskom pojedinaca koji bi u rad udruge uložili jako puno svog slobodnog vremena, energije, znanja, a jako često, pogotovo u sportu, i novca.

Iz tog razloga, smatramo da je krajnje neumjesno rad u udrugama Grada Umaga gledati kroz prizmu političke pripadnosti. U konačnici, Grad kroz suradnju s udrugama surađuje i s puno članova stranke kojoj ste Vi predsjednica, a koji svakodnevno rade na kvalitetnom vođenju udruga u čijem su vodstvu. Njih su također birali članovi udruge!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater