Završio "bijeli tjedan"

Mnogi Istrani ni ove godine nisu propustili skijanje. Snijega je bilo malo, ali ipak dovoljno za pravi zimski užitak…Evo dojmova

Neki Istrani su krenuli na skijanje prvog dana u siječnju, dok su se drugi odlučili za tjedan nakon Sveta tri kralja kada su cijene jeftinije. No, ono što je obilježilo ovogodišnji bijeli tjedan jest nedostatak snijega u gotovo cijeloj Europi. Nezapamćeno topao prosinac onemogućio je proizvodnju umjetnog snijega na svim skijalištima, što je rezultiralo manjim brojem gostiju

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ
Snijega je bilo malo, ali dovoljno. Istrijani u Francuskoj

Snijega je bilo malo, ali dovoljno. Istrijani u Francuskoj


Bijeli tjedan je s današnjim danom praktički za nama, a snijega tek što je napadalo, mišljenja je većina istarskih skijaša koji su početkom siječnja odlučili provesti aktivan zimski odmor skijajući na padinama Alpa. Neki Istrani su krenuli na skijanje prvog dana u siječnju, dok su se drugi odlučili za tjedan nakon Sveta tri kralja kada su cijene jeftinije. No, ono što je zasigurno obilježio ovogodišnji skijaški bijeli tjedan jest nedostatak snijega u gotovo cijeloj Europi. Nezapamćeno topao prosinac onemogućio je čak i proizvodnju umjetnog snijega na svim skijalištima, što je rezultiralo manjim brojem gostiju.

Da ove sezone nema dovoljno snijega, govori i podatak Svjetske skijaške federacije FIS koji se odnosi na odgode natjecanja Svjetskog kupa u nekoliko destinacija. Primjerice, odgođena je trka u švicarskom Adelbodenu, kod nas na Sljemenu je također odgođena druga ženska utrka slaloma. No, da nije ipak sve tako crno, pobrinula se priroda. Naime, s posljednjom hladnom frontom koja se sa sjevera Europe spustila nad Alpe, u noći između utorka i srijede napadalo je od 35 do 55 centimetara svježeg snijega, što je dalo vjetar u leđa skijaškim resortima. Podloge su se na skijalištima podebljale i sada je skijanje više nego ugodno.

Potvrdilo nam je to i nekoliko naših skijaša koje smo kontaktirali ovih dana, a da je stanje više nego zadovoljavajuće, i sami smo se uvjerili jučer posjetivši talijansko skijalište Zoncolan, u nama susjednoj talijanskoj regiji Friuli Venezia Giulia. Na tom skijalištu trenutačno skija oko stotinjak Puljana koji ondje borave u organizaciji putničke agencije Zeatours iz Pule. Direktor Floris Milohanović nam je rekao kako, osim na Zoncolanu i mjestu Ravascletto, Puljani skijaju i na skijalištu Folgaria u regiji Trentino. U obje destinacije su stigli istarski učitelji skijanja koji drže satove na hrvatskom jeziku, što uvelike olakšava našim polaznicima.

gg

- Na Folgariji imamo 320 skijaša u našem aranžmanu. Svi su smješteni u hotelima a snijega ovog tjedna napokon ima. Početkom siječnja je bilo neizvjesno hoće li ga biti, ali na sreću u utorak ga je dosta napadalo. Danas je zadnji dan i polako se vraćamo u Istru. Drugi dio praznika djeca su iskoristila za povratak na snijeg, također u destinacijama koje pokrivamo. Bit će zanimljivo jer tada u Italiji počinje karneval, rekao nam je Milohanović.

Umažani su u Livignu, kaže nam predsjednik Ski kluba Umag Dubravko Grgić. Njih nekoliko stotina skija već cijeli tjedan, a očekuje se i dolazak druge grupe Umažana u Livigno. Ondje će boraviti otprilike petstotinjak skijaša u dva tjedna. Kao i Puljani, Umažani su također organizirali školu skijanja na hrvatskom jeziku za naše učenike.

Članovi Skijaškog kluba Istra, njih dvadesetak, za svoj bijeli tjedan izabrali su boravak u francuskom Serre-Chevalieru. Kažu da im je bilo predivno, da su skijaške staze uređene, unatoč pričama da se Francuzi baš ne trude održavati skijališta. Na tom su skijalištu imali na raspolaganju 280 kilometara staza svih markacija. Čak su označene i takozvane zelene staze kao spojevi za plave, crvene i crne staze. Bilo je toplo, kažu, ali snijega na stazama nije nedostajalo. Izvan staza snijega nije bilo u izobilju, dojmovi su iz Francuske.

Druga grupa iz Ski kluba Istra izabrala je Zoncolan i pitoreskno mjesto Sutrio, poznato po izložbi božićnih jaslica.

- Danas se naši članovi vraćaju sa snijega. U Francuskoj ga je bilo, dok ga je na Zoncolanu bilo jako malo. Doduše, moglo se skijati, ali nije to - to. Jer umjetni snijeg se po tako visokim temperaturama drugačije topi u odnosu na prirodni, stvaraju se veliki prašnjasti hupseri, a ispod njih ostaje goli led, što otežava skijanje ne baš iskusnim skijašima. Sve u svemu, uspjeli smo odraditi taj vikend. Koncem veljače planiramo otići u Val di Fiemme u Italiju, a konce sezone ćemo pokušati organizirati tradicionalnu Istarsku feštu sa zabavom za sve skijaše. Vjerojatno će to biti početkom ožujka na Zoncolanu, rekla je Maja Špadina iz Ski kluba Istra.

ggPuljani na Zoncolanu

Porečka podružnica Ski kluba Istra je za svoje skijanje izabrala Kronplatz - Plan de Corones.

- Na tom poznatom skijalištu smo imali 38 skijaša iz Poreča i dobro su se zabavili. Jedino je jedan dan bio loš za skijanje jer je snijeg toliko gusto padao da se nije vidjelo ništa. Sutradan ga je na stazama bilo više od 40 centimetara. Ove godine je bilo malo snijega, ali ipak dovoljno. Jer godinama unazad smo znali skijati i po mnogo gorim stazama, rekla je Špadina.

Druga ekipa Porečana, u organizaciji Ski kluba Poreč je tradicionalno skijala u Passo del Tonale. Također hrvatska škola skijanja i za Porečane. Ski klub Labin je svoje članove vodio u Val Gardenu, gdje skijaju već nekoliko godina. I oni su nam potvrdili da je snijega nedostajalo, ali se moglo skijati. Sada je već druga pjesma, rekli su nam Labinjani.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter