VELIKE NAJAVE NA JAVNOJ TRIBINI

Problem bespravne gradnje na Vodnjanštini može biti riješen do 1. rujna. Grad u to kreće već sutra

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Obilazak bespravne gradnje na Vodnjanštini

Obilazak bespravne gradnje na Vodnjanštini


Smatramo da cijeli problem bespravne gradnje na Vodnjanštini može biti riješen do 1. rujna. Praksa je pokazala da se, čim se krene s prvim uklanjanjem, stvara domino efekt. Nadam se da će Grad krenuti u ovaj postupak već sutra. Nema nikakvog razloga da se ne počne jer su prisutni svi zakonski alati, kazao je na današnjoj tribini o bespravnoj gradnji, koju je organizirao Grad Vodnjan, voditelj odjela komunalnog redarstva u Vodicama Blagodar Španja. Koviljka Aškić, Matko Lovreta iz Grada Makarske i Španja održali su višednevnu edukaciju vodnjanskih komunalnih redara, ali i gradske uprave o tome kako se uhvatiti u koštac s problemom koji je odavno izmaknuo kontroli.

Aškić je pojasnila da komunalni redari mogu propisivati kazne na osnovu dva zakona - prekršajnog i zakona o upravnom postupku. Ovdje je, pak, ključan zakon o upravnom postupku koji omogućava komunalnim redarima da izriču kazne koje se mjere u stotinama tisuća kuna. Napomenula je i da u upravnom postupku kompletan proces vodi komunalni redar te da eventualna žalba prekršitelja ne odgađa izvršenje kazne.

- Istina je da komunalni redar ne može naložiti rušenje čvrstog objekta, za što je nadležna građevinska inspekcija, ali i u takvim slučajevima postoje mogućnosti pritiska na državna tijela tako da se stalno pišu prijave i angažiraju mediji. U Vodicama su nedavno srušene tri kuće s bazenima, rekla je Aškić.

Situaciju s bespravnom gradnjom u Istri nazvala je ne samo urbanocidom, već i ekocidom, koji nije moguć bez politike. "Najblaže rečeno, to je posljedica nedjelovanja politike. Ne možete reći da se prostor devastira 20-ak godina, a onda da tek sada župan Boris Miletić proziva Zagreb za lošu zakonsku regulativu. To nije istina. Regulativa bi, doduše, mogla biti puno bolja, ali ne koristimo ni ovo što imamo na raspolaganju", istaknula je Aškić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom