BESPRAVNA GRADNJA U ISTRI 2. dio

Razmjeri pošasti u Umagu i okolici: Sve ovo treba srušiti!

Da bi se nešto promijenilo, to mora postati politički prioritet cijele države. Treba promijeniti zakone, porušiti svu ilegalnu gradnju i dopustiti da se priroda obnovi i liječi, kaže Silvia Buttignoni, ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica

| Autor: Marcello Rosanda
Bespravna gradnja u Umagu i okolici

Bespravna gradnja u Umagu i okolici


Nakon što smo objavili priču, popraćenu fotografijama iz zraka, na kojima su jasno vidljivi razmjeri pošasti bespravne gradnje u općini Marčana, danas prelazimo na Umag i okolicu. Prizori su gotovo identični - dok u nekim dijelovima nasumično postavljene barakice podsjećaju na kakvo predgrađe trećeg svijeta, drugdje se mogu vidjeti i vile s bazenima. Ima doslovno svega, bez ikakvog plana i reda.

Štoviše, takvom su se gradnjom u Istri stvorila potpuno nova, nelegalna i bezimena sela i radi se, blago rečeno, o katastrofi koja preslikava svu neefikasnost sustava. Država, gradovi, općine, ostale institucije, organizacije i udruge očito su nemoćni pred samovoljom onih kojih žele pošto-poto graditi tamo gdje nikako ne smiju.

Fotografije snimljene dronom ustupila nam je ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica Silvia Buttignoni, pokazujući nam tako nadrealne prizore iz različitih dijelova Istre.

"Što reći? Dovoljno je pogledati oko sebe i prošetati Istrom da bi shvatili da se dešava devastacija prostora. Ilegalna gradnja nije samo zidanje i betoniranje. Najznačajniji problem je sječa stabala i uništavanje staništa, što dovodi do smanjenja bioraznolikosti i poremećaja hranidbenih lanaca. Uništavamo ono najvrjednije što imamo, to nešto što guta CO2, a svi već znamo da je CO2 plin koji doprinosi globalnom zatopljenju zbog kojeg imamo velike suše i općenito sve vezane probleme uz klimatske promjene. Ove smo godine imali veliku sušu i požare u Istri, tako da smo se svi dotakli problema iz prve ruke. Klimatske promjene nisu više nešto što se dešava daleko od nas. One su tu i mi to već dobro osjećamo", konstatira Buttignoni, pa se pita što napraviti, a odmah daje i odgovor.

Bespravna gradnja u Umagu i okoliciBespravna gradnja u Umagu i okolici

Naš planet

"Da bi se nešto promijenilo treba prije svega to htjeti i to mora postati politički prioritet cijele države. Treba promijeniti zakone, porušiti svu ilegalnu gradnju i dopustiti da se priroda sama obnovi i liječi. Treba težiti ka obnovi već izgrađenih objekata, a ne dopustiti širenje građevinskih područja. Treba saditi stabla, urediti okoliše. Treba sačuvati šume koje imamo jer one hvataju i skladište ugljik", kaže Buttignoni i poručuje da se uništavanje prirode i okoliša mora proglasiti zločinom da bi se odgovorni mogli pozvati na odgovornost.

"Treba staviti svoj dom (planet) i svoje zdravlje na prvo mjesto, a ne financijske interese malog broja ljudi, te napokon shvatiti da je ulaganje u prirodu ulaganje u budućnost. Zaštita prostora mora biti prioritet tako da smatram da priroda i okoliš zaslužuju svoje ministarstvo koje zasigurno ne mogu dijeliti s gospodarstvom", zaključuje naša sugovornica.

Najvredniji resurs

Istarski župan Boris Miletić, koji je nedavno premijeru Andreju Plenkoviću uručio fotografije koje ovih dana objavljujemo, ističe da je i kao župan i kao građanin Istre zgrožen i najoštrije osuđuje svaku agresiju u prostoru.

"Radi se o našem najvrjednijem resursu koji će, ako se bespravna gradnja nastavi, biti nepovratno izgubljen", kaže on i ulazi u, po njemu, meritum stvari.

"Moramo biti glasni da bi nas čuli oni koji imaju i ovlasti, ali i dužnost nešto poduzeti, a to je država. Država je ta koja ima dvije opcije - ili konačno preuzeti odgovornost koju ima po zakonu, ili spustiti ovlasti građevinske inspekcije na lokalnu razinu da bismo se konačno mogli suočiti s ovim problemom. Jedinice lokalne samouprave donose prostorne planove, ali nemaju alate, odnosno zakonske ovlasti provoditi ih. U više smo navrata zatražili interveniranje od strane Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva graditeljstva da bi se taj dugogodišnji problem jednom zauvijek zaustavio", kaže Miletić i nastavlja:

"Ono što posebice boli i smeta je činjenica da su u nemalom broju slučajeva bespravni graditelji strani državljani, pa si svi skupa trebamo postaviti pitanje bi li se itko od naših građana usudio bespravno graditi u Sloveniji, Austriji ili Njemačkoj? Postojeće stanje ukazuje na činjenicu da velika većina građana koji jesu legalisti i poštuju zakone i propise ispadaju štupidi jer ona manjina koja devastira prostor često biva nekažnjena. Osim izmjena zakona i spuštanja ovlasti na jedinice regionalne i lokalne samouprave, trebalo bi uvesti, s jedne strane, drakonske novčane kazne, ali i s druge propisati kaznenu odgovornost za bespravne graditelje", zaključuje Miletić.

Bassaneseova "čestitka"

S druge strane, njegov politički oponent i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese (SDP) na tu temu gleda malo drugačije. On poručuje da je "tiha okupacija istre bumerang politike licemjerja onih koji Istrom vladaju već 30 godina".

"Prostor Istre je najveći resurs svih nas koji živimo u Istri. Taj prostor je naše bogatstvo, naše naslijeđe, ali i naša ostavština, to je prije svega naš životni prostor, naš okoliš, more, plaže, šume, gradovi i naselja. U Istri su te vrijednosti naša privilegija i zbog te privilegije smo svi mi bogati ljudi. No, zbog pohlepe pojedinaca i nebrige naše politike sve te vrijednosti i potencijal Istre su pred

uništenjem i kolapsom. Mnogi ljudi diljem Europe su odlučili taj naš dragulj, taj prostor koristiti i postati stanovnici Istre, i to je prihvatljivo kada se drže zakona", veli Bassanese.

Bespravna gradnja u Umagu i okoliciBespravna gradnja u Umagu i okolici

"No da bi sačuvali Istru od pohlepe i kriminala pojedinaca, taj naš dragulj i sve te vrijednosti i potencijal koji nam Istra pruža, o tome se mora brinuti politika, zakonima i radom. Želimo li mi uopće dugoročno održivu Istru bez da doživimo kolaps sustava? Ako želimo, onda je to posao politike, službi i institucija. U sve to sam prvi put prije 20 godina uputio tadašnjeg ministra Žuvanića i župana Jakovčića, no bez rezultata, što je više nego očito. Politika nije osigurala sustav koji štiti teritorij Istre, a istovremeno omogućava održivi razvoj", kaže Bassanese, dodajući da u Istri živimo u kaosu koji će se oteti kontroli ako se nešto "hitno ali doslovno hitno ne poduzme".

"Bespravna gradnja se događa uz tihu okupaciju šuma, polja i obale, sustav javne infrastrukture je pred kolapsom - vode, struje, prometnica, kanalizacije, a o problemu komunalnog otpada i Kaštijuna i okoliša da ne govorimo. Oni koji bi trebali štititi prostor Istre danas se bave politikom, a političari iz Istre će sve prebaciti na Zagreb. Da je prije 20 godina, kao i danas, politika to željela riješiti, danas mi o tome ne bi raspravljali, što je i moja novogodišnja čestitka Županu i Ministru", zaključuje gradonačelnik Umaga i SDP-ovac Bassanese.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini