JUŽNA ISTRA KAO VELIKO SMETLIŠTE

Lokacija na kojoj je planirana sušionica fekalnog mulja samo je nekoliko kilometara udaljena od marina u Pomeru i Medulinu. U ACI-ju smatraju da je to nedopustivo 

Možemo zamisliti što bi se tek dogodilo i kakve bi negativne posljedice za mještane i sve goste Medulina i Pule imala planirana izgradnja sušionice fekalnog mulja i njen kombinirani kumulativni učinak sa Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Kaštijun

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Ivan Herak (snimio Milivoj MIJOŠEK) / Nautičare ne privlače miomirisi s Kaštijuna

Ivan Herak (snimio Milivoj MIJOŠEK) / Nautičare ne privlače miomirisi s Kaštijuna


Ne stišavaju se reakcije vezane za planiranu izgradnju sušionice fekalnog mulja na području Kaštijuna. Nakon što su se o tom projektu nedavno jednoglasno negativno izjasnili medulinski vijećnici, da Kaštijun ne treba biti lokacija za gradnju muljare poručuju i iz jednog od najznačajnijih gospodarskih subjekata koji posluje na području te općine. Naime, jedna od četiri ACI-jeve marine u Istri nalazi se u Pomeru, u neposrednoj blizini Kaštijuna i lokacije na kojoj bi trebala biti muljara. Što o tom planu misle u ACI-ju komentirao nam je član uprave te tvrtke dr. sc. Ivan Herak.

Ivan Herak  (snimio Milivoj MIJOŠEK)Ivan Herak (snimio Milivoj MIJOŠEK)

"ACI kao najveći sustav marina na Mediteranu i vodeća hrvatska nautička tvrtka teži ka sustavnom rastu i sveobuhvatnom razvoju svih svojih marina. Da bi kao uprava ACI-ja mogli izvući maksimum iz svake naše marine, naši korisnici moraju biti zadovoljni uslugom koju im nudimo, te se u njima i ugodno osjećati. U težnji za unaprjeđenjem i poboljšanjem kvalitete svake naše marine mi kao Uprava društva redovito pratimo sve aktualnosti ne samo na području na kojem su locirane naše marine, već na i na širem području kojem gravitiraju gosti iz naših marina. Tako smo ujedno popratili i aktualnosti vezane uz planiranu izgradnju sušionice fekalnog mulja na lokaciji Kaštijun, kao i rezoluciju protiv iste koju je donijela Općina Medulin.

Naime, ACI d.d. je vlasnik marina u Pomeru i u Puli. U Pomeru ima 294 veza te 30 suhih vezova koji su renovirani 2016. godine. ACI marina u Puli ima 192 veza i otvorena je cijele godine. Smatramo da izgradnja spomenute sušionice šteti poslovnom interesu ACI-ja i stoga se protivimo njezinoj izgradnji", kaže Herak.

Niz negativnih učinaka

U ACI-ju su, dodaje, pozorno analizirali sve argumente koji su iznijeti na sjednici medulinskog Vijeća na kojoj je donijeta rezolucija Općine Medulin protiv izgradnje sušionice fekalnog mulja na lokaciji Kaštijun, te ih u potpunosti podržavaju.

"Ta lokacija dva kilometra zračne linije od marine Pomer, odnosno četiri kilometra od marine Pule već je dovoljno opterećena Županijskim centrom za gospodarenje otpadom, a izgradnjom spomenute sušionice nepotrebno bi se dodatno opteretila. Kao čest posjetitelj Medulina upoznat sam s činjenicom da su mještani tog područja već godinama u ljetnim mjesecima izloženi neugodnim mirisima koji dolaze s ŽCGO-a Kaštijun, a što znači da su tome izloženi i korisnici naše marine u Pomeru.

Nautičare ne privlače miomirisi s Kaštijuna (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)Nautičare ne privlače miomirisi s Kaštijuna (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Možemo zamisliti što bi se tek dogodilo i kakve bi negativne posljedice za mještane i sve goste Medulina i Pule imala planirana izgradnja sušionice fekalnog mulja i njen kombinirani kumulativni učinak s ŽCGO-om Kaštijun. To ne uključuje samo neugodne mirise, već i čitav niz drugih negativnih učinaka na život i zdravlje lokalnog stanovništva, ekologiju, te razvoj cjelovitog turizma kao glavne gospodarske grane ne samo općine Medulin nego i Pule", smatra Herak.

Kaže da u ACI-ju apsolutno podržavaju nastojanja Grada Pule da riješi kanalizacijski sustav u onim dijelovima koji su do sada bili zapostavljeni, međutim jednako tako smatraju da rješavanje problema kanalizacije za dio Pule i okolnih naselja ne može biti nauštrb kočenja razvoja cijelog dijela južne Istre.

"Sigurni smo da postoje primjerenije lokacije za zbrinjavanje fekalnog mulja od samog Kaštijuna, ali i da postoje bolje tehnologije od solarnog sušenja fekalnog mulja. Cijela južna Istra ima ogroman neiskorišten potencijal da se razvije u najprosperitetniju regiju cijele Hrvatske, a ACI želi biti jedan od nositelja takvog razvoja. To pokazuju namjeravani i višekratno javno iskazani stavovi uprave ACI-ja, ako hoćete i Pismo namjere potpisano sa Gradom Pula o ulaganju u izgradnju boutique hotela i sanaciji obale na području ACI marine Pula, kao i već izvršena kompletna renovacija marine u Pomeru koja s glamping kampom AGH-a sada čini jednu sveobuhvatnu cjelinu koja definitivno podiže nivo destinacije.

U slučaju izgradnje sušionice fekalnog mulja na spomenutom području prijeti realna opasnost da uslijed izgradnje sušionice padne kvaliteta usluge, potražnja i kvaliteta gostiju, kao i da ulaganja koja smo izvršili i koja planiramo izvršiti budu upitnog učinka. Izgradnja takvog postrojenja na kojem bi se sušio fekalni mulj u postrojenju površine stadiona "Aldo Drosina" jednostavno bi imala negativni učinak na cjelokupni turizam. Svakako nam tada ne bi dolazili gosti koji traže uslugu razine pet zvjezdica i koji su takvu uslugu spremni adekvatno platiti, a to je upravo onaj turizam kojem ACI teži.

Nautičari su gosti dobre platežne moći, koji osim glavne sezone pune i pred i post sezonu. Nautičari su tip gostiju koji mogu birati gdje će prespavati, a sigurno neće izabrati mjesto na kojem osjete neugodne mirise i u kojem nemaju adekvatnog sadržaja", poručuje član uprave ACI-ja apelirajući da se nađe adekvatno rješenje za zbrinjavanje fekalnog mulja na drugoj lokaciji koja nije Kaštijun, i to korištenjem adekvatne tehnologije koja neće ugrožavati zdravlje i prosperitet bilo koje lokacije na kojoj bude smješteno takvo postrojenje.

Dugoročna šteta

Takva postrojenja, smatra on, trebala bi biti smještena na lokacijama na kojima će se izgradnjom takvog postrojenja stvoriti dodana vrijednost za tu lokaciju, i to radna mjesta i dodatne prihode.

"Izgradnja takvog postrojenja na lokaciji Kaštijun tome svakako neće doprinijeti, već će nesporno dugoročno štetiti, budući da će dovesti do nedvojbenog pada standarda i smanjenju daljnjih investicija u turizmu. Šteta je da se lokacija Kaštijuna koristi za smetlište cijele južne Istre kad ta lokacija može biti znatno bolje iskorištena za razvoj i unapređenje turizma ili drugih djelatnosti primjerenijih prirodnim resursima južne Istre. ACI apsolutno želi biti dionik cjelokupnog razvoja turizma ne samo južne Istre, nego i cijele jadranske Hrvatske.

Stoga, i ovim putem apeliramo na lokalne vlasti da izgradnjom novog postrojenja za sušenje feklanog mulja ne ponove pogrešku koja je napravljena izgradnjom ŽCGO-a. Baš kao i u privatnom sektoru, jedna loša planirana realizirana investicija ne može se više ispraviti, te poništava pozitivne učinke ostalih investicija. Stoga, dok god postrojenje za sušenje fekalnog mulja nije izgrađeno, znači da ima vremena za njegovo izmještanje i za involviranje nove tehnologije.

Južna Istra kao regija koja teži biti vodeća destinacija u turizmu ne samo u i Hrvatskoj, nego i šire ne može se zadovoljiti sa polovičnim rješenjima zbrinjavnja otpadnog mulja, već bi trebala težiti tome da se koristi najbolji sustav za zbrinjavanje otpadnog mulja, sve da bi se osiguralo zdravlje mještana, očuvao okoliš i stvorile pretpostavke za daljnji razvoj održivog turizma kakvog svi želimo i kojem težimo", zaključio je Herak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater