vijećE mladih GRADA LABINA

Mladi mogu utjecati na promjene lokalne zajednice

| Autor: Branko Biočić
Svečana sjednica Gradskog vijeća mladih u Circolu

Svečana sjednica Gradskog vijeća mladih u Circolu


U labinskom Malom kazalištu, popularnom Circolu, svečanom sjednicom obilježena je 20. godišnjica djelovanja Gradskog vijeća mladih grada Labina. Uz članove Vijeća mladih te voditelje, sjednici su prisustvovali gradonačelnik Valter Glavičić, predsjednica Gradskog vijeća Grada Labina Eni Modrušan, pročelnici gradskih upravnih odjela, direktori i predstavnici javnih tvrtki, kao i ravnatelji labinskih škola i ustanova.

Mladi ljudi su budućnost

Svečana sjednica obilježena je i pravim aktualnim satom na kojem su mladi gradski vijećnici postavljali pitanja gradonačelniku, pročelnicima i direktorima. Mladi su pokazali veliko zanimanje za svoju zajednicu i dobrobit sredine u kojoj žive. Bilo je tu raznih pitanja, od komunalne infrastrukture do pitanja koji se tiču mladih i razvoja dodatnih uvjeta za njihovu budućnost u rodnom gradu, a na dnevnom redu našle su se i zanimljive prezentacije obje labinske osnovne te srednje škole.

Za potpredsjednicu Gradskog vijeća mladih većinom glasova izabrana je Mila Batičić iz Osnovne škole Matija Vlačić.

- Zaista je ovo danas bilo lijepo iskustvo uz druženje s mladim, proaktivnim ljudima koji su naša prava budućnost. Sam interes za ovakav vid sudjelovanja u razvoju lokalne zajednice te veliki afinitet prema društvenom djelovanju daju nam onaj dodatni motiv da sve što činimo na polju boljih uvjeta za mlade sugrađane nije uzalud. Sve dosadašnje titule najboljeg srednjeg grada u državi veoma su nam drage, ali više od svega važna nam je ova mladost koja će promišljajući na ovakav način ostvariti mnogo u svojim životima, ali biti i jedan ogroman kotač razvoja Labina u skoroj budućnosti. Bravo za sve i velike čestitke svim dosadašnjim i sadašnjim polaznicima, kao i voditeljima na prvih dvadeset godina postojanja Vijeća, istaknuo je gradonačelnik Glavičić i posebno istaknuo Eni Modrušan i Čedomira Ružića kao jedne od začetnika i pokretača Gradskog vijeća mladih u Labinu.

Uz učenike sjednici su prisustvovali i sadašnje te neke od bivših voditeljica ovih zanimljivih grupa učenika. Voditeljice Gradskog vijeća mladih u Osnovnoj školi Matije Vlačića su Silva Tenčić i Silvia Česnik, u Osnovnoj školi "Ivo Lola Ribar" Jasmina Beloč i Ivana Griparić Fable i u Srednjoj školi Mate Blažine, Ana Paliska.

Sastanci na tjednoj bazi

Kroz dugogodišnji rad Gradskog vijeća mladih Grada Labina voditeljice su bile i Doris Golja, Đurđica Martinčić, Melita Griparić, Vesna Tenčić, Elena Brnjac, Tanja Dobrić te Laura Kokot.

Ideja o sudjelovanju mladih u kreiranju svojih potreba unutar lokalne zajednica oživjela je u Norveškoj davne 1998. godine, gdje su predstavnici grada Labina i Srednje škole Mate Blažine mogle prisustvovati radu tamošnjeg Vijeća mladih. Ta se ideja polako, ali sigurno implementirala u rad labinske lokalne zajednice te se ove godine obilježava visoka 20. obljetnica postojanja labinskog Vijeća mladih. Čine ga predstavnici sve tri labinske škole, dvije osnovne i to OŠ 2Ivo Lola Ribar" i OŠ Matije Vlačića te SŠ Mate Blažine, s po sedam učenika (vijećnika) iz svake od njih.

Pored tih sedam predstavnika, u svakoj školi postoji prošireno vijeće koje čine svi zainteresirani učenici. Vijeće svake škole redovito se sastaje na tjednoj bazi. Cilj Gradskog vijeća mladih je, kroz ideje i konstruktivne kritike mladih, kritički promišljati te utjecati na promjene unutar lokalne zajednice. Pored toga, važno je slobodno izraziti svoje potrebe i želje te djelovati na školsko ozračje. U cijelom tom periodu najmanje dva puta godišnje održavale su se tematske sjednice Gradskog vijeća mladih u Gradskoj vijećnici za koje su se temeljito pripremali u svojim školama. Za tu prigodu izradili su prezentacije, plakate, ankete, predstavili rezultate raznih istraživanja koje bi samostalno iznijeli. Sjednicama Gradskog vijeća mladih, poput one jučerašnje u Circolu, predsjedava trenutni gradonačelnik, zamjenik je iz redova učenika, a sjednicama prisustvuju i, ovisno o temi, pročelnici raznih odjela pri Gradu Labinu te razni gosti, ovisno o temi o kojoj se raspravlja. Vijećnici pored tematskog dijela sjednice pripremaju i vijećnička pitanja.

Kroz dvadeset godina rada gradskog vijeća mladih održano je četrdesetak sjednica na razne teme od kojih su neke: rudarenje i Labinska republika, kvalitetno obrazovanje, kako vidim svoj grad, nasilje u školi, digitalno nasilje, slobodno vrijeme mladih, velikani našeg grada, buduće turističke perspektive našeg kraja s naglaskom na biciklizam, pješačke zone Labinštine, moja obitelj, uzori nekad i sad, rano pijenje mladih, kako pomoći osobama s posebnim potrebama…

Kroz sudjelovanje u radu Vijeća učenici se uče toleranciji, boljoj komunikaciji, izražavanju vlastitih stavova, slobodi govora, govorništvu i javnom nastupu, timskom radu te se na taj način i bolje povezuju škole u Labinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom