OBILJEŽAVANJE

Prije 31 godinu ustrojena je 154. istarska brigada Hrvatske vojske: U Poreču ima obalu, a Novoj Vasi postoji spomenik svim braniteljima Poreštine

| Autor: Glas Istre
Pripadnici brigade s porečkim gradonačelnikom Lorisom Peršurićem

Pripadnici brigade s porečkim gradonačelnikom Lorisom Peršurićem


Članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i 154. brigade Hrvatske vojske iz Poreča susreli su   se s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem u povodom 31 godine ustrojenja brigade. Tog 1. prosinca 1991. godine 154. brigada ustrojena je temeljem odluke ministra obrane Republike Hrvatske u Pazinu te je sastavljena od vojnih obveznika Buzeštine, Labinštine, Pazinštine, Poreštine te onih s područja nekadašnje Bujštine.

Prvi zapovjednik brigade Drago Dika, zapovjednik Mirko Buić i predsjednik porečkog ogranka UDVDR-a Miro Sošić zahvalili su se na dobroj suradnji i želji da se sjećanje na doprinos u Domovinskom ratu uvijek održi. Prisjetili su se i svih javnih ustanova i privatnih tvrtki koje su uvelike pomogle brigadi na ratnom putu u smislu opreme i potrepština, tako i u današnjoj podršci u realizaciji ideja.

Kao što je rekao gradonačelnik, zahvalnost, ali i vrlo dobra suradnja između Grada i 154. brigade traje već godinama, a u posljednje je vrijeme rezultirala otvaranjem „Obale 154. brigade Hrvatske vojske“ na porečkoj Peškeri i predstavljanjem monografije o 3. bataljunu 154. brigade, čime je svečano obilježeno 25 godina postojanja brigade, dok je u 2018. u Novoj Vasi otkriven spomenik svim braniteljima Poreštine.

Tijekom cijelog razdoblja Domovinskog rata ovu postrojbu karakterizira vrlo visok stupanj odgovornosti svih zapovjednih sastava, ali i svih pripadnika brigade, (iznimno visok odaziv na mobilizaciju, nema pojava samovoljnog napuštanja postrojbe ili pak samovoljnih i neplaniranih akcija), visoka razina profesionalnosti i stručnosti časnika i dočasnika (za uvjete pričuve) visoka razina borbene spremnosti snaga. Humanost i briga za čovjeka, vlastitog vojnika, ali i protivnika još je jedna značajka po kojoj je ova postrojba prepoznatljiva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum