Ambiciozni program

Jačanje gospodarstva Labina: Iduće godine planira se utrošiti više od 100.000 eura. Ovo su prioriteti

Sredstva namijenjena za saniranje negativnih posljedica korona virusa u 2022. godini koristila su se za poticanje investiranja poduzetnika i obrtnika u obnovljive izvore energije što su u ovom konkretnom slučaju sunčane elektrane. Cilj je bio smanjenje troškova poslovanja poduzetnika i obrtnika usred naglog poskupljenja energenata i električne energije

| Autor: Branko Biočić
Proizvodnja peći za pelete (foto A. Šćulac)

Proizvodnja peći za pelete (foto A. Šćulac)


Grad Labin kroz Program jačanja gospodarstva, koji je temeljni i sveobuhvatni prateći dokument proračuna Grada Labina za 2023. godinu, za jačanje gospodarstva planira uložiti 122.505 eura. Planirana sredstva namijenjena su bespovratnim potporama i subvencijama, ulaganjima u coworking prostor, edukativne aktivnosti, aplikaciju "Labin na dlanu", promociju tradicijskih obrta i proizvoda te sufinanciranje poljoprivrede posredstvom Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma te lokalnih akcijskih grupa Istočna Istra i Alba.

U Programu jačanja gospodarstva za 2023. godinu najveći udio u ukupno planiranim sredstvima i to 76 posto otpada na bespovratne potpore i subvencije.

- Od uvođenja programa 2013. godine do danas odobreno je sveukupno 465 potpora i subvencija vrijednih 451,3 tisuće eura odnosno 3,4 milijuna kuna. Najveći udio od 59 posto odnosio se na podizanje konkurentnosti poduzetnika, odnosno na subvencioniranje nabave nove opreme i inventara. Za početnike je odobreno 31 posto potpora, dva posto odobrenih potpora odnosilo se na subvencioniranje troškova stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika, a jedan posto na nekadašnju mjeru poboljšanja energetske efikasnosti u poslovanju. Na mjeru subvencioniranje digitalizacije poslovanja koja je uvedena u 2020. godini, odnosilo se sedam posto od ukupno odobrenih bespovratnih potpora u ovoj godini kada je odobrena jedna potpora od deset tisuća kuna za subvencioniranje organizacije međunarodnih IT konferencija, kaže Robert Mohorović, pročelnik gradskog Odjela za gospodarstvo i EU projekte.

Istaknuo je da je unutar aktivnosti bespovratne potpore i subvencije u mjeri Poticaji poduzetnicima i obrtnicima, na temelju raspisanog javnog poziva u ovoj godini, odobreno sedam bespovratnih potpora za početnike, 18 bespovratnih potpora i subvencija za nabavu nove opreme i inventara, 12 potpora za digitalizaciju poslovanja te jedna potpora za subvencioniranje organizacije međunarodnih IT konferencija, sveukupno u vrijednosti od 497 tisuća kuna ili gotovo 66 tisuća eura.

- Od ukupno odobrenih potpora prevladavale su potpore za subvencioniranje nabave nove opreme i inventara 47 posto, potom potpore za digitalizaciju poslovanja 32 posto, potpore za početnike 18 posto te potpore za subvencioniranje organizacije međunarodnih IT konferencija tri posto. Zbog velikog zanimanja poduzetnika i obrtnika cjelokupan iznos planiran za bespovratne potpore i subvencije rezerviran je u potpunosti već do kraja ožujka ove godine, rekao je Mohorović.

Govoreći o očekivanjima i aktivnostima iduće godine istaknuo je da se planira nastavak dodjele bespovratnih potpora i subvencija.

- Ovisno o situaciji s pandemijom korona virusa, odnosno društveno-političkim previranjima i krizama koje se mogu dogoditi tijekom 2023. godine, osigurat će se izvjesna sredstva kao pomoć najugroženijim gospodarstvenicima za omogućavanje nastavka njihove registrirane djelatnosti ili poboljšanja i unapređenja iste. Za realizaciju navedenih bespovratnih potpora, Grad Labin će prema potrebi raspisati javni poziv kojim će se definirati namjena, korisnici i uvjeti za ostvarivanje prava na potporu, ističe Mohorović te navodi da je u travnju ove godine raspisan Javni poziv za sufinanciranje fotonaponskih elektrana za poduzetnike i obrtnike sa područja Grada Labina u 2022. godini. Odobrene su dvije potpore za sufinanciranje integrirane fotonaponske elektrane, za elektrotehnički projekt te dobavu, ugradnju i spajanje fotonaponskog sustava, u iznosu od 10.000 kuna.

Kaže kako su se sredstva namijenjena za saniranje negativnih posljedica korona virusa u 2022. godini koristila za poticanje investiranja poduzetnika i obrtnika u obnovljive izvore energije što su u ovom konkretnom slučaju sunčane elektrane. Cilj je bio smanjenje troškova poslovanja poduzetnika i obrtnika usred naglog poskupljenja energenata i električne energije.

Krajem 2020. godine Grad Labin je, zajedno s Istarskom županijom, Istarskom razvojnom agencijom - IDA-om i poslovnim bankama te ostalim gradovima u Istri pokrenuo Program kreditiranja "Poduzetnik Istarska županija 2020”. Ukupni kreditni potencijal te kreditne linije iznosi 385 tisuća kuna, a za poduzetnike koji su registrirani, odnosno koji imaju prebivalište na području Grada Labina 35 tisuća kuna. Poduzetnici - korisnici kredita, odobrena sredstva kredita koriste za nove investicije s rokom otplate do deset godina te za obrtna sredstva s rokom otplate do tri godine.

- Do 2021. godine odobreno je 18 kredita poduzetnicima i obrtnicima s područja grada Labina u iznosu od 5,1 milijuna kuna. U ovoj godini odobreno je još pet kredita pa su ukupno do 2022. godine odobrena 23 kredita u ukupnom iznosu od 6,2 milijuna kuna. Grad Labin subvencionira kamatu u visini od jedan posto pa je do 30. rujna ove godine, na ime tog sufinanciranja, Grad Labin uplatio poslovnim bankama iznos od 22,4 tisuće kuna. Subvencioniranje kamatne stope nastavit ćemo i u narednim proračunskim godinama do finalne otplate kredita od strane poduzetnika i obrtnika. Za provedbu ovih mjera Poticaja obrtnicima i poduzetnicima koje, sukladno zakonu, predstavljaju potporu male vrijednosti, Grad Labin, odnosno Upravni odjel za gospodarstvo i EU projekte u prvom tromjesečju 2023. godine raspisat će javni poziv obrtnicima i poduzetnicima koji će sadržavati uvjete, kriterije i potrebnu dokumentaciju za ostvarivanje prava na poticaje i subvencije, rekao je pročelnik Mohorović.

Već tri godine u Labinu djeluje Coworking prostor smješten na katu Gradske knjižnice koji ima deset sjedećih mjesta, a koristili su ga i digitalni nomadi. Grad Labin sufinancira održavanje tog prostora kao i edukativna predavanja u funkciji daljnjeg obrazovanja i informiranja poduzetnika i obrtnika s područja Grada Labina.

Mohorović je najavio da će se u Programu jačanja gospodarstva za 2023. godine ponovo aktivirati aplikacija on line baze podataka "Labin na dlanu" koja omogućava interaktivnu vizualizaciju cjelovite slike grada kroz praćenje gospodarskih kretanja, pretraživanje, rangiranje i analizu tvrtki s područja grada, praćenje turističkih pokazatelja, strukture stanovništva, zaposlenosti i nezaposlenosti. Baza podataka "Labin na dlanu" dio je šire platforme projekta Open City.

U Programu jačanja gospodarstva nalaze se i aktivnosti usmjerene na poljoprivredu, ribarstvo, ruralno područje i niz drugih aktivnosti usmjerenih na povećanje gospodarskog djelovanja kao što su povoljne cijene gradskih poslovnih prostora, razvoj infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Vinež uz smanjeni komunalni doprinos od 60 posto, izrada dokumenata prostornog uređenja uz izdavanje dokumenata za gradnju u najkraćem mogućem roku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater