Uoči blagdana

Briga za građane starije životne dobi: Božićnice za umirovljenike Umaga

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Foto Pixabay)

Ilustracija (Foto Pixabay)


Polazeći od pomno izrađenog socijalnog programa Grada Umaga, a uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, Grad Umag i ove godine nastavlja s osiguravanjem prigodnih potpora svojim umirovljenicima, odnosno božićnica. Potporu ostvaruju svi umirovljenici s prebivalištem na području grada Umaga u neprekidnom trajanju od najmanje pet godina, a kojima je mirovina jedini izvor osobnih prihoda.

Umirovljenici moraju ujedno ispunjavati uvjet o visini mjesečnih prihoda. Naime, božićnicu mogu ostvariti samci čiji ukupni mjesečni prihodi iznose do 2.000 kuna, odnosno umirovljenička zajednica čiji ukupni mjesečni prihodi iznose do 4.000 kuna. Osim navedenog, ne smiju u vlasništvu ili suvlasništvu imati kuću, stan ili drugu nekretninu koja im ne služi za podmirenje osnovnih stambenih potreba, a čijim bi se stavljanjem u promet mogli ostvariti ili se ostvaruju dodatni prihodi od imovine i imovinskih prava.

Tako će, odlukom gradonačelnika, svi umirovljenici koji udovoljavaju navedenim uvjetima, primiti potporu-božićnicu čija se vrijednost kreće od 1.000 do čak 4.000 kuna.

Za umirovljenike čija je mjesečna mirovina jednaka ili manja od 1.000 kuna, gradska potpora-božićnica iznosi 4.000 kuna. Za umirovljenike čija mirovina iznosi do 1.500 kuna, božićnica će iznositi 2.500 kuna, dok će za umirovljenike čija je mirovina do 2.000 kuna mjesečno, božićnice iznositi 1.000 kuna.

- Naši su nam umirovljenici mnogo toga ostavili u nasljeđe, a na nama je da uzvratimo zahvalnošću i brigom. Vaš i naš grad, grad u koji ste uložili godine truda i ljubavi, je grad koji želi pružiti najbolje i najviše svojim građanima starije dobi. Zadatak zajednice je osigurati dostojno starenje i aktivno sudjelovanje u društvu, kako bi se našim umirovljenicima, kroz podršku, barem u malom dijelu odužili za sve što su učinili za razvoj našeg društva, naglasio je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Valja istaknuti da je božićnica samo jedna u nizu pomoći, programa i potpora koje je Grad Umag osmislio i osigurao svojim umirovljenicima.

Zahtjevi za potporu se mogu preuzeti na internetskim stranicama Grada Umaga ili na ulazu u zgradu Gradske uprave, na adresi Trg slobode 7. Zahtjevi s popratnom dokumentacijom se mogu predati do petka, 9. prosinca 2022. godine, isključivo osobnom predajom u pisarnicu Grada (Trg slobode 7). (GI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom