Godišnja skupština

U planu je ponovno kandidirati projekt proširenja Vatrogasnog doma u Buzetu na EU fondove

Planovi za budućnost kao što su uređenje prostora u Roču, obnavljanje voznog parka, nabavka opreme, obuka operativnog članstva, ambiciozni su, ali ipak nužni kako bi se nastavio kontinuirani razvoj društva, rekao je predsjednik DVD-a Buzet Saša Pavletić

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Dobitnici zlatne vatrogasne medalje (u sredini), Denis Prodan i Robi Jermaniš (foto: DVD BUZET)

Dobitnici zlatne vatrogasne medalje (u sredini), Denis Prodan i Robi Jermaniš (foto: DVD BUZET)


"Dobrovoljno vatrogasno društvo Buzet, prva organizirana vatrogasna postrojba na području današnjeg Grada Buzeta, osnovano je davne 1952. godine. Otada je prošlo 70 godina i u tom je razdoblju bilo mnogo događaja koji su doprinijeli dinamičnom razvoju buzetskog vatrogastva. Zasluga je to i osnivača DVD-a Buzet, kao i čitave plejade dobrovoljnih vatrogasaca koji su u znatno skromnijim uvjetima nego su to danas, dali svoj veliki obol zaštiti dobara našeg kraja. Zahvaljujući neizmjernom entuzijazmu uspjeli su broditi kroz bure neimaštine i održati duh dobrovoljstva", istaknuo je predsjednik DVD-a Buzet Saša Pavletić na godišnjoj skupštini kojom je obilježen značajan jubilej.

Odjeljenja žena i mladeži

Početkom devedesetih godina, naglasio je Pavletić, rad buzetskog DVD-a malo stagnira da bi 1996. godine, izborom novog rukovodstva, došlo do novog zamaha, a posebni polet bilježi se 2000. godine osnivanjem Područne vatrogasne zajednice čiji je DVD član, što je rezultiralo velikim uspjehom u vatrogastva u Buzetu.

- Danas DVD Buzet raspolaže s pet vatrogasnih vozila, putničkih i terenskih. Operativno članstvo je podijeljeno po operativnim grupama Buzet, Vrh, Svi Sveti i Roč, te još na odjeljenje žena i odjeljenje mladeži. Područje Grada Buzeta rasporedom je pokriveno tim operativnim grupama što je veoma bitno prvenstveno u preventivnoj zaštiti i zaštiti od požara uopće. Planovi za budućnost kao što su uređenje prostora u Roču, obnavljanje voznog parka, nabavka opreme, obuka operativnog članstva, ambiciozni su, ali ipak nužni kako bi se nastavio kontinuirani razvoj društva. rekao je Pavletić.

Na godišnjoj skupštini sa svečarskim predznakom, Pavletić se zahvalio svima koji su od 1952. godine radili na unapređenju vatrogastva, članovima DVD-a od osnutka do danas, buzetskom gospodarstvu, Gradu Buzetu, Istarskoj županiji, Republici Hrvatskoj i svima ostalima koji su uložili velike napore da bi DVD Buzet dostigao razinu na kojoj se nalazi.

Za 10 godina aktivnog članstva u DVD-u spomenice Područne vatrogasne zajednice Buzet dobili su: Antonio Kajin, Luka Hrvatin, Stefan Sinčić, Luka Nemarnik, Emil Krulčić, Mateo Fabris, Vedran Glavić, Marin Krušvar, Paolo Agapito, Dorjan Matković, Marko Zonta, Larisa Prelac, Leana Dobša i Elvis Pavletić. Za 20 godina aktivnog članstva u društvu spomenice su dobili: Dorijan Majcan, Mladen Petohleb, Marino Prodan, Armando Fabijančić, Saša Pavletić, Davor Nemarnik, Robert Rabak, Valter Glavić, Adelmo Glavić, Valdi Glavić, Edi Pavletić, Dino Krbavac, Elvis Perčić, Rino Brnobić, Elvis Šavko, Emil Greblo, Denis Krulčić, Đino Kos, Klaudio Fabris, Nenad Piuti i Sandi Jermaniš. Za 40 godina aktivnog članstva u društvu spomenice su dobili: Dragan Klarić, Darko Klarić i Đani Soldatić.

Srebrne i zlatne medalje

Srebrnu vatrogasnu medalju za poseban doprinos i razvoj djelatnosti zaštite od požara, Vatrogasna zajednica Istarske županije dodijelila je Draganu Klariću i Nenadu Ratoši, dok je zlatnu vatrogasnu medalju za poseban doprinos i razvoj djelatnosti zaštite od požara, Hrvatska vatrogasna zajednica dodijelila Denisu Prodanu i Robiju Jermanišu.

Gradonačelnik Damir Kajin zahvalio se DVD-u na dosadašnjem radu i istaknuo njegov značaj i doprinos zajednici. Naglasio je da će se u idućoj godini povećati sredstva za PVZ-a Buzet, a sukladno tome i DVD-u. Prioritet će biti rješavanje prostora u Roču za operativnu grupu Roč. U planu je na europske fondove ponovno kandidirati projekt proširenja Vatrogasnog doma u Buzetu.

DVD Buzet je u proteklom jednogodišnjem razdoblju svoje aktivnosti provodio sukladno planu rada, pod krovnom organizacijom Područne vatrogasne zajednice Buzet, te uz vrlo dobru suradnju s Javnom vatrogasnom postrojbom Buzet. Uz operativno- preventivne zadatke, velika pažnja posvećena je obuci članova kako bi se uvijek spremno odgovorilo na izazove.

Draženko Krivičić, zapovjednik DVD-a, istaknuo je da je buzetski DVD sudjelovao na državnom natjecanju za odrasle u Varaždinu s tri ekipe, muški A i B i odjeljenje žena. S obzirom da je prošla godina bila obilježena pandemijom koronavirusa, bio je smanjen broj manifestacija koje se inače održavaju na buzetskom području, samim time i potreba za angažmanom dobrovoljnih vatrogasaca u smislu pružanja pomoći zaštite. Primarno su stoga sudjelovali u svim akcijama za zaštitu od požara i akcijama preventive. Članovi vatrogasne mladeži imali su teoretsku i praktičnu nastavu kad su to uvjeti zbog pandemije dozvoljavali, a omogućeno im je kampiranje u Kampu vatrogasne mladeži u Fažani.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater