"ŽIVOT NA VAGI"

Zuzana Filipaš iz Raše: "Došla sam u Hrvatsku sa 60 kila, udebljala sam se do 146, a sada imam 100"

Zuzana sada uživa u životu, vratila se sportu, rola, hoda, planinari, hodala je od Lovrana do Učke, vježba u garaži, a omiljena joj je šetnja dolinom Raše za koju kaže da je predivna, naziva je dolinom ljubavi i poziva sve da njome prošeću. Voljela bi pomoći i drugim ženama koje imaju problema s debljinom

| Autor: Branko BIOČIĆ
Dobro je stesala liniju, ali želi skinuti još 20 kilograma (snimio Branko BIOČIĆ)

Dobro je stesala liniju, ali želi skinuti još 20 kilograma (snimio Branko BIOČIĆ)


Iza Zuzane Filipaš, 48-godišnje Čehinje iz okolice Brna koju su posao i ljubav doveli u Hrvatsku i sada živi u Raši sa svojim drugim suprugom Vitomirom, bogato je i jedinstveno iskustvo sudjelovanja u RTL-ovoj emisiji "Život na vagi".

Zuzana Filipaš i njezina ponosna direktorica Ksenija Burul (snimio Branko BIOČIĆ)Zuzana Filipaš i njezina ponosna direktorica Ksenija Burul (snimio Branko BIOČIĆ)

- U Hrvatsku sam došla s 23 godine zbog posla i moj me poslodavac poslao u kamp u Rapcu. Tada sam imala 60 kilograma jer sam se u Češkoj aktivno bavila sportom, klizanjem i kanuom, raftingom. Imala sam tada mjere 90-65-90, kao misica. U Hrvatskoj sam se prestala baviti sportom, moje je tijelo reagiralo, plus trudnoća i jako sam se udebljala, do 146 i pol kila u 23 godine.

Tu sam upoznala svog prvog supruga iz Štrmca s kojim imam dvoje djece i za kojeg sam se udala jer sam tako obećala bivšoj svekrvi koja je bila jako bolesna. To je za mene bilo dosta teško razdoblje jer sam godinu dana čuvala bolesnu ženu, koja je bolovala od raka. Jako sam se zatvorila, a kada sam zatrudnjela, trebala sam čuvati trudnoću pa sam sedam mjeseci ležala i udebljala se 30 kilograma. Kada sam rodila, u tom samoći, još sam se više udebljala, govori nam Zuzana na tečnom hrvatskom jeziku s ponekom češkom riječi.

Podrška i obitelji i poslodavca

U Hrvatskoj živi već 25 godina, sada u Raši, kod svog drugog supruga Vitomira, "divnog čovjeka koji radi u tvrtki Roplast u Kršanu".

Zuzana na radnom mjestu (snimio Branko BIOČIĆ)Zuzana na radnom mjestu (snimio Branko BIOČIĆ)

- S prvim suprugom nisam se karakterno slagala i razveli smo se, s njim imam sina Antonija i kćer Emili. U drugom braku, nažalost, nemam djece. Nakon razvoda bio mi je težak period, sve sam ostavila svom bivšem mužu, ostala sam sama i našla apartman u Rapcu, radila dva posla. Kada je Bog vidio da više ne mogu, poslao mi je sadašnjeg supruga Vitomira Filipaša i to mi je dalo nadu. On me volio i voli takvu kakva sam bila i kakva jesam. On me poznaje u dušu, zatvorila sam se u kuću i govorila sam mu da bih se htjela riješiti tih kilograma. Prije tri godine imala sam tešku operaciju, nakon toga sam se još udebljala 20 kila, imala sam 146 i pol kilograma, priča Zuzana.

Suprug je znao koliko je nesretna zbog toga, razgovarali su kako joj pomoći, a kada je odlučila prijaviti se u emisiju "Život na vagi", on ju je podržao. Prvi put se prijavila 2019., ali je nisu primili zbog operacije koju je prošla. To je nije obeshrabrilo, nego se nakon dvije godine povjerila kolegici na poslu Petri da bi se ponovno željela prijaviti u "Život na vagi". Kolegica ju je podržala i rekla da je već vidi kako vrti kućni bicikl u toj emisiji. Podržala ju je i kćerka pa se odlučila prijaviti. Njezinu želju poslovođa Kristina u tvrtki u kojoj radi, Harnet Production za proizvodnju električnih kablova u Ripendi, prenijela je direktorici Kseniji Burul.

Zuzana Filipaš na dolasku i odlasku iz "Života na vagi" (foto: FB Život na vagi)Zuzana Filipaš na dolasku i odlasku iz "Života na vagi" (foto: FB Život na vagi)

Zuzani je bilo neugodno, zbog nje je došao novi stroj i tek se naučila raditi na njemu, kako sada reći da bi trebala odsustvo s posla radi "Života na vagi". Međutim, direktorica Ksenija joj je rekla da se slobodno prijavi jer vidi da joj je to potrebno, da je to zaslužila i da neće biti problema s poslom. I tako je ušla u emisiju.

- Prvi ulazak bio mi je jako stresan. Nisam znala što me čeka, a stresno mi je bilo i snimanje s toliko kamera, pitanja, odgovori i razgovori jer sam mislila na češkom i to pretvarala u hrvatski jezik. Najprije smo se borili za ulazak u kuću, a kad su nas postavili na bicikle, sjetila sam se kolegice Petre i pomislila da se sudbina ispunjava.

Tada sam shvatila koliko želim ući u tu kuću, znala sam da fizički to mogu, ali nisam znala gdje sam. Falilo mi je zraka. Kada sam shvatila da su me primili, ostala sam bez daha, ništa nisam vidjela, pomislila sam da sam već otišla u nebo, pa su mi pružili prvu pomoć. Ulaskom u kuću vidjela sam da je to ozbiljno. Svi koji to gledaju misle da nije tako teško, ali pokrenuti tijelo s tim kilogramima i sve to raditi bolno je, cijelo tijelo boli. Kada me sada netko pita da li bih se vratila natrag, kažem da ne bih jer me mršavljenje boljelo. Svi smo imali bolove u mišićima, svi pate pa smo se grlili i tješili. Proživljavali smo svi isto pa mi je bilo lakše jer nisam bila sama u tome, kazuje.

Divni debeli ljudi

Najteže joj je bilo opustiti se pred kamerama. Za tjedan dana tijelo se već priviklo na napor i vježbe, ali mučile su je kamere, kada bi se vidjela na televiziji, smijala se sama sebi, govori Zuzana, ali ističe da je veliko bogatstvo što je upoznala divne debele ljude.

- Svi mi debeli se više trudimo u životu pokazati koliko vrijedimo. Svi vole vidjeti lijepe stvari, lijepe ljude, lijepe mršave žene. Debela žena mora se više truditi i biti više simpatična da je prihvate. Tako je bilo i u mom životu, uvijek sam se više trudila za druge nego za sebe, kaže Zuzana koja je zadovoljna konačnim rezultatom jer je smršavila 41 kilogram, a sada želi doći do 80-ak kilograma.

Bila je kući tri tjedna zbog petnog trna pa je dogovorno izašla iz emisije, što je iskoristila za plivanje u Koromačnu gdje je nastavila skidati kilograme. Vratila se na posao i nastavila trenirati, a za Josipa kaže da je zasluženo pobijedio i da joj je otpočetka bio velika inspiracija.

(Foto: FB Život na vagi9(Foto: FB Život na vagi9

- Mi se svi volimo, i dalje smo svi u kontaktu pa i s Nikolom koji je bio svega tri dana, osim s Marijom, ne znam iz kojeg razloga. Pišemo si, a za ovaj vikend smo svi kod Josipa na fešti. Sada živim zdrav život, vježbam, imam velike planove. Posjetit ću sve kandidate u njihovom rodnom mjestu - hodajući!, najavljuje ambiciozan plan simpatična Zuzana. Već u subotu, 3. prosinca, pješice će do Pule u posjet Lari, nakon toga u Rijeku, Zagreb pa i do Splita pješice. To joj je velika želja.

Kolege iz poduzeća redovno su pratili "Život na vagi", a direktorica Ksenija Burul kaže da se jako ponosi Zuzanom. "Pratili smo sve emisije, ja nisam zbog toga izlazila ni išla na službene večere. Omogućila sam joj da odsustvuje s posla od prvoga dana i koliko je god trebalo. Rekla sam joj samo neka se vrati zdrava, sretna, vesela i mršava", kaže Ksenija.

Zuzana sada uživa u životu, vratila se sportu, rola, hoda, planinari, hodala je od Lovrana do Učke, vježba u garaži, a omiljena joj je šetnja dolinom Raše za koju kaže da je predivna, naziva je dolinom ljubavi i poziva sve da njome prošeću. Voljela bi pomoći i drugim ženama koje imaju problema s debljinom. U Češkoj su joj roditelji koji su pratili njezin nastup putem interneta i sretni su zbog nje. Ovdje su je svi odavno prihvatili, voli Labinštinu, sretna je. Cijeli svijet, ljude i okolinu sada gleda drugačijim, ljepšim očima.


Podijeli: Facebook Twiter