IMA SE, MOŽE SE

U labinskom poduzeću 1. Maj nije loše: Direktoru Škoda Superb, šefovima team building, radnicima povećanje plaća, fešte u agroturizmu..

Direktor 1. Maja odgovorio je SDP-ovoj vijećnici da su se plaće i toj komunalnoj tvrtki povećale i to na način da se osnovica povećala za sedam posto te su sukladno usvojenim Vladinim mjerama uskladili neoporezive primitke.

| Autor: Branko Biočić
Labin

Labin


Na aktualnom satu posljednje sjednice labinskog gradskog vijeća Katarina Filipović, vijećnica SDP-a pročitala je mail anonimnog građanina o trošenju novca u labinskom komunalnom poduzeću 1. Maj pa je, konstatirajući da je nedavno za potrebe direktora poduzeće kupilo ili uzelo u najam najskuplji model limuzine Škoda familije, Škodu Superb, postavila direktoru 1. maja nekoliko pitanja.

- Da li je bilo potrebno kupiti ovako luksuzno vozilo ili se moglo uštedjeti kupnjom skromnije klasu? Zanima me koju cijenu ste platili za ovakvu limuzinu, koliko plaćate mjesečni najam sa PDV-om? Dobili smo informaciju da ste, osim povećanja plaća većini za 7 posto, a nekima i za 10-15 posto za mjesec listopad djelatnicima isplatili povelike stimulanse na plaću kao nagradu za dobar rad, ukupno 70.000 kuna na mjesec. Da li planirate još takvih nagrada? Za naredne mjesece od listopada 2022. svaki djelatnik dobiva 500 kn za topli obrok mjesečno, što je oko 50.000 kn mjesečno za sve zaposlenike odnosno 600.000 kn na godinu. Pitam se da li to imaju i u drugim firmama, školama, vrtićima? Kroz 2022. godinu imali ste nekoliko team building putovanja sa rukovoditeljima na trošak tvrtke. Da li imate još koje putovanje u planu?

Katarina FilipovićKatarina Filipović

Nedavno ste u jednom agroturizmu imali feštu za kraj godine na koju su bili pozvani svi djelatnici. Je li trošak autobusa, hrane, pića i glazbe plaćen novcem građana ili su djelatnici sami platili troškove fešte, pitala je dometnuvši da bi bilo zanimljivo znati kako se sve to prikazuje u poslovnim knjigama jer reprezentacija obično nije zamišljena da prikazuje takav tip rashoda, pogotovo kad se radi o zaposlenicima.

Donald Blašković, direktor labinskog poduzeća 1. Maj je objasnio da je komunalno poduzeće koristilo Škodu Octaviju na operativni leasing koji je istekao tokom mjeseca listopada, ali nakon isteka ugovorenog roka nisu mogli otkupiti to vozilo jer se radilo o operativnom leasingu.

- Nakon toga smo se odlučili na nabavku novog vozila, ali na lageru nije bilo niti jedno vozilo i prilikom narudžbe novog, vozilo se čeka 400 dana. Iz navedenog razloga odlučili smo uzeti novo vozilo u najam. Trošak mjesečnog najma iznosi 5.002 kuna te pokriva sve troškove održavanja, registracije, servisa i drugo. Što se tiče plaća, istina je. Plaće su se povećale i to na način da se osnovica povećala za sedam posto te smo sukladno usvojenim Vladinim mjerama uskladili neoporezive primitke. Dar u naravi je podignut s 500 na 1.000 kuna i ostali neoporezivi primici osim prigodne nagrade, regres i božićnica, koja je povećana s 2.500 na 3.000 kuna, a ne na maksimalnih 5.000 godišnje. Što se tiče team buildinga i fešte povodom novogodišnjih blagdana, istina je da smo imali team building i feštu. To je bilo uobičajeno i prijašnjih godina, a prikazano je kao dar u naravi za djelatnike, kako je i zakonski propisano, rekao je Blašković.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum