VREMENSKA PROGNOZA

VIDEO / Razvija se jaka sibirska anticiklona, u prosincu Europi prijeti velika zima

| Autor: Petar Radovan/Istramet
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Nakon povećih zimskih uzbuđenja u gorju i nekim nizinama, što je kao i jaka plima duž obale uobičajeno za doba godine, na meteorološkim kartama ovih dana možemo uočiti brojne zanimljivosti, piše Istramet.

Na Sjevernoj hemisferi gdje za 5 dana počinje klimatološka zima ima više snijega od prosjeka, a pod snijegom je gotovo cijela Rusija otkuda nam stižu oni pravi zimski prodori. Sibir je hladniji od prosjeka, a negativna temperaturna anomalija ponegdje doseže i 16 °C.

S područjem pod snijegom iznad prosjeka i uz slabe mlazne struje stvaraju se povoljni uvjeti za razvoj ozbiljne sibirske anticiklone koja je jedan od glavnih čimbenika zimskog vremena u Euroaziji. U središtu anticiklone tlak zraka mogao bi prelaziti 1060 hPa, a pošto je razvijena i u višim slojevima atmosfere neće se tako brzo urušiti.

U takvoj situaciji, početkom prosinca u europskom dijelu Rusije gomilat će se veće količine hladnog zraka, a temperature zraka u Moskvi već sredinom idućeg tjedna mogle bi padati do -20 °C. Prvi je to znak kako prava zima kuca na vrata.

Ovako snažna anticiklona mogla bi poremetiti i uobičajeno snažan polarni vrtlog u ovom dijelu godine. Na nekim prognostičkim modelima možemo uočiti cijepanje glavne jezgre na 2 dijela, kanadsku i sibirsku. Treba napomenuti kako to nije rijetka pojava, međutim u kombinaciji s jakom sibirskom anticiklonom takvo stanje moglo bi se odraziti i na Europu kroz dolazak zamjetnije hladnoće.

Što se tiče kratkoročnijih prognoza, u idućim danima, pa i idućih 10-ak, vrijeme će u našem dijelu kontinenta priličiti dobu godine. Temperature zraka kretat će se oko prosjeka, dok će u gorju povremeno biti snijega, naročito sredinom idućeg tjedna te ponovno za vikend.

Jakih južina koje znaju karakterizirati prijelaz između klimatološke jeseni i zime uz nove velike plime kao ni genovskih ciklona zasad nema na vidiku. Preostaje nam samo čekati rasplet gore opisane situacije, a možda konačno i pravu zimu! 

Trodnevna Istrametova prognoza za Istru i Kvarner

SUBOTA - Pretežno oblačno vrijeme, sredinom dana uz daljnje smanjenje naoblake. Puhat će umjerena i jaka bura. Jutarnje temperature zraka od 2 do 10 °C, dnevne vrijednosti između 12 i 15 °C.

NEDJELJA - Djelomice sunčano vrijeme. Puhat će slaba do umjerena, na poznatim lokalitetima jaka bura. Jutarnje temperature zraka od 0 do 7 °C, dnevne vrijednosti između 9 do 14 °C.

PONEDJELJAK - Djelomice sunčano vrijeme, navečer uz porast naoblake. Puhat će slaba do umjerena bura i levant, navečer u okretanju na jugo. Jutarnje temperature zraka od -2 do 6 °C, dnevne vrijednosti između 8 i 12 °C.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum