TZ SREDIŠNJE ISTRE

TZ SREDIŠNJE ISTRE Uređene nove pješačke staze Sveti Nicefor, Quadruvium i Lorenzo II

Prvo je pješačenje bilo Stazom svetog Nicefora s dionicom Gavranovo krilo, kružnom stazom koja započinje u Gračišću, prolazi kroz Pićan te se vraća u Gračišće; druga je staza Quadruvium, također kružna na području općine Karojbe, a treća je staza San Lorenzo II. lagana obiteljska staza na području Svetog Lovreča

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
(Foto: TZ središnje Istre)

(Foto: TZ središnje Istre)


Protekle tri subote u studenom na području Turističke zajednice središnje Istre obilježene su "otkrivanjem" novih pješačkih staza. Spojili su tako predstavljanje novouređenih staza široj javnosti te rekreaciju koja je, zbog sjedilačkog načina života većine stanovništva, prijeko potrebna. Osim toga, svi su posjetitelji kušali i lokalnu gastronomiju.

Slap Gavranovo krilo

Turistička zajednica središnje Istre (TZSI) tijekom studenog je organizirala besplatna vođena pješačenja u općinama Gračišće, Pićan, Karojba i Sveti Lovreč naziva "Explore central Istria in Autumn", odnosno "Otkrij središnju Istru u jesen". Razgledi su bili organizirani tijekom triju subota u studenom, odnosno 5., 12. i 19. studenog. Po završetku pješačenja, sudionici su uživali u istarskoj maneštri u ugostiteljskim objektima na području tih općina, a sve s ciljem približavanja gastronomije ovog područja.

Prvo je pješačenje bilo Stazom svetog Nicefora s dionicom Gavranovo krilo. Kružna je to pješačka staza koja započinje u Gračišću, prolazi kroz Pićan te se vraća u Gračišće i duga je 11 kilometara. Jedna od atrakcija na stazi je, kao što samo ime kaže, slap Gavranovo krilo. Iako je pješačenje započelo sivim oblacima, do kraja pješačenja zasjalo je sunce. Grupa ljudi željnih pješačenja uživala je u prirodi koja ih je okruživala tijekom četverosatnog pješačenja, a po završetku su uživali u domaćoj maneštri u konobi "Marino" u Gračišću.

Nakon toga uslijedilo je pješačenje Stazom Quadruvium. Kružna je to pješačka staza na području općine Karojbe duga 11.5 kilometara, a njezino ime Quadruvium latinska je riječ za raskrižje, po kojoj je Karojba dobila ime. Svi su prisutni upoznali dio povijesti općine Karojbe te uživali u pogledu na izvor Badavca i vrtaču Sopajac, odnosno Veli dol. Po završetku pješačenja u agroturizmu Tikel sve je pješake dočekala istarska maneštra i fritule.

Posljednje je pješačenje bilo na Stazi San Lorenzo II., kružnoj pješačkoj stazi na području Svetog Lovreča. Lagana je to obiteljska staza, otprilike 10 kilometara duga, koja se nalazi u povijesno vrlo značajnoj općini čije središte čini mjesto Sveti Lovreč, takozvani utvrđeni grad - muzej. Nakon trosatnog pješačenja, tik pred kišu, grupa je stigla u Tomažovu konobu u Voštene, gdje je uživala u domaćoj rakiji i istarskoj maneštri.

Interes za pješačenja zbilja velik

Unatoč lošim prognozama za sve navedene datume, sva su pješačenja prošla bez kapi kiše, u dobrom raspoloženju i pozitivnom umoru koji je savladao sudionike pri završetku. Interes za pješačenja bio je zbilja velik pa su tako, već sedam dana nakon početka zaprimanja prijava, sva mjesta bila popunjena. Sve su grupe bile u sigurnim rukama triju vodiča.

Popis svih staza moguće je potražiti na poveznici www.central-istria.com/hr/aktivnosti-activities-aktivurlaub/pjesacenje-walking.

Trasiranje i uređenje navedenih pješačkih staza dio je projekta Razvoj ponude aktivnog turizma središnje Istre - obilježavanje pješačkih i biciklističkih staza sufinanciranog sredstvima Hrvatske turističke zajednice, u sklopu javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica u 2022. godini, na koji je TZSI prijavila pet projekata. Projekt je sufinanciran sa 117 tisuća kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum