POGLEDAJTE VIDEO

"AUTENTIČNA ISTRA - GOOD MOOD / GOOD FOOD", PROMOTIVNI FILM O GASTRONOMIJI U SREDIŠNJOJ ISTRI: Ovdje je lokalno svjetsko, ovdje se kuša bogatstvo i izvrsnost domaće hrane

Okosnicu filma čini bogata lokalna gastronomija i dobro raspoloženje koje istarska domaća hrana potiče. U filmu su tako predstavljene perjanice istarske kuhinje: tartufi, pršut, vino, čripnja, sir, kamenice, domaća tjestenina te slastice poput cukerančića i Kristovih kruna. Gledatelj u filmu susreće domaćine koji se nalaze na polju, u svojim ugostiteljskim objektima i proizvodnim jedinicama kako bi se pokazala izvornost i kvaliteta domaće hrane koja se nudi u središnjoj Istri

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Film je nastao suradnjom i predstavlja čak 14 jedinica lokalne samouprave - gradove Pazin i Buzet te općine Cerovlje, Gračišće, Karojbu, Lupoglav, Pićan, Sv. Lovreč, Sv. Petar u Šumi, Tinjan, Barban, Kanfanar, Svetvinčenat i Žminj

Film je nastao suradnjom i predstavlja čak 14 jedinica lokalne samouprave - gradove Pazin i Buzet te općine Cerovlje, Gračišće, Karojbu, Lupoglav, Pićan, Sv. Lovreč, Sv. Petar u Šumi, Tinjan, Barban, Kanfanar, Svetvinčenat i Žminj


U velikoj dvorani pazinskog Spomen doma premijerno je prikazan promotivni film "Autentična Istra - Good mood / Good food", koji predstavlja dio gastronomske ponude područja Turističke zajednice središnje Istre - koja obuhvaća grad Pazin te općine Cerovlje, Gračišće, Karojbu, Lupoglav, Pićan, Sveti Lovreč, Sveti Petar u Šumi i Tinjan - a potom i ponudu na području turističkih zajednica grada Buzeta te općina Barban, Kanfanar, Svetvinčenat i Žminj, ukupno 14 jedinica lokalne samouprave. Film je realiziran u režiji i produkciji labinske tvrtke Level 52, a proizvod je projektnog udruženja spomenutih TZ-ova, okupljenih upravo pod tim nazivom, Autentična Istra.

Perjanice istarske kuhinje

Okosnicu filma čini bogata lokalna gastronomija i dobro raspoloženje koje istarska domaća hrana potiče. U filmu je tako vizualno predstavljena perjanica istarske kuhinje: tartufi, pršut, vino, čripnja, sir, kamenice, domaća tjestenina te slastice poput cukerančića i Kristovih kruna. Gledatelj u filmu susreće domaćine koji se nalaze na polju, u svojim ugostiteljskim objektima i proizvodnim jedinicama kako bi se pokazala izvornost i kvaliteta domaće hrane koja se nudi u središnjoj Istri.

Pored gastronomskih doživljaja, prikazani su i ostali jedinstveni doživljaji koji se nude: spavanje na slami, vožnja prekrasnim krajolicima, kušanje svježe hrane na polju ili na barci, ručak usred vinograda, druženje s domaćinima i slično. Kako naratorica filma dobro kaže, to je mjesto "gdje je lokalno svjetsko" i gdje se može "okusiti bogatstvo i izvrsnost domaćeg".

Direktor tvrtke Level 52, ujedno i autor filma Sanel Isanović naglasio je kako je želja bila ovim filmom ići korak dalje i ispričati priču o autentičnoj Istri. Kaže da je to priča koja će na prvu stvoriti dobre osjećaje i povezanost između gledatelja i destinacije te upravo tako stvoriti želju za dolaskom. Čitav film osmišljen je kao putovanje, veli Isanović, koje započinje buđenjem para turista na krevetu od slame, obiluje panoramskim snimkama središnje Istre, brežuljcima okupanim suncem, poljima s balama sijena, šumama i kadrovima prekrasnog krajolika.

Gledatelji upoznaju ponosne tragače za tartufima sa svojim vrijednim psima, nonice koje pokazuju starinske recepte svojim unucima, pastire, djecu koja jedu rukama i uživaju u hrani u polju, ali i turiste koje istražuju vinske podrume, leže na travi, jedu usred vinograda, voze se na traktoru... Ideja što raditi u Istri u bilo koje doba godine tako ne nedostaje.

OPG-ovi, restorani i konobe

Kako je istaknula producentica Bianca Dagostin, na filmu je sudjelovalo više od 40 lokalnih statista, a izuzetna je bila suradnja s domaćim proizvođačima i ugostiteljima koji su značajno pomogli u realizaciji filma. Filmsku ekipu "Authentic Istria - Good Mood / Good Food" čine autori i redatelji Goran Načinović i Sanel Isanović, Antonio Zulijani kao direktor fotografije, Isanović i kao skladatelj i montažer zvuka te Načinović kao montažer i kolorist. Tekst potpisuje Ana Tavić, naratorica je za hrvatsku verziju Jelena Martinović a za englesku Gwendolin Rooker. Vizašistica na filmu bila je Valentina Štokovac.

Promotivni film financiran je sredstvima Fonda HTZ-a za udružene turističke zajednice, a može se naći na poveznicama www.youtube.com/watch?v=EjgnmN9yoSw (na hrvatskom jeziku) i www.youtube.com/watch?v=sR_LVhekjWo (engleska verzija).

Sanja Kantaruti, direktorica TZ-a središnje Istre i koordinatorica projektnog udruženja TZ-ova "Autentična Istra", kaže da na ovom dijelu Poluotoka djeluje sedam OPG-ova i 30-ak restorana i konoba. Zadnje su otvorene, 2019. godine, konoba Dišpet, prva na području općine Pićan, te konoba Doma u Sv. Petru u Šumi, čiji se vlasnici bave uzgojem svinja te u ponudi imaju meso i suhomesnate proizvode iz vlastite proizvodnje. Ažurirani popis restorana i konoba može se naći na web stranici www.central-istria.com, gdje su i sve druge relevantne informacije o gastronomskoj ponudi u središnjoj Istri. I ne samo o njima, već i o lokalnim vinarima, pršutarima, maslinarima, sirarima i OPG-ovima.

- Gotovo svi objekti nude jela od istarskog goveda i svi su vrlo kvalitetni, svatko na svoj način, kaže Kantaruti dodajući da mnogi nude i lokalnu slasticu - cukerančić.

Područje TZ-a središnje Istre, ističe Kantaruti, prošle pandemijske godine ostvarilo je najbolji turistički promet do sada! U brojkama, radi se o 41.197 turističkih dolazaka i 303.477 noćenja, što je za jedan posto više nego rekordne 2019. godine, a u usporedbi s 2020. godinom imali su 46 posto više dolazaka te 36 posto više noćenja.

- Sve općine i grad Pazin bilježe rast u broju noćenja i dolazaka, u usporedbi s 2020., a najveće povećanje broja noćenja bilježi općina Cerovlje, čak 58 posto više. Ukoliko gledamo usporedbu s rekordnom 2019., najveći je rast na području općine Gračišće, deset posto. Manje noćenja u odnosu na 2019. imaju općine Karojba, Lupoglav, Sv. Lovreč i Tinjan. Zanimljivo je da su noćenja na području grada Pazina, nakon deset godina dominacije općine Tinjan, trenutno u najvećem broju - 68.292, Tinjan broji 67.235 noćenja. U općini Sv. Lovreč ostvareno je 56.264 noćenja, u općini Pićan 30.339, u općini Sv. Petar u Šumi 22.821, u općini Karojba 22.564, u općini Gračišće 13.806, u općini Cerovlje 12.916 te u općini Lupoglav 9.240 noćenja, navodi Kantaruti.

Nijemci pa domaći gosti

Najbrojniji gosti bili su Nijemci, s udjelom od čak 65 posto u noćenjima. Već drugi po brojnosti - domaći gosti - imaju udjel od tek 6,5 posto, slijede Austrijanci s nepunih šest posto, Nizozemci s četiri posto, Poljaci tri posto, Belgijanci 2,3 posto te s udjelom manjim od dva posto u središnjoj su Istri noćili gosti iz Italije, Slovenije, Švicarske, Francuske, Danske, Češke i ostalih zemalja.

Trenutno je na području TZ-a središnje Istre evidentirano 4.666 turističkih ležajeva, četiri posto više nego protekle godine, od čega se 83 posto odnosi na smještaj u domaćinstvu, odnosno od ukupno 795 objekata 690 čini smještaj u domaćinstvu. Što se tiče broja smještajnih jedinica, trenutno ih je 1.021 (lani 956), a od čega na kuće za odmor otpada 54 posto, apartmane i studio apartmane 31 posto, sobe 12 posto, dok ostatak čine seljačka domaćinstva (sedam objekata), po jedan hotel, pansion i kamp, dva kamp odmorišta i jedan kamp u domaćinstvu.

Tijekom veljače u ugostiteljskim objektima središnje Istre održat će se tradicionalni 6. Dani mednih delicija. Ugostitelji će nuditi razne delicije obogaćene pčelinjim proizvodima, a sve u cilju promocije gastronomske ponude središnje Istre te daljnjeg povezivanja OPG-ova, medara i ugostitelja u razdoblju predsezone.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater