NAJNOVIJEVELIKE POTPORE NA EU NATJEČAJIMA

Krnica, Banjole i Barban obnovit će vodovode BESPLATNO


Bilo bi dobro da se općine prijavljuju na sve natječaje na koje se mogu prijaviti. Postoji niz projekata gdje se može dobiti 100 posto financiranja kao što je primjerice gradnja i rekonstrukcija vodovoda, ali i projekti iz socijalnog fonda, naglašava Davor Škrtić direktor Eurokonzaltinga

 

"Ovo programsko razdoblje do 2020. godine idealno je vrijeme za ishodovanje sredstava za općine i gradove. U velikoj mjeri o vodstvu općine ovisi koliko će iskoristiti trenutak. Otvoren je velik broj natječaja za jedinice lokalne samouprave i potpore su vrlo visoke. Bilo bi dobro prijavljivati se na sve natječaje na koje se mogu prijaviti. Postoji niz projekata gdje se može dobiti 100 posto financiranja kao što je primjerice gradnja i rekonstrukcija vodovoda, ali i projekti iz socijalnog fonda," pojašnjava nam trendove u povlačenju europskog novca Davor Škrtić, direktor pulskog Eurokonzaltinga, jedne od većih konzultantskih tvrtki u Istri, pa i Hrvatskoj na području EU fondova.

- Pojedine općine prepoznale su važnost fondova kao što su općine Svetvinčenat, Ližnjan, Gračišće, Barban i niz drugih. Sudjelovali smo u izradi više projekata centara za posjetitelje namijenjene turistima. Odobren je značajan novac za projekte centara za posjetitelje s primjenom novih tehnologija i dizajna kao što je Katinina kuća u Gračišću, Kuća vještice Mare u Savičenti, Centar za posjetitelje u Raši koji je u fazi izvedbe, Centar Barban značajno tematski vezan uz Trku na prstenac dovršit će se do kraja godine, pojašnjava Škrtić.

Vodoopskrba

Od 10. rujna moguće je bilo prijaviti se na Mjeru 7.2 namijenjenu komunalnim društvima koja se bave vodoopskrbom i odvodnjom. Ista mogu dobiti do milijun eura bespovratno za projekte vodovoda i odvodnje.
Protekle godine uspješno su ishođena bespovratna sredstva za npr. rekonstrukciju vodovodne mreže u Valturi, u Općini Ližnjan ukupne vrijednosti iznad 5 milijuna kuna.

Pulski je Vodovod ove godine pripremio i aplicirao projekte za općinu Medulin, konkretno za projekt Banjole jug gdje će se rekonstruirati postojeći cjevovod. Slično je prijavljeno i za općinu Barban na području naselja Hrboki i Rebići. Treći je projekt rekonstrukcija cjevovoda na području luke Krnica. Povećat će se kapacitet i omogućiti novi priključci na postojeću mrežu. Radi se o značajnim infrastrukturnim projektima veličine od 5 do 7 milijuna kuna, bez PDV-a. U Eurokonzaltingu očekuju
pozitivne rezultate natječaja početkom sljedeće godine ukoliko kriterij razvijenosti ne bude presudan.

(PIŠE Jasna ORLIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike