„Supetarsko kulturno ljeto“

Više od 40-ak izlagača domaćih  proizvoda iz Istre na Ljetnom noćnom sajmu „S KLOBASICOM U EUROPU“

| Autor: Mirjan RIMANIĆ


Nakon uspješnog proljetnog međunarodnog sajma „S klobasicom u Europu“ Općina Sveti Petar u Šumi organizirala je ovog vikenda Ljetni noćni sajam „S klobasicom u Europu“ – okusi hrvatskog sela. U klaustru pavlinskog samostana i na placu pred njim svoje je proizvode ponudilo 40-ak izlagača, proizvođača domaćih poljoprivrednih proizvoda, a među njima 15-ak proizvođača tradicionalnih suhomesnatih proizvoda iz Istre. Među njima su bili i prijatelji sajma „S klobasicom u Europu“ iz Vojvodine. Naravno najtraženiji su bili štandovi s istarskim kobasicama, pogotovo onima koje u Svetom Petru u Šumi proizvode obitelji Franjul, Udovičić i Jelenić, te društva Budak produkt i Histris. Iako su istarske kobasice bile kraljica sajma i najtraženiji proizvodi na sajmu, ništa manje zanimanje nije vladalo za pršut i pancetu, a bila je to prilika i da se kuša slavonski kulen. Možda po mnogima konac kolovoza nije „štajun“ za kobasice, ali svježina stoljetnih zidina supetarskog klaustra stvarala je ugođaj u kojem su kobasice uz ugodno rashlađenu domaću malvaziju itekako prijale.

Namjera organizatora bila je organizirati turističku feštu posvećenu kobasicama bez stručnih i poslovnih dodataka, već ponuditi gostima koji ljetuju u kućama za odmor u središnjoj Istri, ali i u našem priobalju, da uživaju u tradicijskim istarskim suhomesnatim proizvodima. Budući da je Sveti Petar u Šumi već poznat po proizvodnji kobasica, ali i svom velikim proljetnom sajmu „S klobasicom u Europu“ ovo je prilika da se u „pupku“ svijeta, kako Supetarci za svoje mjesto vole kazati, kobasice ponude i stranim turistima. U cilju promicanja istarske kobasice, kao autohtonog proizvoda ovdje je početkom ljeta obitelj Franjul otvorila prvu kušaonicu kobasica, a upravo je u tijeku natječaj za izgradnju prve Kuće od kobasica u Hrvatskoj zahvaljujući kojom će stara zgrada malenice postati nezaobilazno gurmansko svratište i ugodno boravište. Realizacijom ovog projekta Općina Sveti Petar u Šumi sa svojim proizvođačima kobasica još će se čvršće pozicionirati na karti europskih gastro destinacija. U tom je cilju i pokrenuta manifestacija „Supetarsko kulturno ljeto“ u sklopu kojeg se održava i Ljetni noćni sajma „S klobasicom u Europu“ – okusi hrvatskog sela.

Otvaranje sajama uz zvuke istarske tradicijske glazbe i plesove u izvedbi Folklornog društva Pazin popratili su brojni gosti i uzvanici među kojima su bili Marija Vučković, ministrica poljoprivrede u Vladi RH, saborski zastupnik Anton Kliman, kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, Ezio Pinzan, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i Tedi Lušetić kao izaslanik Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba pokrovitelja „Supetarskog kulturnog ljeta“.

Sajam je otvorila ministrica Marija Vučković naglasivši kako njeno ministarstvo dobro surađuje s Istarskom županijom i njenim gradovima i općinama koji su veliki korisnik programa Ministarstva poljoprivrede koji se financiraju iz fondova EU. Iz programa ruralnog razvoja u Istarskoj je županiji ugovoreno više od 640 milijuna kuna projekata, a od toga već je isplaćeno oko 200 milijuna kuna. Od 23 hrvatska zaštićena proizvoda dva su iz Istre. Istarski pršut i istarsko maslinovo ulje zaštićeni su oznakom izvornosti, u postupku zaštite su istarski med, sir od ovčjeg mlijeka i meso istarskog goveda, a na kraju svog obraćanja ministrica Vučković izrazila je uvjerenje kako će se uskoro pokrenuti i specifikacija istarske kobasice. Prenoseći pozdrave Predsjednika Sabora zastupnik Kliman rekao je kako ovaj sajam promovira Sveti Petar u Šumi kao turističku destinaciju u kojoj se nude kvalitetni poljoprivredni proizvodi, jer ovo nije samo sajam kobasice već i svega onoga što Istra može ponuditi. Osim kobasica tu su pršiti, maslinovo ulje, vino, voće i sve ostalo što Istra može ponuditi svojim gostima, ali i širem tržištu. Županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan istako je kako ovaj sajam na dobar način spaja poljoprivredu i turizam, te kako je ovo odlična mogućnost plasmana kvalitetnih domaćih proizvoda kroz turizam. Izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Tedi Lušetić zahvalio je Supetarcima koji ovakvim manifestacijama njeguju tradiciju. Ne smo u gastronomiji već i u kulturi programom „Maša po strinski“, a budući da Grad Zagreb podržava takva nastojanja pokrovitelj je „Supetarskog kulturnog ljeta“.

-Naša je želje da s ovakvim projektima doprinesemo promicanju hrvatskih tradicijskih proizvoda najboljih hrvatski proizvođača u vrijeme turističke sezone. Da dođu u Sveti Petar u Šumi i predstave se posjetiteljima iz inozemstva. Vjerujem da će ovo biti poticaj za mnoge proizvođače, da svoje domaće proizvode približe stranim turistima, rekao je otvaranju sajma Mario Bratulić načelnik Općine Sveti Petar u Šumi vjerujući kako će proljetnim i ljetnim sajmom „S klobasicom u Europu“ i Kućom od klobasic Sveti Petar u Šumi postati centar promocije hrvatskih mesnih tradicijskih proizvoda. 

U nedjelju se u Svetom Petru Šumi u sklopu Supetarskog kulturnog ljeta održava tradicionalna "Maša po starinski", smotra starocrkvenog pučkog pjevanja. Na nedjeljnoj misi s početkom u 10 sati nastupit će klapa Koporan iz Poličnika, pučki pjevači iz Kaštel Lukšića, kršanski KUD i supetarski crkveni pjevački zbor sa skladbama iz čuvene pavlinske pjesmarice. U večernjem dijelu koji započinje u 19 sati osim spomenutih zborova nastupit će još novigradski pjevački zbor Lavanda, zagrebački vokalni ansambl Xtet, medulinski crkveni pjevački zbor, koparski pjevački zbor Schola coralis Ivstinopolitana, žminjski crkveni pjevački zbor, rakaljski crkveni pjevački zbor, virovitički crkveni pjevački zbor i pjevački zbor iz njemačkog grada Weil am Rhein koji su obradili Krajcarovu pjesmu "Zvona", ali i pjesmu "O mila majko nebeska" iz molitvenika biskupa Jurja Dobrile.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter