SVE JE U REDU

Želimo li otjerati i one turiste koji namjeravaju doći? Svuda raste broj oboljelih, samo se u Hrvatskoj diže panika. BOŽINOVIĆ: "POGLEDAJTE ŠPANJOLSKU. DOSTA SU NAM ELEMENTARNE MJERE!"

| Autor: Glas Istre

"Španjolska je pokrenula veliku kampanju, pozivaju turiste, a riječ je o zemlji koja je taj dan imala 300 novozaraženih i 7 umrlih od koronavirusa", upravo je rekao ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović na konferenciji za novinare.

"Ako se pridržavamo barem elementarnih mjera, a to je fizička distanca, onda smo sigurni. U tom slučaju ne bi se išlo u snažne, restriktivne mjere", dodao je Božinović.

Iz ovih njegovih izjava očigledno je da državi nije ni na kraj pameti vraćati mjere iz ožujka i travnja i ponovo blokirati gospodarstvo, a pogotovo turizam koji je taman počeo disati. Božinović spušta loptu na zemlju nakon što je Hrvatska, donedavno jedna od najvećih europskih "zvijezda" u kvaliteti i brzini reakcije na koronavirus, u kratkom roku postala primjer preranog otvaranja i novog rasta slučajeva oboljenja, s vrhuncem na teniskom turniru u Zadru.

No dva su važna pitanja koja se ovdje postavljaju. Kao prvo, je li Hrvatska doista postala žarište koronavirusa, odnosno je li ovdje stanje gore nego u drugim zemljama? Čini se da je odgovor vrlo jednostavan - nije. Naime, kako je naglasio i Božinović, u Španjolskoj je veliki broj novozaraženih i umrlih, ali tamo se ne podiže panika kao u Hrvatskoj. Osim toga, usporedba i s drugim zemljama pokazuje da se u Hrvatskoj ne događa baš ništa neobično. Dapače, u Bosni i Hercegovini i Srbiji posljednjih dana bilježi se 100-tinjak novih slučajeva dnevno, pa se tome ne pridaje tolika pažnja kao u Hrvatskoj, gdje je 20-ak novooboljelih dnevno. Nakon što su pale na nulu, jednako kao i Hrvatska, i zemlje poput Slovenije i Slovačke posljednjih dana također bilježe rast broja oboljelih osoba. Dakle, u Hrvatskoj se ne događa baš ništa posebno.

Kao drugo, veliko je pitanje i je li koronavirus i dalje onoliko opasan koliko je bio. Već brzi pogled na svjetske grafikone broja novooboljelih i broja umrlih pokazuje da u prvom brojke rastu, a u drugom padaju. Dakle, iako je zaraženih sve više, umrlih je sve manje.

Matteo Bassetti, talijanski stručnjak, tvrdi da ovaj koronavirus više nije opasan kao prije. "Bio je poput agresivnog tigra. Sada je poput divlje mačke", rekao je Bassetti, dodavši da bi virus čak mogao umrijeti bez da ga se uopće mora napadati cjepivom.

"Čak i stariji pacijenti, 80 i 90-godišnjaci, sjede uspravno u bolničkim krevetima i samostalno dišu. Prije bi ti pacijenti umrli za dva ili tri dana. Moj je klinički utisak takav da izgleda da se virus mijenja po pitanju intenziteta. Uzorci ponašanja virusa koje smo uočavali u ožujku i početkom travnja potpuno su drukčiji. Ljudi su u hitne prijeme dolazili s bolešću koju se teško kontroliralo i trebali su kisik te respiratore, a neki su čak razvijali i upalu pluća. Slika se u posljednja četiri tjedna potpuno promijenila", rekao je Bassetti.

Drugi znanstenici pat tvrde da su ovakve tvrdnje opasne jer bi ljudima mogle dati lažni osjećaj sigurnosti, a niti jedno istraživanje nije pokazalo da je virus oslabio.

No kako god bilo, očigledno je da svijet nastoji pronaći pravu mjeru u borbi protiv koronavirusa, koja u svakom slučaju isključuje stvaranje panike i donošenje odluka koje bi bile pogubne po gospodarstvo. U Hrvatskoj, kao jednoj od zemalja koje su najviše ovisne o turizmu, kao da se trudimo proglasiti zemlju opasnom i otjerati i ono malo gostiju koji su namjeravali doći.  


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater