ZAGREB

Za Međunarodni dan multiplog mijeloma, gradovi sjaje u bordo boji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Posljednjeg četvrtka u ožujku obilježava se Međunarodni dan multiplog mijeloma, a kako bi pažnju usmjerili na važnost rane dijagnoze, gradovi diljem Hrvatske 31. ožujka zasjat će u prepoznatljivoj bordo boji koja simbolizira borbu protiv "neobične bolesti običnih simptoma".

Ovogodišnji fokus je na važnosti ranog prepoznavanja i rane dijagnoze multiplog mijeloma te ulozi svakog od dionika u procesu liječenja - od dijagnostičkog procesa, do podrške obitelji i poslodavca, istaknuli su iz udruge MijelomCRO.

S ovom teškom i neizlječivom bolesti, koja je uz leukemiju i limfom najčešći oblik raka krvi, u Hrvatskoj se bori preko 1300 osoba uglavnom starije životne dobi, no najmlađoj osobi u Hrvatskoj ta bolest dijagnosticirana je sa samo 24 godine. 

Svjetsko iskustvo pokazuje da su ishodi liječenja čak 50 posto uspješniji ako se dijagnoza postavi na vrijeme.

Važnu ulogu u ranom prepoznavanju bolesti imaju liječnici obiteljske medicine kojima se pacijenti najčešće obrate za pomoć pri pojavi prvih simptoma, no često se ne prepoznaje u ranoj fazi jer njegovi uobičajeni simptomi podsjećaju na mnoge druge bolesti. 

"Oštećenja bubrega, anemija, povišen kalcij koji uzrokuje zbunjenost, mučnine i povraćanje te bolovi u kostima i frakture najčešći su simptomi multiplog mijeloma, a pacijentima koji se žale na njih treba postaviti sumnju na multipli mijelom i usmjeriti ih u hematološke dnevne bolnice na daljnju dijagnostiku", objasnio je hematolog KBC-a Sestre milosrdnice Goran Rinčić.

Udruga MijelomCRO je, u suradnji s liječnicima, izradila "RAKK - Putokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma", sa smjernicama za pomoć u dijagnozi s naglaskom na četiri ključne značajke važne za rano prepoznavanje bolesti. 

Po prvi puta udruga je dodijelila i posebno priznanje "Poslodavac prijatelj oboljelih", u znak zahvale tvrtki Montmontaža-oprema d.o.o. za podršku koju pruža svojim zaposlenicima u njihovom liječenju i povratku na radno mjesto. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of