ZAGREB/BRUXELLES

Povjerenica Kyriakides najavila "Europski plan za borbu protiv raka"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Povjerenica Europske komisije za zdravstvo Stella Kyriakides je u utorak na konferenciji u o budućnosti liječenja raka u EU-unajavila donošenje "Europskog plana za borbu protiv raka" . 

Kyriakides je na konferenciji, koju su u Europskom parlamentu u Bruxellesu organizirali  hrvatski i rumunjski europarlamentarci Tomislav Sokol i Nicolae Stefanuta, istaknula kako je pristup odgovarajućoj zdravstvenoj skrbi pravo svih građana EU koje se ne smije pretvoriti u luksuz i to kod svih bolesti, ne samo raka, naveo je u priopćenju ured zastupnika Sokola .

"Rak je jedan od vodećih uzroka smrtnosti u EU. Zadnjih godina svjedočili smo velikom napretku u prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju raka, ali, nažalost, ne u svim europskim zemljama jednako. Upravo zbog toga ćemo donijeti 'Europski plan za borbu protiv raka' temeljen na holističkom pristupu. Radit ćemo na boljoj implementaciji postojećih mjera, ali i donošenju novih. Maksimizirat ćemo digitalizaciju u zdravstvu, ali i raditi na tome da se makne stigma s oboljelih. Upogonit ćemo sve resurse koji su nam na raspolaganju da napravimo stvarnu promjenu", istaknula je Kyriakides i dodala kako će se zalagati i za kvalitetniju palijativnu skrb na razini EU-a.

Sudjelovanje na konferenciji bio je prvi javni nastup povjerenice Kyriakides od stupanja na dužnost i tom je prigodom  kojem je istaknula kako i zbog osobnog iskustva zna što je borba protiv ove zloćudne bolesti. Kyriakides je i sama preboljela rak dojke, a na rodnom Cipru poznata je po sudjelovanju aktivnostima podizanja svijest o pomoći oboljelima, napominje se u priopćenju.

Na bolju prekograničnu zdravstvenu zaštitu je u raspravi pozvao i zastupnik Tomislav Sokol, dodavši kako je upravo to jedna od mjera čiju bolju provedbu novi saziv Komisije mora dodatno poduprijeti. Na nju se nastavlja i iznimno važna nova digitalna zdravstvena politika.

Sokol je također istaknuo kako ne postoji pojedinac koji se nije susreo s ovom zloćudnom bolesti. "Svi znamo nekoga tko je obolio od karcinoma, a mnogi od nas su imali i osobna iskustva. EU se mora baviti pitanjima koja su važna za njezine građane, a nema važnije stvari od zdravlja. Snažno ću se zalagati za implementaciju novog 'Europskog plana za borbu protiv raka' jer je riječ o pošasti modernog doba koju možemo zaustaviti samo zajedničkom borbom. Već u ovom sazivu moramo smanjiti nejednakosti u liječenju raka između europskog istoka i zapada", rekao je Sokol, navodi se u priopćenju.

Borbu protiv raka među ključne političke prioritete stavila i Ursula Von der Leyen, predsjednica Europske komisije, zbog čega je na konferenciji sudjelovala i nova povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides. Uz nju i zastupnike, sudjelovali su još i pomoćnica hrvatskog ministra zdravstva dr. Vera Katalinić-Janković te direktorica Udruženja europskih liga protiv raka dr. Wendy Yared, navodi se u priopćenju ureda zastupnika.

Hrvatska spada pod negativne europske primjere u liječenju raka i u samom je vrhu po smrtnosti od malignih bolesti, što je u raspravi istaknula i pomoćnica ministra zdravstva dr. Vera Katalinić-Janković. Ona je također iznijela procjenu kako će do 2050. godine čak 50 tisuća hrvatskih građana oboljeti od neke maligne bolesti. Stoga će Hrvatska i nadolazeće predsjedanje Vijećem EU iskoristiti kako bi oblikovala raspravu oko budućnosti zajedničke europske borbe protiv raka, najavljuje se u priopćenju ureda zastupnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum